Körfez'de Lobi Savaşları - Son Dakika
Güncel

Körfez'de Lobi Savaşları

BAE'nin komşusu Katar'ın aleyhinde ABD kamuoyunu etkilemek amacıyla lobi şirketlerini kullandığı ileri sürüldü.

09.10.2014 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), komşusu Katar'ın aleyhinde "aşırı İslamcı grupları desteklediği" yönünde ABD kamuoyunu etkilemek amacıyla lobi şirketlerini kullandığı ileri sürüldü.

Merkezi ABD'nin New York kentinde bulunan The Intercept adlı medya takip merkezinin internet sayfasında yer alan, Pulitzer ödüllü gazeteci Glenn Greenwald imzalı haberde, "ABD hükümetinde yer almış eski yetkililerinin kurduğu ve BAE'nin finanse ettiği bir lobi şirketinin "Katar'ın İslamcı grupları desteklediği yönünde haber yapmaları için ülkedeki bazı gazetecilerle çalıştığı" iddia edildi.

Haberde, Körfez'de görev yapmış eski ABD Hazine Müsteşarlığı yetkililerinin kurduğu Camstoll Grup isimli lobi şirketinin kuruluşunun ardından Abu Dabi yönetimine ait bir enerji şirketinden "ucu açık danışmanlık hizmeti" karşılığı 2012 yılında 4,3 milyon, 2013 yılında da 3,2 milyon dolarlık ödeme aldığı ifade edildi.

Lobi şirketinin "Katar aleyhinde haberler yapmak için" çok sayıda "İsrail yanlısı müttefik gazetecilerle görüşerek para ödediği" ileri sürüldü.

Şirketin yayınlanan belgelerinde, The Daily Beast, Washington Post, CNN ve Reuters gibi basın kuruluşlarında çalışan gazetecilerle  "yasadışı finansal aktiviteler" konusunda görüşmeler yaptığı da iddialar arasında yer alıyor.

Haberde görüşülen gazetecilerin Katar aleyhinde yaptığı haberler örneklendirilirken, New York Times gazetesinden David Kirkpatrick'in ise yazısında, lobi firmasının girişimleri hakkında " Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve İsrail'in beklenmedik bir çıkar birliği içinde Doha'yı 'dünyanın dört bir yanındaki teröristlerin manevi babası' olarak yansıtmaya çalıştığı" değerlendirmesine yer verildi.

BAE yönetimi, ABD kamuoyundaki lobi faaliyetleri için yılda 14 milyon dolar harcıyor. - Doha

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Körfez'de Lobi Savaşları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement