Mevsimlik işçi göçünde azalma var - - Son Dakika
Güncel

Mevsimlik işçi göçünde azalma var -

Mevsimlik işçi göçünde azalma var -

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçeye mevsimlik çalışmaya gelenlerin sayısında geçen yıla oranla yüzde 50 düşüş olduğunu kaydetti.

16.07.2014 17:49

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçeye mevsimlik çalışmaya gelenlerin sayısında geçen yıla oranla yüzde 50 düşüş olduğunu kaydetti.

Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede tütüne alternatif olarak 10 yıldır salatalık, biber ve domates üretimi yapıldığını, bu ürünlerin hasadı için mevsimlik işçilerin de ilçeye gelmeye başladığını bildirdi.

İlçeye ortalama 6 bin tarım işçisinin geldiğini kaydeden Okur, bu yıl sayının yarıdan fazla düştüğünü vurguladı. İşçi sayısındaki azalmada, bu yıl salatalık ve biber ekiminin az olmasından kaynaklandığını belirten Okur, şöyle konuştu:

"Önceki yıllarda özellikle Büyükbelen mahallemizde 6 bin dekar alanda üretim yapılıyordu, mevsimlik işçiler de 3-4 ay boyunca burada hasatla uğraşıyordu. Bu yıl sadece bin dekar alanda ekim yapıldı. Bugün itibariyle ilçemize gelen işçi sayısı, çocuk ve kadınlarda dahil olmak üzere sadece 3 bin civarındadır. Özellikler salatalık, son yıllarda üreticisine para kazandırmamaya başladı. İşçilik maliyeti de çok yüksek."

Okur, 15 Temmuz da başlayan biber ve salatalık hasadın 15 Eylül'e kadar süreceğini sözlerine ekledi.

- İşçilerin fiyat beklentisi

Mevsimlik işçilerden Mehmet Bininci (62), ailesiyle birlikte biber toplamada çalışmak için Mardin'in Derik ilçesinden geldiklerini söyledi. Yaklaşık 2 ay sürecek hasada başladıklarını söyleyen Binici, 6 yıldır aynı işveren ile çalıştıklarını ve karşılıklı memnuniyet içerisinde olduklarını belirtti.

Yaklaşık 60 dekarlık alanda yetiştirilen Jerekol cinsi biberin ekiminden hasadına kadar tüm işçiliğinin ellerinden geçtiğini belirten Binici, "Biberin hasadına bu hafta başladık. İşimizden ve patronumuzdan çok memnunuz ancak yevmiye fiyatları düşük. Geçen yıl 35 lira yevmiye alıyorduk, bu yıl en az 40 lira olmasını bekliyoruz" dedi.

-Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Okur

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mevsimlik işçi göçünde azalma var - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement