Mta Genel Müdürü: Türkiye Jeotermal Kaynakta Avrupa'da Birinci - Son Dakika
Güncel

Mta Genel Müdürü: Türkiye Jeotermal Kaynakta Avrupa'da Birinci

Mta Genel Müdürü: Türkiye Jeotermal Kaynakta Avrupa\'da Birinci

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, Türkiye'nin 31 bin 500 megawatt termal olan jeotermal potansiyeli ile dünyada 7, Avrupa ülkeleri arasında 1'inci sırada yer aldığını kaydetti.

13.02.2013 17:50

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, Türkiye'nin 31 bin 500 megawatt termal olan jeotermal potansiyeli ile dünyada 7, Avrupa ülkeleri arasında 1'inci sırada yer aldığını kaydetti. Üzer, Türkiye'nin şu anda 100 metrekarelik 4 milyon evi ısıtabilecek jeotermal kaynağa sahip olduğunu söyledi.

MTA tarafından Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'ne bağlı Mustafapaşa Beldesi'nde, 4 ay önce başlanılan sıcak su arama sondaj çalışmalarında 2 bin 200 metrede 58 derece sıcaklıkta suya ulaşıldı. Saniyede 13 litre kapasiteye sahip olan kuyunun hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törene Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, Ürgüp Kaymakamı Tuğba Yılmaz, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak ve vatandaşlar katıldı.

Burada konuşan MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer Türkiye'nin 31 bin 500 megawatt termal olan jeotermal potansiyeli ile dünyada 7, Avrupa'da ise 1'inci sırada yer aldığını söyledi. Türkiye'nin şu an kurulu elektrik kapasitesi olan 114,2 megawatt elektrik ile dünya sıralamasında 12'nci sırada yer aldığını ifade eden Üzer, jeotermal kaynakların ortaya çıkartılması yönündeki çalışmaların sürdüğünü belirtti. Mehmet Üzer şöyle dedi:

"Ülkemiz, jeolojik ve coğrafi konumu itibarı ile aktif bir tektonik kuşak üzerinde yer aldığı için jeotermal açıdan dünya ülkeleri arasında zengin bir konumdadır. Türkiye'de 1990 yılında toplam sondaj miktarı 150 bin metre civarında iken, şu anda Türkiye'nin sondajı 1,5 milyon metre civarında. MTA 25- 30 metreden sondaj yaparken, şu anda 400 bin metreden sondaj yapar hale geldi. Türkiye'nin şu anda 100 metrekarelik 4 milyon evi ısıtabilecek jeotermal kaynağa sahip."

Son yıllarda hem kömür ve de jeotermal aramalarına hız verdiklerini kaydeden Üzer, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için 6 yılda 1 milyon metre kömüre sondaj yaptıklarını, bu sayede 6 milyar ton daha kömür rezervi bulduklarını belirtti.

'ÇOK SAYIDA TERMAL OTEL YAPILACAK'

Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak ise, beldelerindeki Gomeda mevkiinde MTA tarafından 4 ay önce başlatılan sıcak su arama çalışmalarında, 58 derece sıcaklığındaki sıcak suya 2 bin 200 metre de ulaşıldığını söyledi. Sıcak su kaynağının ulaşıldığı bölgenin 1 milyon 250 bin metrekarelik bir turizm alanı olduğunu ifade eden Ak, bu alana önümüzdeki aylardan itibaren turizm yatırımcıları tarafından çok sayıda termal otel yapılacağını kaydetti. - Nevşehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mta Genel Müdürü: Türkiye Jeotermal Kaynakta Avrupa'da Birinci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement