Meteorolojiden Kar ve Zirai Don Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Meteorolojiden Kar ve Zirai Don Uyarısı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nezahat Altuntaş, Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini kınadıklarını bildirdi.

17.02.2015 16:44

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nezahat Altuntaş, Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini kınadıklarını bildirdi.

Altuntaş, yaptığı yazılı açıklamada, Özgecan'ın hunharca öldürülmesini kınadıklarını belirterek, "Kadınların karşılaştığı dezavantajlı ve baskıcı tutumlar, gelişmiş ya da az gelişmiş toplum olması fark etmeksizin, hala tüm şiddetiyle devam etmektedir. Kadınların yüzyıllardır devam eden mücadelesine rağmen, bilgi çağı olarak ifade edilen günümüzde hala kadınların sırf kadın olduğu için toplumda ikincil konuma itilmesi, değersizleştirilmesi hatta öldürülmesi olaylarıyla karşılaşılmaktadır" ifadesini kullandı.

Kuzey Afrika'da yaygın olan kadın sünneti, Çin'de kız çocuklarının tercih edilmemesi, Hindistan'da çeyiz sistemi nedeniyle genelde kız çocuklarının istenmemesi ve bazen ölüme terk edilmesi ve gelin cinayetleri, Tayland'daki seks kulüpleri, Türkiye'de ve birçok Müslüman ülkede yaşanan namus cinayetleri gibi olayların küresel düzeyde kadınların karşılaştığı vahim cinsiyetçi tutumlardan sadece birkaçı olduğunu ifade eden Altuntaş, kadınların toplumdaki konumu bağlamında yaşadığı dezavantajların çeşitli şekillerde ortaya çıkmasına karşın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin bu konudaki en can alıcı nokta olduğunu vurguladı.

Altuntaş, günümüzde neredeyse kadın cinayetlerinin yaşanmadığı bir gün bulunmadığını savunarak, şöyle devam etti:

"Bu durumla tüm dünyada karşılaşılmaktadır. Birleşmiş Milletler'in 1999 yılında 25 Kasım'ı 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' ilan etmesi çok anlamlı olmasına karşın bu sonucu değiştirmemektedir. Kadınlar fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet, fuhuşa zorlanma gibi şiddetin birçok çeşidine maruz kalmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizde son yıllarda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde artış olduğu görülmektedir. Üstelik mağdur kadınların yüzde 40'ının şikayetçi olmadığı göz önüne alınacak olursa TÜİK verilerinin gerçeğin ancak yarısını ortaya koyduğu gerçeğiyle karşılaşılmaktadır. Yani durum görünenden daha vahimdir."

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin ortadan kaldırılması amacıyla çeşitli öneriler sunulabileceğini anlatan Altuntaş, şunları kaydetti:

"Yasal düzenlemeler yapılması, farkındalık yaratma ve zihniyet dönüşümüne yönelik uygulamalar yapılması, koruyucu hizmet sunumunun, şiddet mağdurlarının güçlendirilmesi ve söz konusu bağlamlarda kurum ve kuruluşlar arası işbirliği sağlanması bunların başında gelmektedir. Bu çerçevede, kadın cinayetlerinin son kurbanı olan Özgecan Aslan'ın hunharca öldürülmesini kınıyor, kadınların artık çağlayana dönüşen sessiz çığlıklarının duyulmasını ve kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin ortadan kaldırılması için gerekenlerin yapılmasını temenni ediyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Meteorolojiden Kar ve Zirai Don Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement