Kurşunlu Define Buldu - Son Dakika
Güncel

Kurşunlu Define Buldu

Kurşunlu Define Buldu

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi’ne defne işleme tesisi kuruluyor.

14.08.2014 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi'ne defne işleme tesisi kuruluyor.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Kurşunlu'da incelemelerde bulundu. Dair müdürleri ile Kurşunlu sakinlerini dinleyen Karaloğlu, bölgenin denizi ve dağı ile çok güzel bir yer olduğunu söyledi. Defne ve kestane işleme tesisinin kurulacağı yerde de incelemelerde bulunan Karaloğlu, "Bugün Orman Müdürlüğümüzün güzel bir uygulamasını hep beraber gördük. Biz maalesef orman ile devlet arasında senelerdir sadece mahkeme ilişkisi kurabilmişiz. Devlet korumaya çalışmış, köylünün ormana ihtiyacı varmış, ihtiyacını ormandan karşılamış. Biz gitmiş yakalamış, mahkemeye vermişiz. Ama burada bu güzel uygulama ile devlet ile köylünün barıştığı, kucaklaştığı ve beraber ormana sahip çıktığı günlere geldik. Milleti ormanı koruyacak hale getirmezsek birkaç ormancı ile bu işler yürümez. Ormanlardan orman köylüsünün gelirini artıracağız. Orman köylüsü ormanına bakacak, ormandan gelir elde edecek, köyünü terk etmeyecek. Bunu Kurşunlu'da başardık. Kestane ağaçları Orman Bölge Müdürlüğümüz tarafından aşılanıp köylümüze tahsis edildi. Defnede alanları da tespit edildi. 2 yılda bir köylümüz ağaçları budayıp satıyor. Şimdi inşallah defneyi son ürün haline getirecek olan tesisi de Kırsal Kalkınma Ajansı ve Orman Bölge Müdürlüğümüz işbirliği ile kurarak, köylünün gelirini biraz daha artırmak istiyoruz. Bu tesisler geliştiğinde köylümüz daha çok ormanına sahip çıkacak. Artık köylüye ormandan ağaç kesme dememize gerek yok. Ağaç keseni köylü kendisi engelleyecek. Bu noktaya gelmemiz önemli idi. Geç de olsa orman teşkilatımızla köylünün bu noktaya gelmesinden son dereye mutluyuz" dedi.

Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun da, "Bu bölgedeki kestane ağaçları yaşlanmıştı, biz ağaçları yenileyerek, en iyi kestane veren ağaçlardan kalem alarak yaklaşık 40 bin adet ağacı aşıladık. 2 bin dönüm alanda çalışma yapıp bu ağaçları köylülere dağıttık. Köyde her ailenin ağacı belli. Bu ağaçların bakımını yapıyorlar. Hasat mevsimin de de ürünü alıp ticaretini yapıyorlar. Defne konusunda da bu bölgede çalışma yaptık. 2 yılda bir yeniliyoruz. Bu şekilde orman köylümüzü kalkındırıyoruz. Bölgede 3500 hektar defne üretim sahamız var. İhraç edilen defne yaprağının son hale gelmesi için burada tesis kurulması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Kurşunlu Mahallesi Muhtarı Mehmet Civelek ise, bugüne kadar köyün göç verdiğini, kestane ve defne üretiminin başlaması ile tersine göçün başladığını anlatarak, emeği geçenlere teşekkür etti.

Balıkçı teknesiyle denize açılan Vali Karaloğlu, Kurşunlu bölgesini denizden de gezerek kıyı şeridini ve orman bölgesini inceledi.

40 bin adet kestane ağacı aşılanarak mahalle halkına tahsis edilen ormanlık bölgede ayrıca üretimi yapılan defne filizleri için de üretim tesisi yapılarak ekonomiye katkı sağlanacak. Dünyada defne üretiminin yüzde 70'i Türkiye'de gerçekleştiriliyor. S.S. Karacabey Kurşunlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait araziye yapılacak tesisin Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından 172.843,45 lirası karşılanacak. Tesisin 3 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Üretilen ürünler satışa hazır hale getirildikten sonra pazarlanacak. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kurşunlu Define Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement