Kuru Üzüm İhracatçısı Uzakdoğu'ya Yoğunlaşacak - Son Dakika
Ekonomi

Kuru Üzüm İhracatçısı Uzakdoğu'ya Yoğunlaşacak

Kuru Üzüm İhracatçısı Uzakdoğu\'ya Yoğunlaşacak

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celep: "Çekirdeksiz kuru üzüm ihracata bağımlı bir ürün. Rekoltenin yüzde 80'ini ihraç etmemiz gerekiyor.

13.11.2014 13:06

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında Uzakdoğu pazarlarına yöneleceklerini bildirdi.

Celep, yaptığı açıklamada, "54. Çekirdeksiz Kuru üzüm Üretici Ülkeler Konferansı"nın Arjantin'in San Juan kentinde, Türkiye, ABD, Avustralya, Güney Afrika, Şili'den heyetlerin katılımıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

Dünya genelinde 1,2-1,3 milyon ton olan çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin 700-750 bin tonunun uluslararası ticarete konu olduğunu belirten Birol Celep, konferanstaki sunumlarda çekirdeksiz kuru üzümün insan sağlığına olan etkilerine ilişkin bilimsel bulgular paylaşıldığını kaydetti. Celep, konferansta tüm üretici ülkelerin katılımları ve katkılarıyla, üretici ülke, tip ve markanın öne çıkarılmadığı tanıtım kampanyasının önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilmesi kararının alındığını belirtti.

İhracatta hedef Uzakdoğu

Açıklamasında, Türkiye'nin 2014- 2015 sezonunda çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesine de değinen ve rekoltenin 328 bin ton olmasının öngörüldüğünü ifade eden Celep, rekoltenin ihracatla eritilebileceğine işaret etti.

"Çekirdeksiz kuru üzüm ihracata bağımlı bir ürün. Rekoltenin yüzde 80'ini ihraç etmemiz gerekiyor" görüşünü paylaşan Celep, şu ifadeleri kullandı:

"Üreticinin emeklerinin katma değere dönüşmesi için önümüzdeki günlerde Uzakdoğu ülkelerine yönelik bir sektörel ticaret heyeti planlıyoruz. Uzakdoğu pazarını Türkiye'nin kuru meyve ihracatını en fazla arttırabileceği pazar olarak görüyoruz."

Tüketime yönelik kampanyalar başlamalı

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kuru Meyve Sektör Kurulu Üyesi ve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz ise çekirdeksiz kuru üzüm tüketimini artırmak için kampanya başlatılması gerektiğini belirtti.

Öz, çekirdeksiz kuru üzüm üretilmeyen İngiltere'de yıllık 100 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm tüketildiğine dikkati çekerek "Yılda 300 bin ton civarında üretimin yapılan Türkiye'de iç tüketim 30 bin ton civarında. Çekirdeksiz kuru üzüm okul çocukları başta olmak üzere her yaştan insanın günlük beslenmesinde yer alması gereken bir üründür. Çekirdeksiz kuru üzüm tüketiminin artırılmasına yönelik bir kampanyaya başlamakta geç bile kaldık" ifadelerini kullandı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kuru Üzüm İhracatçısı Uzakdoğu'ya Yoğunlaşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement