Kürdistan Hukukçular Derneği'nin Kuruluş Başvurusu - Son Dakika
Yerel

Kürdistan Hukukçular Derneği'nin Kuruluş Başvurusu

Diyarbakır'da bir grup avukatın, Kürdistan Hukukçular Derneği'ni kurmak amacıyla yaptığı başvuru, İçişleri Bakanlığı Dernekler Genel Müdürlüğü'nce "Kürdistan ve Eş Başkanlık" ibareleri nedeniyle hukuka aykırı bulunarak reddedildi.

09.09.2014 17:11

İçişleri Bakanlığı Dernekler Genel Müdürlüğü, Diyarbakır'da bir grup avukatın Kürdistan Hukukçular Derneği'ni kurmak için yaptığı başvuruyu, "Kürdistan ve Eş Başkanlık" ibarelerini hukuka aykırı bularak reddetti.

Diyarbakır Barosu'na kayıtlı bir grup avukat, 2 Temmuz'da Diyarbakır Valiliği Dernekler Müdürlüğü'ne "Kürdistan Hukukçular Derneği" için başvuru yaptı. Derneğin tüzüğünü inceleyen valilik, "Kürdistan ve Eş Başkanlık" ibarelerinden dolayı dernek yetkililerine ihtar yazısı gönderdi.

Valilik, ayrıca dernek yöneticilerinin ihtar yazısına cevap vermemesi nedeniyle İçişleri Bakanlığı Dernekler Genel Müdürlüğü'nden görüş istedi. Bakanlık yaptığı incelemenin ardından, görüşünü valiliğe yazılı olarak bildirdi.

İçişleri Bakanlığı'nca gönderilen yazıda, dernek tüzüğünün "derneğin ismi" başlıklı birinci maddesindeki "Kürdistan" kelimesinin anayasanın 1 ve 5. fıkraları ile 3, 5 ve 14. maddelerine açıkça aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

Yazıda, tüzüğün "başkanlık" başlıklı 23. maddesinde geçen "Eş Başkan" ibaresinin 4721 Sayılı Türk Medeni Kanun ve 5253 Sayılı Dernekler Kanunu hükümlerine göre böyle bir örgütlenme şeklinin olmaması nedeniyle aykırı olduğu kaydedildi.

Diyarbakır Dernekler Müdürlüğü de yasada aykırılık teşkil eden ibarelerde gerekli değişiklik yapılması için dernek yöneticilerine gönderdiği ihtar yazısına herhangi bir cevap verilmediği gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Derneğin kurucu üyelerinden Serhat Eren AA muhabirine, valiliğin dernek ismi ve eş başkanlık sistemi ile ilgili kendilerine daha önce ihtar yazısı gönderdiğini anımsattı.

Derneğin ismi ve sistemi hakkında hukuka aykırılık teşkil eden durumun olmadığını savunan Eren, söz konusu süre içerisinde dernek ismi ve işleyişi hakkında düzeltmeye gitmediklerini bildirdi. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kürdistan Hukukçular Derneği'nin Kuruluş Başvurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement