Köprü Yapılamayan Kanala Feribotlu Çözüm - Son Dakika
Yerel

Köprü Yapılamayan Kanala Feribotlu Çözüm

Köprü Yapılamayan Kanala Feribotlu Çözüm

Yaptırdıkları tekneyle 45 kilometre olan mesafeyi 50 metreye düşürdüler.

06.05.2014 17:00

Ortaca İlçesine bağlı Dalyan Mahallesi ile Kaunos harabeleri ve çamur banyolarının bulunduğu Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Mahallesi'ni birbirinden 50 metre genişliğindeki Dalyan kanalı ayırıyor.

Çandır'da yaşayan turizmci Arif Yalılı, yaptırdığı tekneyle yıllardır köprü yapılamayan Dalyan kanalındaki ulaşım sorununu çözmeyi hedefliyor.

Yalılı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaunos harabelerinin ve Dalyan kanalının, oluşumu bakımından dünyanın gözünün olduğu bir bölge olduğunu söyledi.

Kaunos harabelerinin kanala çok yakın ve bölgenin SİT alanı olması nedeniyle şimdiye kadar köprüye sıcak bakılmadığını belirten Yalılı, "Belki de doğru olan budur. Köyceğiz Gölü'nü denize bağlayan Dalyan kanalının sağında ve solunda yerleşimler mevcut. Bizim bulunduğumuz Çandır Mahallesi Köyceğiz ilçesine, karşısındaki Dalyan Mahallesi de Ortaca ilçesine bağlı. Çandır'ın arkasında Sultaniye ve Ekincik Mahalleleri de var. Bunların Köyceğiz'e uzaklıkları 45 kilometre, Dalyan'a ise yaklaşık 50 metre" dedi.

Yalılı, ayrıca Çandır, Ekincik ve Sultaniye Mahallerinde yaşayanların tüm ticari ilişkilerini ve alışverişlerini Dalyan ile Ortaca'dan yaptıklarını ifade etti.

Yıllardır Dalyan kanalı üzerinde köprü olmadığı için işkence çektiklerini dile getiren Yalılı, şunları kaydetti:

"Kanalın üzerinde köprü olmadığı için hep çözüm üretmeye çalışırken böyle bir fikir gündeme geldi. Dalyan kanalı yönetmeliğine aykırı olmayan 12 metre standardını geçmeyen bir tekne yaptırdık. Okyanuslarda filika olarak kullanılan 11 metre 28 santimetre boyunda ve 4 metre genişliğinde bir tekne. Bölgede yaşanabilecek kaza, yangın gibi olaylarda 5-10 ton kaldırabilme kapasitesi var. Kaunos harabeleri binlerce turistin geldiği bir antik kent. İnşallah olmaz ama burada bir kaza olduğunda ambulansın Köyceğiz'den gelmesi yaklaşık 2 saat sürüyor. Yani ölüme davetiye çıkarmış oluyoruz. Tekne, kullanıma başlandığında bu sorunlar da çözülmüş olacak."

Projeye destek veren Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, kaymakamlar ve belediye başkanlarına teşekkür eden Yalılı, teknenin hizmete girmesi için yetkili kurumlara müracaat ettiklerini, gerekli izinlerin ardından teknenin hizmete gireceğini kaydetti.

Çandır Mahallesi'nde yaşayan Kadir Yiğit ise mahallelerinde yıllardır köprü olmadığı için rezil olduklarını, yapılan teknenin bölge halkına faydalı olacağını söyledi. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Köprü Yapılamayan Kanala Feribotlu Çözüm - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement