Moody's 11 Türk Bankasının Notunu Değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Moody's 11 Türk Bankasının Notunu Değerlendirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 11 Türk bankasının kredi notunu değerlendirdi.

04.06.2014 12:50  Güncelleme: 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 11 Türk bankasının kredi notunu değerlendirdi.

Moody's Yatırımcı Servisi tarafından yayınlanan açıklamada, 11 Türk bankasının kredi notunda değişikliğe gidilmesine gerekçe olarak, bağımsız  kredi gücü üzerindeki baskılar ve bankaların reytinglerine yansıtılması gereken sistemik destek seviyesinin yeniden değerlendirilmesi gösterildi.

Moody's'in not değişikliğine gitme kararının, Akbank, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankasi, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası'nı kapsadığı belirtildi.

Moody's açıklamasında, "Türk bankalarının varlık kalitelerinin ve karlılıklarının zayıflaması ve likiditenin daralmasını bekliyoruz. Bankacılık sisteminin gelecekteki büyümesi piyasa finansmanına büyük ölçüde bağlı olacaktır. Bu da bankaların yatırımcı algısı ve piyasa dinamiklerine olan hassasiyetini artırmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Moody's'in bu yıl Türkiye'nin yüzde 2,5, 2015 yılında ise yüzde 2,9 büyümesini beklediği kaydedildi.

Moody's ayrıca Fed'in tahvil alımını azaltmasının gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisinin, gelişmiş ülkelerdeki ekonomik toparlanmanın finansman maaliyetlerini artırdığına, her iki faktörün de likidite daralmasına yol açabileceğine dikkati çekti.

Açıklamada, "Belirsizlik, Türkiye'nin hedeflenenin üzerinde seyreden enflasyonu, kur volatilitesi ve mevcut politik gelişmelerin etkisininde kaynaklanmaktadır" görüşü ifade edildi.

Moody's Akbank'ın temel kredi değerlendirmesini teyit ederken, yerel para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notlarını Baa2/Prime 2 seviyesinden Baa3/Prime-3 seviyesine çekti. Moody's Akbbank'ın yabancı para cinsiden uzun ve kısa vadeli kredi notlarını ise Baa3/Prime-3 seviyesinde ve bankanın finansal güç notunu D+"olarak teyit etti. Açıklamada banka finansal güç notununun görünümü durağan, mevduat reytinglerinin görünümü ise negatif olduğu bildirildi.

Kuruluş, Bank Asya'nın finansal güç notunu "D"den "D-"ye, temel kredi değerlendirmesinin "ba2"den "ba3"e çekerken, yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli mevduat notlarının "Ba1" seviyesiden "Ba2" seviyesine düşürdü. Bankanın yerel ve yabancı para cinsiden mevduat reytinglerinin görümünü ise "negatif" olarak belirledi.

Moody's, Denizbank'ın finansal güç notunu "D+"dan "D-"ye, temel kredi değerlendirmesini "ba1" seviyesinden "ba3" seviyesine çekti. Uzun ve kısa vadeli yerel ve yabancı para cinsiden mevduat reytingleri ise "Baa3/Prime-3" seviyesinden "Ba1/Not-Prime" seviyesine revize edildi. Açıklamada, bankanın tüm reytinglerindeki görünümün "durağan" olduğu belirtildi.

Şekerbank'ın banka finansal güç notunun "D"den "D-" seviyesine, yerel ve yabancı para cinsinden mevduat reyting notları ise "Ba1"den "Ba2" seviyesine aşağı yönlü güncellendi. Bankanın tüm reyting değerlendirmelerinin "negatif" görünümde olduğu ifade edildi.

Ziraat Bankası'nın banka finansal güç notu "D+" seviyesinde teyit edilirken, uzun ve kısa vadeli yerel para cinsiden mevduat reytingleri "Baa2/Prime-2" seviyesinden "Baa3/Prime-3" seviyesine aşağı yönlü revizse edildi. Açıklamada uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsiden mevduat reytinglerinin "Baa3/Prime-3" seviyesinin teyid edildiği belirtilirken, tüm reytinglerdeki görünümlerin "negatif" olduğu kaydedildi.

Moody, TEB'in finansal güç notunu "D+"dan "D"ye çekerken, kısa ve uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" olarak teyit edildi. Bankanın yabancı para cinsinden mevduat reyting görünümünün "negatif", diğer reyting görünümlerinin ise "durağan" olduğu belirtildi.

Garanti Bankası'nın finansal güç notu "D+" seviyesinde teyit edilirken, temel kredi değerlendirmesi "baa3"ten "ba1" seviyesine çekildi. Uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden reytingleri "Baa2/Prime-2" seviyesinden "Baa3/Prime-3" seviyesine aşağı yönlü güncellendi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsiden mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" seviyesinde teyit edilirken, bankanın yerel ve yabancı para cinsinden öncelikli borç reytingleri ise "Baa2"den "Baa3"e çekildi.

Halk Bankası'nın banka finansal güç notu "D+" olarak teyit edilirken, temel kredi değerlendirmesi "baa3" ten "ba1" seviyesine güncellendi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden mevduatlarının reytingleri "Baa2/Prime-2" seviyesinden "Baa3/Prime-3" seviyesine aşağı yönlü revize edildi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsinden mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" seviyesinde teyit edilirken, döviz cinsinden öncelikli borç reytinginin "Baa2"den "Baa3" seviyesinde çekildi.

İş Bankası'nın banka finansal güç notu "D+" seviyesinde teyit edilirken, temel kredi değerlendirmesi  "baa3"ten "ba1" seviyesine güncellendi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden mevduat reytingleri "Baa2/Prime-2" seviyesinden "Baa3/Prime-3" seviyesine çekildi, uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsinden mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" olarak teyit edildi. Açıklamada bankanın öncelikli borç reytingi "Baa2"den "Baa3"e, döviz cinsiden ikinci derece borçların reytingi ise "Ba1"den "Ba2"ye çekildi.

Vakıflar Bankası'nın banka finansal güç notu "D+" olarak, temel kredi değerlendirmesi de "ba1" seviyesinde korundu. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden mevduat reytingleri "Baa2/Prime-2" seviyesinden "Baa3/Prime-3" seviyesine çekilirken, uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsinde mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" seviyesinden teyit edildi. Açıklamada öncelikli borç reytinginin "Baa2"den "Baa3"e çekildiği, döviz cinsinden ikincil borç reytinginin ise "Ba2" olarak teyit edildiği belirtildi. Bankanın tüm reyting görünümleri ise "negatif" olarak ifade edildi.

Yapı ve Kredi Bankası'nın banka finansal güç notu "D+"da, temel kredi değerlendirmesi "ba1"de korundu. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel ve yabancı para cinsinden mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" seviyesinde teyit edilirken, uzun vadeli yabancı para cinsinden öncelikli borç reytingi de "Baa3" seviyesinde korundu. Bankanın tüm reyting notlarının görünümünü ise "negatif" olduğu belirtildi. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Moody's 11 Türk Bankasının Notunu Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement