Mardin'de, Çocukluğumu Elimden Almayın Paneli Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Mardin'de, Çocukluğumu Elimden Almayın Paneli Düzenlendi

Mardin\'de, Çocukluğumu Elimden Almayın Paneli Düzenlendi

Mardin'de Küçük Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Projesi kapsamında Atatürk Kültür Merkezinde, Çocukluğumu Elimden Almayın paneli düzenlendi.

27.02.2014 00:27  Güncelleme: 00:41

Mardin Valisi Ahmet Cengiz, "Erken yaşta evlilik travmatik bir durum arz ediyor. Hala gelenek ve göreneklerin tabu gibi görüldüğü çevreler, aileler maalesef var" dedi.

Mardin Valiliği ve İl Jandarma Komutanlığınca başlatılan "Küçük Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Projesi" kapsamında Atatürk Kültür Merkezinde "Çocukluğumu Elimden Almayın" paneli düzenlendi.

Vali Cengiz, İl Jandarma Komutanlığının hassasiyet ve duyarlılık göstererek başlattığı projenin kolektif bir çalışma gerektirdiğini belirtti.

Erken evlilik sorununa devlet olarak el koymaları ve soruna çözüm üretilmesi gerektiğini ifade eden Cengiz, Müftülüğün olayın dini, sağlık teşkilatının sağlık, milli eğitim teşkilatının eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün sosyolojik ve psikolojik boyutlarını ele alması gerektiğini bildirdi.

"Erken yaşta evlilik travmatik bir durum arz ediyor. Hala gelenek ve göreneklerin tabu gibi görüldüğü çevreler, aileler maalesef var. Hala berdelin normal görüldüğü aileler mevcut. Başlık parası, umarım yoktur. Bunları masaya yatırmamız gerekiyor" diyen Cengiz, bunları hiçbir sebep ve gerekçeyle hoş görmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Cengiz, hep beraber toplumsal refleksi ayağa kaldırarak, duyarlılıkları dirilterek küçük yaştaki evliliklere "dur" demeleri gerektiğini vurguladı.

- Torunu yaşındaki Suriyeli çocukla evlendi

Son dönemde Suriye'de yaşanan sıkıntılar nedeniyle Türkiye'ye kontrolsüz nüfus girişinin yaşandığını, bazen Suriyeli çocuk sayılabilecek kızlarla evlilik yapıldığı yönünde duyumlar aldıklarını dile getiren Cengiz, "Geçtiğimiz günlerde bir kişinin torunu yaşındaki Suriyeli bir kızla evlendiği yönünde sarsıcı bir haber aldık" diye konuştu.

Mardin İl Jandarma Komutanı Albay Vural Erol da çocuk denecek yaşta yapılan, bilinmeyen ve açığa çıkmayan çok sayıda evlilik bulunduğunu ifade ederek, "Köy ve mahalle muhtarlarımızı, öğretmenlerimizi, din görevlilerimizi sağlık personelimizi bilinçlendirmek, konunun vahameti ve hassasiyeti konusunda vatandaşlarımıza da farkındalık yaratmak maksadıyla başlattığımız projenin ilk toplantısını gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

- 5 yılda 668 küçük yaşta evlilik olayı

İl Jandarma Komutanlığında Yarbay Hüseyin Arslan ise Mardin'de yaşanan çocuk evliliklerle ilgili sunum yaptı. Arslan, resmi kayıtlara geçen verilere göre, Mardin'de son 5 yılda 668 küçük yaşta evlilik olayı meydana geldiğini, genelde bir artış görüldüğünü bildirdi.

İslam dininin çocuk yaşta evliliğe müsaade etmediğini vurgulayan İl Müftülüğü vaizi Mehmet Uslu da "Peygamber efendimiz, kızların izni olmadan evlendirilmelerinin kesinlikle doğru olmayacağını dile getirmişti" ifadelerini kullandı.

-panel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mardin'de, Çocukluğumu Elimden Almayın Paneli Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement