Közüne Kırkpınar'ın Üflediği Lezzet: Kuzu Çevirme - Son Dakika
Yerel

Közüne Kırkpınar'ın Üflediği Lezzet: Kuzu Çevirme

Pehlivanların güreş öncesi yemeden çayıra çıkmadığı tarihi lezzet közde kuzu çevirme geleneği, er meydanının bulunduğu Sarayiçi'nde bu yıl da başladı.

24.07.2015 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pehlivanların güreş öncesi yemeden çayıra çıkmadığı tarihi lezzet közde kuzu çevirme geleneği, er meydanının bulunduğu Sarayiçi'nde bu yıl da başladı.

Hem Edirneliler hem de güreş severler için çevirme lezzeti, Kırkpınar yaklaşırken kurulduğu için adeta hasretle bekleniyor. Yunanistan, Bulgaristan gibi yakın ülkelerden de közde kuzu çevirme tatmak için gelen turistlerin yanı sıra pek çok pehlivan da geçmişteki geleneğin devamı için çevirme tatmadan güreşe çıkmıyor.

Çayırlara kurulan masalarını düzenleyerek güne başlayan çevirmeciler, güneş batmaya yakın köz olana dek yanacak meşe kömürünü ateşleyerek yelliyor. Köz üzerindeki aparata yerleştirilen Trakya kuzusu, yaklaşık dört saat boyunca çevrilerek her yanının kızarması sağlanıyor.

Ardından kor üzerinden alınan kızarmış kuzu, servis yapılacağı bölüme götürülerek parçalanıyor.

Çevirmeci Recai Jalil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevirmenin bir Balkan kültürü olduğunu söyledi.

Kırkpınar'ı izlemek için gelenlerden pehlivanlara kadar herkesin çevirmenin tadına bakmadan kentten ayrılmadığını ifade eden Jalil, "Kırkpınar için Türkiye'nin dört bir tarafından gelenler, bu çevirmeyi yemeden gitmezler. Burada devamlı çevirme yapıp, tezgaha koyup müşterilerimize sunuyoruz. Özellikle Kırkpınar'ın ikinci ve son günü satışlarımız çok güzel oluyor" diye konuştu.

Jalil, çevirmenin kilogramının 90 liradan satıldığını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Közüne Kırkpınar'ın Üflediği Lezzet: Kuzu Çevirme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement