Lalahan'a Hayvancılık Üssü - Son Dakika
Güncel

Lalahan'a Hayvancılık Üssü

Lalahan\'a Hayvancılık Üssü

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsünün dönüşüm projesi ile ilgili çalışmaları yerinde inceledi.

16.01.2015 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsünün dönüşüm projesi ile ilgili çalışmaları yerinde inceledi. Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi haline dönüşecek olan Enstitü, projenin tamamlanmasıyla faaliyetlerini uluslararası düzeye taşıyacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü'ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Enstitüyü Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi haline dönüştürecek olan projenin detayları hakkında bilgi alan Bakan Eker, projenin tamamlanmasıyla hayvan ıslahı, suni tohumlama, embriyo transferi, hayvan besleme gibi bir çok konuda gerçekleştirilen projelerin uluslararası düzeye taşınacağını söyledi.

Kalkınma Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen "Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi" projesinin maliyeti 20 milyon 200 bin lira olacak. Laboratuvar alt yapılarının uluslararası standartlara getirmeyi hedefleyen proje kapsamında ahır, ağıl ve kümeslerden oluşan hayvan barınakları ve yem hazırlama üniteleri de olacak.

2017 yılında faaliyete geçmesi beklenen merkez, toplantı salonları, misafirhane, sosyal tesisleri içeren uluslararası düzeyde bir eğitim kompleksi haline gelecek.Projeyle enstitü içinde bulunan tarihi binaların restorasyonu yapılıp bu binaların sosyal amaçlı kullanımı sağlanacak.

İLK TÜP BUZAĞI

Kuruluşundan bugüne kadar bir çok ilke imza atan Enstitü, in-vitrofertilizasyon yöntemiyle Türkiye'de ilk tüp buzağı üretti. Yine ilk kez embriyoda cinsiyet tayini 2009 yılında gerçekleştiren enstitü,150 akademisyen ve araştırmacının çalışmaları sonucunda ilk kez kendi bünyesi ve TÜBİTAK-MAM 'da olmak üzere 2 hayvan gen bankası kurdu. Gen Bankasında yerli evcil genetik kaynaklardan 5 tür ve 30 ırka ait yaklaşık 90 bin sperma, embriyo, DNA ve hücre örnekleri saklanıyor.

Boğa sperması üretimi ve satışı yapan Enstitü, Ankara Keçisi, Denizli, Gerze tavuk ırkları, Çankırı-Bayram Ören İlçelerinde Yerli Kara Sığır ırkı, Tokat'ta Karagül Koyunu gibi bir çok ırkı koruma altına aldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Lalahan'a Hayvancılık Üssü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement