Kulaçlar birlik ve beraberlik için atacak - Son Dakika
Spor

Kulaçlar birlik ve beraberlik için atacak

Kulaçlar birlik ve beraberlik için atacak

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından 'Herkes İçin Spor' temasına uygun olarak düzenlenen geleneksel yarışın 28'ncisi 24 Temmuz günü İstanbul Boğazı'nda yapılacak.

22.07.2016 15:03  Güncelleme: 15:05

Darbe girişimlerine, terör olaylarına rağmen bu hafta sonu Boğaz'da çok önemli bir organizasyon yapılacak. 61 ülkeden 2 bin 159 yüzücü Asya'dan Avrupa kıtasına 'barış, birlik ve beraberlik için' kulaç atacak. Bu yılki yarışların onur konuğu Avustralyalı şampiyon Shelley Taylor-Smith. Ünlü yüzücü, Rusya'dan yarışlara kayıt yaptıran 277 kişi 6.5 kilometrelik iki kıta arasındaki parkurda yüzecek.

REKORLARIN KADINI

2012'den bu yana 28. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, dünyanın önemli bir yüzücüsünü onur konuğu olarak İstanbul'da ağırlıyor. Bu yıl iki kıta arasında Avustralyalı şampiyon Shelley Taylor-Smith yüzecek. Smith, 7 kere Dünya Maraton Yüzme Şampiyonu oldu (1988-1995), FINA Dünya Şampiyonasında 25 km.'de hem bireysel hem de takım olarak toplam 4 altın madalya kazandı. 15 kez Dünya Maraton Yüzme Yarışı'nda rekor kırdı ve 10 rekoru hâlâ kırılamadı. 1994'de Manş Denizi'ni geçen ilk Batı Avustralyalı yüzücü oldu. 1997'de Manş Denizi'nde üçlü geçişi (triple) takım olarak gerçekleştirdi. 5 kez Manhattan Island Yüzme Maratonu'nu kazandı. 1995'de 48 km.'yi 5 saat 45 dakikada yüzerek Dünya Rekorunu kıran Taylor-Smith, 2 kere Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Günümüzde, 'Dünya Açık Su Yüzme Kuruluşu (WOWSA)'nun direktörü olarak görev yapıyor. Smith, pazar günü 5 bin 159 yüzücüyle birlikte 6.5 kilometrelik zorlu parkurda da yüzecek.Bu yıl iki kıta arasındaki yüzme yarışı ilginç bir olaya da sahne olacak. İki aile üç nesil yarışlara katılacak. Arısoy ve Özüak ailelerinin üç kuşağı aynı anda Boğaz'da yarışacak. Bunun dışında yarışa iş dünyasından tanıdık simaların ve ilçe belediye başkanlarının da katılımı bekleniyor.


İstanbul, Avrupa ve Asya Kıtaları üzerine kurulmuş olması nedeni ve içinden 'Boğaz' su yolu geçmesi özelliği ile bu yarışları toplum sporu olarak yaptırmaya doğal bir ortam oluşturuyor. Bu geleneksel organizasyon, kıtalar arasında düzenlenen benzersiz bir yarış olma özelliği ile de dünyada büyük ilgi görüyor.

14 yaş üstü tüm sporseverlere açık olan yarışa her yıl yoğun bir uluslararası katılım sağlanıyor. Kanlıca- Kuruçeşme arasındaki parkurda, farklı akıntılar ve tabiat koşullarıyla mücadele ederek yüzen sporcular için bu yarış vazgeçilmez bir tutku, her bir yarış, ayrı bir zevk ve heyecan yaşatıyor.

Yüzücü güvenliğinin sağlanması organizasyonun vazgeçilmez ana kuralını oluşturuyor. Aylar öncesi yapılan uluslararası yazışmalarla İstanbul Boğazı her yarış tarihinde üç saat süresince ulusal ve uluslararası deniz trafiğine kapatılıyor. Her yıl sürekli artan yoğun katılımcı talebi karşısında katılımcı sayısı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Boğaziçi Organizasyon Komitesi tarafından, güvenlik gerekçesiyle belli bir sınırda tutuluyor. Yarış koşullarına uyan lisanslı yüzücüler ile önceki yılın yarışını önceden ilan edilen derecelerde bitirmiş yüzücüler hariç diğer adaylar için İstanbul, Adana, İzmir ve Ankara'da seçmeler yapılıyor, seçmelerde istenilen derecelere ulaşanlar da efsanevi parkurda yüzmeye hak kazanıyor.

EŞSİZ BİR MACERA, ZORLU BİR MÜCADELE

1989 yılında 4 kadın, 64 erkek sporcunun katılımı ile başlayan bu serüven, her yıl katlanarak büyüyen bir ilgi ile Türk sportif geleneğinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu kapsamlı organizasyon, yarışmanın ötesinde sizleri bir festivale, şenliğe, spora ve sağlığa davet ediyor.

28.'nci yılında yarışa 61 ülkeden 2159 yüzücü katılıyor. Bunların yarısına yakını yabancı yüzücülerden oluşuyor. 916 yabancı yüzücü içerisinde en büyük katılımcı grup ise 277 yüzücü ile Rusya. Onu takibeden Ukrayna'dan 133 yüzücü İstanbul'da yarışacaklar. Spor'un insanları dostluk ve kardeşliğe yönlendiren, çatışma yerine barışı güçlendiren, ayrılma yerine birliği yücelten değerleri için bundan daha güzel bir tablo olabilir mi?

24 Temmuz sabahı, Kanlıca'da verilecek startla iki bini aşkın yüzücü, İstanbul kadar hareketli, İstanbul kadar hızlı, İstanbul kadar coşkulu bir yarış içerisinde Kuruçeşme'ye doğru mücadele verecek. Tarihsel dokunun modern Türkiye ile el sıkıştığı İstanbul'un incisi Boğaziçi'nde yüzücülerin kulaç sesleri yankılanacak. Boğaz'ın iki yakasına dizilmiş tarihi yalıları, hisarları ve sarayları ile İstanbul benzersiz hazinesini yüzücülerle paylaşacak.

"HERKES İÇİN SPOR" DİYORUZ… SİZLERİ SAĞLIKLI BİREYLER OLMAYA, SAĞLIKLI TOPLUMLAR OLUŞTURMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, spor bilincini ve ahlakını geniş kitlelere ulaştırmak yolunda üstlendiği misyon çerçevesinde, her yaştan, her kesimden ve her cinsiyetten insanın sporu hayatlarının bir parçası haline getirmeleri için çaba harcıyor. Ulusal ve uluslararası alandaki güçlü marka değeri ile Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı da bu çabaların ürünü olarak sürekli büyüyen ve gelişen bir organizasyon… Her yıl genişleyen sporcu katılımı ile yarattığı toplumsal farkındalık ivme kazanıyor, Olimpik ruh tüm kesimleri kucaklıyor, yarışın enerjisi Boğaziçi'nden İstanbul'dan, Dünya'ya yayılıyor.

İSTANBUL BOĞAZI TEMMUZ'DA DAHA GÜVENLİ

Boğaz nadiren durgun, nadiren uygun… Boğaz'ın, insanlar gibi, günü gününe uymaz… Boğaz akar, durmaz… Bu yılın yarış tarihini 24 Temmuz olarak belirledik. Boğaz izin verecek, insanlar yüzecek… Kuruçeşme Parkı ailelerle dolacak, çocuklar oynayacak… Pankartlar açılacak, alkışlar kopacak, tezahüratlar Asya'dan Avrupa'ya ulaşacak…
27 yıldır farklı disiplinlerde ve kategorilerde süren Kıtalararası Yüzme Yarışı, 28. yılında 12 farklı yaş kategorisinde düzenlenecek.

Sıcak bir Temmuz sabahında tanker, gemi, vapur, tekne geçişlerine kapanan İstanbul Boğazı ender yaşadığı bir sessizliğin tadını çıkartırken, serinleten Boğaz esintisi ile birlikte yüzücüler başlangıç noktalarında yerlerini alacak. Ardından binlerce sporcu Kanlıca Vapur İskelesi önünden kendilerini Boğaz'ın sularına bırakacak. Boğaziçi uykusundan kulaç sesleriyle uyanacak.

ÇOCUĞUNDAN ENGELLİSİNE, ESNAFINDAN HOLDİNG SAHİBİNE, 7'DEN 77'YE HEPİMİZ BOĞAZDAYIZ… KURUÇEŞME PARKI'NDAYIZ

Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, her meslekten, her yaştan, her dinden ve dilden insanı spor için, eğlenmek için, yarışmak için bir araya getiriyor. Yıllardır yarışlara katılanlar, eski bir dost ile karşılaşmanın mutluluğunu yaşarken; yeni sporcular belki de hayatlarında yalnızca bir kez gerçekleştirebilecekleri bir hayal için dakika sayıyor.
Festival alanında çocuklar kendi yarışlarını düzenliyor, aileler tanışıyor, konuk evlerinde sohbetler derinleşiyor, bir ağacın gölgesinde soğuk bir içecek, kahvaltı için çimlere serilmiş bir masa örtüsü, çevrede bayraklar ve pankartlar, müzik ve dans… Herkes bu dev şölenin bir parçası olarak orada… Sporcu alanında son hazırlıklar tamamlanıyor, ısınma hareketleri, start saati yaklaştıkça yerini heyecanlı bir bekleyişe bırakıyor.

Aileler, sevgililer, dostlar, arkadaşlar orada… Firmalar, markalar, kurumlar, kuruluşlar orada… Duyup gelen, yoldan geçen, merak eden, çocuğunu gezdiren orada… İngiliz, Fransız, Japon, hatta Tibetli orada… Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin şöhreti tüm dünyaya yayılan yüzme etkinliği, herkes için büyük bir buluşma...

AVUSTRALYA'LI DÜNYA ŞAMPİYONU İSTANBUL'DA

3 Ağustos 1961'de Batı Avustralya'nın başkenti Perth'de doğan şampiyon yüzücü Shelley Taylor-Smith, 1983'te Dünya dört mil rekorunu kırdı. 5 kez Manhattan Island Yüzme Maratonu'nu kazanan Taylor-Smith, 1995'te 48 km'yi 5 saat 45 dakika 25 saniyede yüzerek Dünya rekorunu kırdı. 3 defa Avustralya Maratonu Yüzme Şampiyonasını kazandı, Perth'deki 1991 Dünya Su Sporları Şampiyonasında da altın madalya kazandı. 'Dangerous When Wet: The Shelley Taylor-Smith Story' ismini taşıyan otobiyografisi yayınlandı. Günümüzde, "World of Open Water Swimming Association (WOWSA)"nın da Direktörü olarak görev yapmakta.

Shelley Taylor-Smith, 23 Temmuz Cumartesi İstanbul Boğazı'nda Kuruçeşme'de özel bir yüzme gösterisi yapacak ve 24 Temmuz Pazar günü de 28. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nda 6,5 km'lik zorlu parkurda yüzecek.


Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı herkes için büyük bir buluşma.


Bilişim sektörünün global lideri Samsung olarak; sınırları ve kıtaları aşan, farklı kültürlerden insanları birleştiren, insanları barışa ve hoşgörüye teşvik eden güçlü bir araç olarak sporun çok önemli bir misyona sahip olduğuna inanıyoruz. Spor konusunda farkındalığı arttırmaya ve olimpik ruhun gelişmesine destek vermeye yönelik hedefimizle tam 12 yıldır Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'ne (TMOK) destek vermekteyiz. Yıllardır en gelişmiş teknolojilere öncülük eden bir dünya lideri olarak, inovasyon gücümüzü gençlerin dinamizminden alıyor ve yaşamımızın her alanında bu dinamizmi destekliyoruz. Bu bağlamda odaklandığımız alanlardan biri de spor. Avrupa ve Asya'yı birleştiren ve sınırları kaldırmanın bir simgesi haline gelen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'na ev sahipliği yapmaktan dolayı gururluyuz. Samsung olarak; yüzücülere ve izleyicilere hayatları boyunca unutamayacakları bir hatıra ve benzersiz bir deneyim sunmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Sadece profesyonel sporculara değil dünyanın dört bir yanından katılımcılara açık olan bu yarış, Türkiye'nin tanıtımı için de çok önemli bir rol üstleniyor.

Tüm Türkiye'yi, 24 Temmuz günü bu benzersiz yarışın coşkusuna ortak olmaya davet etmekten heyecan duyuyoruz.


Kaynak: Bültenler

Son Dakika Spor Kulaçlar birlik ve beraberlik için atacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement