Moldova-Türkiye İlişkileri - Son Dakika
Güncel

Moldova-Türkiye İlişkileri

KİŞİNEV (AA) – Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Mehmet Selim Kartal, son yıllarda Moldova'da yaşanan istikrarsızlıkların iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerlemesine engel olduğunu söyledi.

28.01.2016 12:10

KİŞİNEV (AA) – Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Mehmet Selim Kartal, son yıllarda Moldova'da yaşanan istikrarsızlıkların iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerlemesine engel olduğunu söyledi.

Moldova-Türkiye ilişkilerini AA muhabirine değerlendiren Kartal, "Bizim için Moldova'nın istikrar içinde olması kendi içindeki sorunlarını halletmiş olması önem taşımaktadır. Moldova'da yaşanan istikrarsızlıklar iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerlemesine engel oldu" ifadesini kullandı.

Moldova'nın uzun süren zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Büyükelçi Kartal, ülkede ekonomik sıkıntıların yanı sıra siyasi krizlerin yaşadığını ve hükümetlerin sürekli değiştiğini anımsattı.

Moldova'yı dost ve kardeş ülke olarak algıladıklarını dile getiren Kartal, komşusu olmasa da Türkiye'nin bu ülke ile stratejik bir işbirliğinin içerisinde olduğuna işaret etti. Kartal, iki ülke arasında karşılıklı olarak vize rejiminin kaldırıldığını, serbest ticaret anlaşmasının imzalandığını belirtti.

"Türkiye ve Moldova'nın Avrupa ile bütünleşme yönünde bir siyaset izlediğini" söyleyen Kartal, görevine yeni başlayan Başbakan Pavel Filip hükümetinin Türkiye ile ilişkilerini güçlendirme arzusunda olduğunu kaydetti.

Kartal, Batı'nın ve ekonomi alanındaki kuruşların yeni hükümetten aynı zamanda reformlar yapması beklediğine değindi.

Gagavuzya Özerk Bölgesi'ne Türkiye'nin yapabileceği katkılardan söz eden Büyükelçi Kartal, "Bu gayretlerin siyasi düzeyde veya resmi kurumların düzeyinde kalmaması gerekiyor" dedi.

Kartal, bölgeye yardımların şu an sadece Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) inisiyatifinde ilerlediğini, eğitim ve sosyal yardım projelerinin yürütüldüğünü dile getirdi.

Türk özel sektörünün Gagavuzya'ya daha çok yatırım yapması konusunda çağrıda bulunan Kartal, şimdilik bu girişimlerin sınırlı kaldığına dikkati çekti.

Büyükelçi Kartal, "Bu bölgedeki gençler, geleceklerini Gagavuzya'da görmeleri durumunda, kendi dillerinde konuşulabilen iş sahalarının açıldığını gördükleri zaman kendi kültürlerine daha fazla sahip çıkacaklardır" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Moldova-Türkiye İlişkileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement