MAZLUMDER Yılın Hak İhlallerini Açıkladı - Son Dakika
Güncel

MAZLUMDER Yılın Hak İhlallerini Açıkladı

MAZLUMDER Yılın Hak İhlallerini Açıkladı

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla açıklama yapan MAZLUMDER Şube Başkanı Dervişoğlu, hala ihlallerin yaşandığını belirtti.

11.12.2014 13:00

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla açıklama yapan MAZLUMDER, faili meçhuller, cezaevindeki tutuklananların durumu ve kadınlara yönelik yaşanan şiddet olaylarına dikkati çekti. Şube Başkanı Dervişoğlu, ilerleme olmakla birlikte hala ihlallerin yaşandığını belirtti

10 Aralık 1948'te Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen İnsan Hakları Beyannamesi'nin kabulünün 66. yıldönümü nedeniyle Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir açıklama yapan İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Şanlıurfa Şubesi Başkanı Meral Dervişoğlu, Türkiye'de yaşanan hak ihlallerinin adeta tablosunu ortaya koydu. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin bazı maddelerini hatırlatan Dervişoğlu, Türkiye'nin insan hakları konusunda ilerleme kaydetmesine rağmen hala eksik ve yanlış uygulamaların oldukça fazla olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaşanan darbeleri anımsatan Dervişoğlu, "Halkımızın kendi haklarına sahip çıkma, örgütlenme kültürü henüz istenilen seviyede değildir. Zira bu gelenek gelişmiş olsaydı darbelerin gerçekleşme ihtimali daha zor olabilirdi. Unutmamak gerekir ki ülkemizde siyasi özgürlük hala büyük ölçüde tehdit altındadır. Vesayetçi güçler, hala dimdik ayakta ve iktidar halkın eline tam anlamıyla geçmemiştir. Önemli bir çözüm sürecinden geçen ülkemiz, süreci sekteye uğratmak isteyenlerce provokasyonlara maruz bırakılmakta, 90'lı yıllarda yaşanan faili meçhuller ve bazı seküler güçlerle dini bazı grupların tekrar çatıştırılması gibi tehlikeli girişimlerden ciddi endişe duymaktayız" dedi.

'HASTA MAHKÛMLAR SERBEST KALMALI'

Hrant Dink ve Muhsin Yazıcıoğlu cinayetleri gibi yakın zamanda işlenen cinayetlerin bile aydınlatılamadığını vurgulayan Dervişoğlu, bölgede yaşanan hak ihlallerine bakıldığı zaman olumsuz bir tabloyla karşı karşıya olduklarını belirtti. Yaşanan ihlalleri sıralayan Dervişoğlu, "Yaşam hakkı ihlalleri, sayıları 600'e yaklaşan ve yaklaşık 130 tanesinin ölüm sınırında olduğu cezaevlerindeki hasta tutuklu ve mahkûmlar, çocuk tutsaklar, kadın intiharları, cezaevinde yaşamını yitirenler, şüpheli polis ve asker intiharları ve polislerin sebep olduğu ölümler… Cezaevlerinde bulunan 6oo civarında hasta tutuklunun tedavi haklarını tam anlamıyla kullanabilmeleri için cezaevinden çıkarılmaları sürekli geciktirilmektedir" diye konuştu.

'SİYASİ SEBEPLERDEN İÇERİDE TUTULANLAR VAR'

Cezaevinde ortalama yılda bin civarı hak ihlali yaşandığını kaydeden Dervişoğlu, "Çoğu geçen yıl olmak üzere bölge cezaevinden 370'in üzerinde tutuklu, batı illerine gönderilmişti. Bunların aileleri ile görüşmeleri oldukça zorlaştı" ifadelerini kullandı. Halen çocukların kolayca tutuklanabildiklerine ve cezaevlerindeki kötü muamele ve istismara dikkati çeken Dervişoğlu, "Düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlaller, işkence, kötü muamele ve onur kırıcı davranışlar tamamen sonlandırılmamıştır. Bu kapsamdaki sayı son iki yılda 100'ün üzerinde. Alınan tedbirlere rağmen şiddet gören kadın sayısı azalmak yerine artmaktadır. Üniversitelerde öğrencilere özgür ortam hazırlanamamakta, barınma, düşünce üretme, bilimsel çalışma yapma gibi üniversitelerden beklenen faaliyetler istenen düzeye gelmemiştir. Darbe kurumu olan YÖK ve darbe anayasası yürürlüktedir. Yargı bağımsızlığı konusunda da sıkıntılar devam etmektedir. Son günlerde seçim barajı ile ilgili konunun yargı gündemine alınması ve yargının bu konuda siyasi söylemlerde bulunmasını tarafsızlık ilkesine aykırı buluyoruz. Eğitim üzerindeki devlet tekeli kaldırılmalıdır. Zorunlu eğitim ve zorunlu dersler, 'zorunluluk' kavramından dolayı bile insan haklarının ruhuna uygun değildir. Öğrenmek, okumak ve ilim, insan olmanın gereği ve zorunluluktur ama birilerinin birilerine veya yönetimlerin halka zorla öğretmesi veya zorunlu müfredat dayatmasını uygun bulmuyoruz. Eğitimin yerel yönetimlerce, halkın istek ve ihtiyaçları doğrultusunda yürütülmesi kaliteyi artıracaktır" diye belirtti.

'SEÇİM BARAJININ KALDIRILMASINI SAVUNUYORUZ'

Türkiye'de yaşanan diğer hak ihlallerini ve ihlallerin önüne geçilmesi gerekenleri sıralayan Dervişoğlu şunları kaydetti: "Basın özgürlüğü, medya üzerindeki baskılardan dolayı zedelenirken, toplumun değerlerine açık saldırılar içeren kimi maksatlı yayınlar konusunda RTÜK adres gösterilmektedir. Halkın temel hizmetleri almada yaşadığı sıkıntılar devam etmekte, tüketicilerin haklarını daha hızlı arayabilecekleri mekanizmalar devreye sokulmamaktadır.

Siyasi parti örgütlenmeleri kolaylaştığı halde özellikle bölgemizdeki kimi oluşumlara ve partilere karşı yapılan provokatif girişimler sonlandırılamamış, kamu düzeni sarsılmıştır.

Halkın temsil edilmesinde bir oyun bile önemli ve değerli olduğuna inanıyoruz, bu yüzden seçim barajının kaldırılması gerektiğini savunuyoruz. Son olarak ilimizde ve gerekse de Türkiye'de imza atılan uluslararası insan hakları beyannamesine rağmen hak ihlalleri devam etmektedir. Halkımızı insan hakları konusunda bilgilenme ve bilinçlenmeye, haklarının ihlal edilmesine göz yummamaya, bu konuda mücadele eden STK'ları desteklemeye çağırıyoruz. Kimi belediyeler, partiler ve bazı kuruluşların bu konudaki çalışmalarını ve katkılarını takdirle karşılıyoruz. Hak kavramı ve insan haklarının alt zemini oluşturacak şekilde okullarda zorunlu olacak dersler konulmalı, değerler eğitimi geliştirilmelidir. Çocuklarımızın da başkalarının vesayeti altında yaşamaması ve onlara karşı sorumluluklarımızın gereği olarak onlara iyi bir gelecek bırakmak adına yapacağımız en önemli iş, onlara hak arama konusunda yapacağımız katkıdır. Bizler MAZLUMDER olarak bölgemizde, ülkemizde ve tüm dünyada barışın, hukukun, adaletin ve insan haklarının egemen olması için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğimizi ilan ediyoruz." Yapılan açıklamanın ardından MAZLUMDER üyeleri İnsan Hakları Günü dolayısıyla vatandaşlara karanfil dağıttı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel MAZLUMDER Yılın Hak İhlallerini Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement