Manisa'daki Meralar Islah Ediliyor - Son Dakika
Yerel

Manisa'daki Meralar Islah Ediliyor

Manisa\'daki Meralar Islah Ediliyor

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce yürütülen, ıslah edilen ve ıslah amaçlı kiralanan meraların mutat kontrol çalışmaları devam ediyor.

01.06.2016 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce yürütülen, ıslah edilen ve ıslah amaçlı kiralanan meraların mutat kontrol çalışmaları devam ediyor.

Mera ıslah çalışmaları kapsamında Saruhanlı ve Akhisar bölgesindeki mera alanlarında; İl Mera Komisyon Başkanı ve Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İzzet Atsız, Prof. Dr. Rıza Avcıoğlu ile İl Müdürlüğü Konu Uzmanlarının da katılımıyla incelemelerde bulunuldu. Yöredeki mera alanlarını inceleyen heyet mera sahipleriyle birebir görüşerek fikir alış verişinde bulundu.

İncelemelerin sonrasında Manisa'daki mera ıslah çalışmaları hakkında bilgi veren İl Müdürü Hasan Çebi, "Hayvansal üretimde maliyetlerin yüzde 75-80'ini yem giderleri oluşturmaktadır. Hayvansal üretimde en önemli girdiyi oluşturan kaliteli kaba yemin en ucuz ve en kolay temin edildiği kaynaklar, çayır ve mera alanlarımızdır. Halen yaklaşık 11 milyon büyükbaş hayvan birimine eş değer hayvan varlığımızın 50 milyon ton olan kaliteli kaba yem ihtiyacının yaklaşık yüzde 25-30'u çayır ve mera alanlarından karşılanmaktadır." dedi.

Meraların ıslahıyla kaliteli kaba yem artışı, hayvansal üretim artışı, dengeli insan beslenmesi, ekonomik gelişme ile toplumsal refah ve huzuru sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Çebi şunları söyledi:

"Bu bağlamda bugüne kadar bakanlığımızla birlikte ve Ege Üniversitesi ile koordineli çalışılarak toplam 21 mahallemizde mera ıslah projesi uygulamaya konulmuştur. Islah çalışması yapılan mera alanı 18 bin 65,19 dekardır. Meraların verimliliğini artırmak amacıyla bakanlığımızca gönderilen ödenekler doğrultusunda ıslaha alınan meraların bir kısmında sulama sistemleri kurulmuş, derin kuyu sondajlar çakılmış, elektrik enerjisi getirilmiş, ihatalar yapılmış, yabancı otla mücadele edilmiş, yem bitkisi ekimi amaçlı tohum dağıtılmış ve gübrelemeler yapılmıştır. Islah çalışmaları için bugüne kadar toplam 1 milyon 534 bin 723,28 TL harcama yapılmıştır. Yine Kanun kapsamında Ülkemizde ilk kiralamalar 2005 yılında Müdürlüğümüzce başlatılmış ve diğer illere de örnek teşkil etmiştir. Kiralamalar başarılı bir şekilde yürütülmüş ve birim alandan elde edilen verim yerine göre en az 10-15 kat artmıştır. Bu da hayvan sahiplerinin mera kiralamalarına olan talebi artırmış ve hayvancılığı özendirici hale getirmiştir. Mahallelerimizdeki hayvan varlığının ihtiyaç fazlası olan meralar ıslah amaçlı kiraya verilmektedir. Bugüne kadar 29 mahallemizde 92 parsel toplam 6 bin 476,47 dekar mera ıslah amaçlı ve projeye dayalı olarak hayvan sahiplerine çok yıllığına kiralanmıştır. Yapılan kiralamalarda 2005-2016 Mayıs sonu itibariyle toplam 2 milyon 39 bin 742,41 TL kira bedeli bakanlığımız bünyesindeki Mera Gelirleri Hesabına kiracılar tarafından yatırılmıştır." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Manisa'daki Meralar Islah Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement