Mersin'de Balıkçı Barınağının Taşınması - Son Dakika
Yerel

Mersin'de Balıkçı Barınağının Taşınması

TMMOB Mersin İKK Genel Sekreteri Atar "Yapılacak yeni balıkçı barınağının çevresel etkileri konusunda yeterince değerlendirme yapılmamıştır." dedi.

12.07.2014 17:05  Güncelleme: 16:58

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Genel Sekreteri Seyfettin Atar, Çamlıbel Balıkçı Barınağı'nın taşınmasına ilişkin, "Yapılacak yeni balıkçı barınağının çevresel etkileri konusunda yeterince değerlendirme yapılmamıştır" dedi.

Mersin İKK'dan yapılan açıklamaya göre, kent merkezindeki Çamlıbel Balıkçı Barınağı'nın önünde düzenlenen basın açıklamasında, balıkçı barınağı ve merkez Mezitli ilçesinde yapılması planlanan yeni balıkçı barınağıyla ilgili bir komisyon oluşturarak, geniş kapsamlı bir rapor hazırlandığı bildirildi.

Burada basın açıklamasını okuyan İKK Genel Sekreteri Seyfettir Akar, balıkçılık sektörünün kentteki en önemli sorunlarından birinin modern balıkçı barınaklarının bulunmaması olduğunu belirtti.

Çamlıbel'deki balıkçı barınağı ile Karaduvar Mahallesi'ndeki balıkçı barınağının mevcut durumlarının, Mersin'deki balıkçılık sektörünün gelişmesinin önünde engel olduğunu iddia eden Akar, "Her iki barınak da hem toplumun hem de balıkçının ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktadır. Bu anlamda Mersin kentinin balıkçı barınağı sorununa sırtını dönmesi veya balıkçıları görmezden gelmesi asla düşünülemeyecek bir konudur" diye konuştu.

Akar, yeni balıkçı barınağının yerinin belirlenmesi konusunda 6 alternatifin olduğunu söyleyerek, "Yapılacak yeni balıkçı barınağının çevresel etkileri konusunda da yeterince değerlendirme yapılmamıştır" dedi.

Balıkçı barınaklarının hem barınak içi işletme örgütlenmesi hem de barınağı işler halde tutan balıkçıların özgün sosyo-ekonomik koşulları dikkate alınarak planlanması gerektiğinin altını çizen Atar, bu çerçevede yeni yapılacak olan barınağın yerinin vatandaşlar tarafından kolay ulaşılabilecek mesafede olmasının önemli olduğunu söyledi.

Atar, balıkçı barınağının yapılması planlanan alanın bugün yoğun şekilde konut kullanımlarının yer aldığı bir alanın hemen güneyinde yer aldığına da işaret ederek, bunun da olumsuz koşullar doğuracağını belirtti.

Çamlıbel'deki balıkçı barınağının bundan sonraki durumunun ne olacağı konusunda da kaygıların olduğunu kaydeden Akar, şunları kaydetti:

"Barınak, mevcut balıkçılar başka bir barınağa taşındıktan sonra yeni bir 'Marina' vakasına dönüşebilir. Bu tür kamusal kullanımların özel ve prestijli alanlara dönüşmesi hem kamusal niteliğinin zarar görmesine neden olacak hem de merkezdeki mevcut ticari hizmetler üzerinde olumsuz etkiler yaratacaktır. Bugün Mersin Forum AVM ve Mersin Marina gibi yeni ticari odakların kent merkezi üzerindeki olumsuz etkileri gözler önündedir. Mersin, büyük ölçekli ticari zincirler karşısında küçük ölçekli yerel ticaret unsurlarını koruyacak stratejileri bir an önce gündemine almalıdır.

Eğer balıkçılar geleneksel barınaklarından çıkartılmak isteniyorlarsa boşalttıkları mekan için planlanan yapılaşmayı bilme hakları vardır. Mevcut limanın balıkçılar için sadece fiziksel değil aynı zamanda duygusal önemi vardır. Orası balıkçıların fırtınadan kaçıp sığındıkları adı üzerinde barınaklarıdır. Kentimize çağdaş niteliklere sahip bir balıkçı barınağının yapılması, bu engellerin ortadan kaldırılması yönünde atılacak önemli ve doğru bir adımdır. Dikkat edilmesi gereken nokta, bu yatırımın en doğru şekilde kurgulanması ve hayata geçirilmesidir. Bu da ancak tüm paydaşların uzmanlık ve sorumluluk alanlarında gerekli incelemeleri yapmaları ve sürece katkı koymalarıyla mümkün olacaktır." - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mersin'de Balıkçı Barınağının Taşınması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement