Kur'an'ı Anlamak İçin Arapça Öğrenmek Kolaylaşıyor - Son Dakika
Güncel

Kur'an'ı Anlamak İçin Arapça Öğrenmek Kolaylaşıyor

Dünyada Müslüman sayısı artıyor ve Arapça öğrenen nüfus gün geçtikçe daha da büyüyor.

24.07.2015 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müslümanların, Kur'an-ı Kerim'i okumayı öğrenebilmek için büyük çaba göstermelerine rağmen, Kur'an'ın dili olan Arapça'yı anlama, yazabilme ve konuşabilme konusunda oldukça yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Dünyada yabancı dil öğretiminde kullanılan materyaller incelendiğinde, en kaliteli olanların İngilizce öğretmek amacıyla hazırlanan yayınlar olduğu görülüyor. Arapça'nın da dâhil olduğu diğer yabancı dil kurs kitaplarının ise, sayıca az olmalarının yanı sıra, kullandıkları öğretim metotları açısından da gereken kalitede olmadığı gözlemlenmekte.

İşte bu sahadaki boşluğu ve ihtiyacı dikkate alarak yola çıkan, Mısır, Kahire merkezli "Dar Al Nile Yayınevi", saha tecrübesi olan Mısır'lı yazarlarla "At Takallum" isimli kapsamlı Arapça Öğretim Setini yayına hazırladı. At Takallum Arapça Öğretim setinin Türkiye temsilciğini ise Türkiye'nin önde gelen yayın gruplarından "Kaynak Kültür Yayın Grubu" yapıyor.

Kaynak Kültür Yayın Grubu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Yaşar; dünyada olduğu gibi ülkemizde de Kur'an'ın dilini anlamanın, yazmanın ve konuşmanın önemine değinerek şunları söyledi: "Aslında Arapça, gerek konuşan nüfusunun büyüklüğü, gerekse dünyadaki Müslüman sayısı itibariyle çok önemli bir yere sahip iken, Müslümanlar çoğu zaman sadece Kur'an okumayı öğrenmek için çaba gösteriyor. Kur'an'ın dili olan Arapça'yı anlama, o dilde yazma ve konuşabilme konusunda oldukça yetersiz düzeyde. Bunun elbette birçok sebebi mevcut. Bize göre problemin en önemli sebeplerinden ilki, Arapça öğretiminde kullanılan kitapların genellikle klasik öğretim metotlarını takip etmesi ve dil öğretiminde gelişmiş, yenilikçi, iletişimci öğretim metotlarını kullanmamaları. İkinci olarak da Modern Standart Arapça'nın (Fasih dil) ihmal edilmesinden dolayı, 20 yıl klasik Arapça eğitim almış bir kişi bile bunca eğitimden sonra, herhangi bir Arap ülkesinde havaalanında gümrük memuruna derdini anlatamıyor, veya Arapça bir gazetedeki makaleyi okuyup anlayamıyor. Bu büyük bir çelişki olsa gerek. Bu set, bu iki eksikliği gidererek hazırlandığından, daha bir yılını tamamlamadan, Amerika'dan İngiltere'ye, Afrika'dan Balkan ülkelerine birçok eğitim kurumu tarafından büyük ilgi görmüş durumda. İngilizce kurs kitaplarındaki modern öğretim teknikleri ve alıştırma türlerini kullanması, basitten zora doğru kademeli bir öğretim programı sunması, Ammiceyi değil, fasih dili kullanması, kaliteli baskısı, cazip ve anlaşılır iç tasarımı, öğretmen ve öğrenci desteği amacıyla hazırlanmış bir web sitesinin eşlik etmesi gibi özellikler, eseri diğer öğretim setlerinden farklı kılıyor. Öğrenci ve öğretmen desteği için hazırlanmış web sitesinde sete özel, 15 dilde sözlük desteği veriliyor. Öğretmenler için yıllık plan ve sınavlar hazır bir şekilde sunuluyor. ''

Bu kapsamlı Arapça seti için en isabetli hedef yaş grubu, genç yetişkin ve yetişkin düzeyindeki öğrencilerdir. Kurum olarak ise, İmam hatip liseleri, İlahiyat Fakülteleri, Arap Dili Edebiyatı bölümleri, Özel dil kursları, Özel ders verenler, Seçmeli Arapça öğreten üniversiteler başlıca muhatap kitlelerdir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kur'an'ı Anlamak İçin Arapça Öğrenmek Kolaylaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement