Kütahya'da Hasta Eğitim Okulu Açılıyor - Son Dakika
Yerel

Kütahya'da Hasta Eğitim Okulu Açılıyor

Kütahya\'da Hasta Eğitim Okulu Açılıyor

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği, Hasta Eğitim Okulu açacak.

31.07.2014 12:02  Güncelleme: 11:57

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği'nin, 'Hasta Eğitim Okulu' açacağı bildirildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof.Dr. Ahmet Karaaslan, yaptığı açıklamada, "Dumlupınar Üniversitesi ortaya koyduğu vizyon çerçevesince dünyanın tanıdığı marka üniversite olma yolunda hızla ilerliyor. Bilimsel çalışmaların yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettirme yolunda önemli projeler hayata geçirilmektedir. Bu projelerimizden biri de MS Hasta Eğitim Okuludur. Dumlupınar Üniversitesi, Kamu Hastaneleri Birliği ile birlikte Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkemizde bu okulu açıyoruz. Açılan MS Hasta Eğitimi Okulu, MS hastalarını hastalıkları ile ilgili bilinçlendirme, yaşam kalitelerini artırma ve toplumda MS konusunda farkındalık oluşturma gibi misyonları üstelenecek" dedi.

Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Birimi ile birlikte MS Hasta Eğitim Okulu Projesinin gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mithat Ekici, "MS Hasta Eğitim Okulu Projesi Türkiye'de örnek bir proje olacaktır. Bu tür projelerin hayata geçirilmesi ile hastalara ve onların yakın çevresine hastalık ile ilgili yapılan bilinçlendirme, kişinin hayatını sürdürürken karşılaşacağı sorunlara yönelik ne gibi önlemlerin alınacağı, hastalık anında nasıl davranılması gerektiği ve yakın çevresinin bu esnada nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilinçlenmelerini sağlayacaktır" diye konuştu.

DPÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Osman Şan da, Sosyal Sorumluluk Projeleri Birimi olarak, toplum hayatına, eğitim hayatına katkılar sağlayacak projelerin hayatiyet kazanmasına önem verdiklerini vurgulayarak; MS hasta eğitim okulunun MS hastalarına sosyal alan sağlayarak yaşam kalitelerini arttıracak etkinlikler sunacağını ve bu okulun altyapısının yeni eğitim-öğretim yılına kadar tamamlanacağını ifade etti.

Prof. Dr. Osman Şan MS Hasta Eğitim Okulu'nun işlevi hakkındada şunları söyledi: "Bu okula katılmak isteyen hastalar tedavi gördükleri hastanelerden bağımsız olarak gönüllülük esası ile kayıt yaptırırlar. Okulda herhangi bir hastalık muayenesi veya tetkikleri yapılmaz. Hastaların mevcut sorunlarına yönelik sosyal, fizik egzersiz, spor, müzik, görsel sanatlar eğitimi, öz bakım, hastalığın anlatıldığı ve hasta paylaşımlarının olduğu eğitim toplantıları yapılır.Bu programlarda görev alacak gönüllü personel mutlaka proje hakkında ön eğitimden geçirilecek ve konunun uzmanlarının görev almaları sağlanacaktır. Bu amaçla; Tıp Fakültesi öğrencileri, Nöroloji ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerinden gönüllü asistan ya da öğretim üyeleri, Üroloji bölümünden gönüllü öğretim üyesi, BESYO da görevli asistan ya da öğretim üyeleri, Sağlık Yüksek Okulu bünyesinde Fizyoterapi Bölümünde görevli asistan, öğretim üyeleri ve öğrenciler, Mühendislik Fakültesi Sosyal ve Teknik Girişimcilik Kurulu öğretim üyeleri, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim elemanı ve öğrencileri ile sosyal hizmet uzmanlarından ekip oluşturulması planlanmaktadır."

MS Hasta Eğitim Okulu projesi ile ilgili de bilgiler veren Doç.Dr. Sibel Canbaz Kabay, Multiple Skleroz hasta eğitim okulu projesi, kronik nörodejeneratif otoimmun inflamatuar bir hastalık olan MS hastalığı hakkında toplum farkındalığını oluşturmak, 20-40 yaşları arasında başlayan ve ömür boyu bu hastalıkla yaşamak zorunda kalan MS hastalarını sosyal, fiziksel ve ruhsal açıdan desteklemek sorumluluğu ile oluşturulmuş bir proje olduğunu ifade etti.

Doç.Dr. Kabay, önerilen projenin Multiple Skleroz (MS) hastalığındaki nörolojik etkilerin seyrini azaltıcı eğim süreçleri içerdiğini ve sosyal aktiviteler ile hastanın yaşam içerisinde kalmasını temin ederek olası iş görme kayıpları ve aile içi iletişim kazalarını önleyecek çalışmalar sunmayı sorumluluk edindiğini söyledi.

Sosyal sorumluluk bilinci ile hizmet vermeyi amaçlayanMSHasta Eğitim Okulu ofisleri hakkında da bilgi veren Proje Yürütücüsü Doç.Dr. Sibel Canbaz Kabay, proje kapsamında; Eğitim Ofisleri( Nörolojik Eğitim Ofisi,Fizyoterapi ve FTR Eğitim Ofisi), Nörojen Mesane Eğitim Ofisi, (Nöroüroloji Birimi), Sanatsal Faaliyetler Ofisi, Sportif Faaliyetler Ofisi, Rehabilitasyon Destek Ofisi, Psikoterapi Ofisi, Sosyal Hizmet Destek Ofisi, Seyahat ve Konaklama Destek Ofisi, Diyetisyenlik Ofisi, Ağız Diş Sağlığı ve Öz Bakım Kontrolü OfisiSosyal Girişimcilik Destek Ofisi gibi ofislerin hizmet vereceğini bildirdi. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kütahya'da Hasta Eğitim Okulu Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement