Küresel Piyasalar Yükselen Tahvil Faizleri ile Tedirgin - Son Dakika
Ekonomi

Küresel Piyasalar Yükselen Tahvil Faizleri ile Tedirgin

Küresel piyasalar, yükselen faizlerin tedirginliğine karşın, genel olarak pozitif bir seyir izlerken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları takip edilecek.

18.02.2015 09:22

Küresel piyasalar, yükselen faizlerin tedirginliğine karşın, genel olarak pozitif bir seyir izlerken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları takip edilecek.

ABD'de bugün açıklanacak Fed'in 28 Ocak toplantısının tutanakları öncesinde 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yüzde 2,15 sınırına kadar yükselmesi dikkati çekerken, pay piyasalarında ise yükseliş isteğinin devam ettiği görüldü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,16 yükselerek 18.048 puanla tarihinin en yüksek 2. kapanışını gerçekleştirirken, S&P 500 endeksi ise kapanış rekorunu yüzde 0,16 geliştirerek 2.100 puana taşıdı.

Avrupa tarafında Yunanistan ile Eurogroup arasındaki görüşmeler piyasalar açısından belirleyici olmaya devam ederken, avro/dolar paritesi 1,1320 - 1,1450 arasındaki yatay seyrini devam ettiriyor. Dün açıklanan Almanya ZEW beklentiler endeksinin beklentilerin altında kalmasıyla Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,25 değer kaybetti, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,04, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,60 yükseliş kaydetti.

Bugün Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faizlerde ve genişlemeci para politikasında değişikliğe gitmediğini açıklamasının ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 1,18 yükselirken, Çin'de Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 0,76 değer kazandı.

Yurtiçinde, döviz kurlarındaki düşüş eğilimi ve petrol fiyatlarındaki gerilemeye karşın faizlerdeki yükselişin etkisiyle Borsa İstanbul'da özellikle banka paylarında satışların etkili olduğu görüldü. Gösterge tahvilin bileşik faizi ABD ve Almanya gibi gelişmiş ülke tahvil faizlerindeki hızlı yükselişin etkisiyle yüzde 8,10'a çıkarken, BIST 100 endeksi ise yüzde 1,88 azalışla 84.425 puana geriledi..

Analistler, bugün Yunanistan ile ilgili açıklamalar ve Fed toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirterek, yurtiçinde küresel faizlerin seyrinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Küresel Piyasalar Yükselen Tahvil Faizleri ile Tedirgin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement