Macaristan-Sırbistan Hükümetleri Arasında Zirve - Son Dakika
Güncel

Macaristan-Sırbistan Hükümetleri Arasında Zirve

Macaristan ile Sırbistan hükümetleri arası zirve sonrası Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, ortak basın toplantısı düzenledi.

01.07.2015 19:47

Macaristan ile Sırbistan hükümetleri arası zirve sonrası Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, ortak basın toplantısı düzenledi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan'a güneyden gelen yasadışı göç büyük baskı oluşturduğu için Sırbistan sınıra tel örgü yapacaklarını söyledi.

Bazı AB ülkelerinin yasadışı göçmenleri Macaristan'a yollamaya çalıştığını öne süren Orban, "Sırbistan sınırına yapılacak olan tel örgü her ne kadar hoşumuza gitmese de, Macaristan'ın güney sınırını korumak zorundayız. Macaristan'ın, Sırbistan ile olan yasal sınır kapıları açık kalacak. Hatta bu yasal kapıları çoğaltmayı hedefliyoruz. Ama yasadışı göç ile  ilgili her türlü mücadeleyi vereceğiz" diye konuştu.

Planlanan tel örgünün geçici olacağına da değinen Orban, "İki ülkeyi birbirinden ayırmayı hedeflemiyoruz. Planlanan tel örgü ikili ilişkilerden kaynaklanan sıkıntılar dolayısıyla yapılmayacak, geçici olarak sınır koruma görevi görecek. Macaristan'a yasal olarak gelmek isteyenlere yasal sınır kapıları açık olacak" ifadelerini kullandı.

Orban, Macar hükümetinin yasadışı göçmen sorununu "mülteci sorunu" olarak değil "ekonomik göçmen" olarak tanımladığını ve bu göç dalgasının kısa bir süre içinde son bulmayacağını da belirtti.

Macar Başbakan ayrıca görüşmelerde enerji konusunun da görüşüldüğüne değinerek, "Eğer Rus gazı 2019 yılında Ukrayna üzerinden gelmeyecekse en iyi çözüm Türkiye tarafından stratejik boru hattı ile Sırbistan üzerinden Macaristan'a ve Orta Avrupa'ya ulaştırılmasıdır."

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic ise Macaristan ve Sırbistan ilişkilerinin hiç bir zaman şimdiki kadar kuvvetli olmadığını belirterek, "Zor zamanlarda ülkelerin komşularıyla iyi ilişkilerini koruması çok önemli. Macaristan'ı dostumuz olarak addediyoruz. Sırbistan bu ilişkilerin daha da ilerlemesini istiyor. Geçmişi arkamızda bıraktık, artık geleceğe bakmalıyız" dedi.

Vucic, Macaristan'ın Sırbistan sınırına yapmayı planladığı tel örgü ile ilgili de şunları söyledi:

"Macaristan yaptığı açıklamada Sırbistan ile iyi ilişkilere sahip olduklarını ve bu tel örgünün sadece kendi topraklarını ve çıkarlarını korumayı amaçladığını söyledi. Sırbistan, iki ülke arasına tel örgünün çekilmesinden memnun değil. Umarım Sırbistan- Makedonya sınırında oluşan durum bir an önce çözülür. Bu konuda Macaristan da yardım ediyor."

Orta Avrupa'ya doğru büyük bir göçün başladığını ve bu yasadışı göçün engellenmesi konusunda ortak çalışmaya ihtiyaç olduğuna değinen Sırp Başbakan, "Beklenen göçmen sayısı gerçekten korkutucu, bu yüzden Sırbistan-Makedonya sınırında ortak mücadeleye ihtiyaç var. Salı günü Makedonya üzerinden Sırbistan'a girmeye çalışan 650 yasadışı göçmeni engelledik. Bu çalışmayı Macar ve Avusturya'nın da yardımıyla devam ettireceğiz" dedi.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban basın toplantısı öncesi iki ülke arasında altyapı çalışmalarının geliştirilmesi konusunda mutabakat zaptı imzaladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Macaristan-Sırbistan Hükümetleri Arasında Zirve - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement