Müjdeyi Sınava Giderken Aldı - Son Dakika
Güncel

Müjdeyi Sınava Giderken Aldı

Müjdeyi Sınava Giderken Aldı

Arif Varlı, geçen pazar günü kızı Büşra'yı YGS götürmek için evden çıktığı sırada gelen telefonla böbrek nakli müjdesi aldı.

31.03.2013 11:51  Güncelleme: 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da 15 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören 53 yaşındaki Arif Varlı, geçen pazar günü kızı Büşra'yı Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) götürmek için evden çıktığı sırada gelen telefonla böbrek nakli müjdesi aldı. Yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuşan Varlı, "Kızım için o gün dönüm noktasıydı. Benim için de dönüm noktası oldu" dedi.

Evli ve 2 çocuk babası emekli Arif Varlı'ya 15 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu, ardından bir böbreği alındı. Her gün diyaliz tedavisi gören Varlı'nın kalbine de 2 kez stent takıldı. Böbrek nakli yapılmadığı için yaşama riski günden güne artan Varlı'ya ilk olarak eşi Şerife Varlı böbreğini vermek istedi. Ancak kan değerleri uygun olmadığı için nakil yapılamadı. Anne ve babası da Varlı'ya böbrek vermek istedi. Onların da kronik hastalıkları bulunması nedeniyle nakil yapılamadı.

7 kardeşinden birinin böbreğini vermek istediğini ancak onunda kronik hastalığından dolayı böbreğini bağışlayamadığını belirten Varlı, şunları söyledi:

"15 yıldır böbrek yetmezliği çekiyordum. Günlerim sürekli diyaliz tedavisinde geçiyordu. Annem, babam, eşim ve 1 kardeşim böbreğini vermek istedi ancak olmadı. Diğer 6 kardeşimde kan değerleri uydu ama böbreğini bağışlamak istemediler. Geçtiğimiz pazar günü de kızım üniversite sınavına girecekti. Sabah sınava götürmek için evden çıkarken telefon geldi. Size uygun organ bulundu dediler. Büyük kızımla ben ameliyata geldim. Eşim de küçük kızımı sınava götürdü. Kızım için o gün dönüm noktasıydı. Benim içinde dönüm noktası oldu ve yeniden hayata tutundum."

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 38 yaşındaki Orhan Yılmaz'ın bir böbreği Meram Tıp Fakültesi'nde yapılan ameliyatla Arif Varlı'ya nakledildi. Yeniden hayata tutunan Varlı, organları bağışlanan kişinin ailesini ziyaret edip, teşekkür edeceğini belirtti.

Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, böbrek yetmezliğine 3 temel hastalığın neden olduğunu belirterek, "Böbrek yetmezliği oluşturan üç hastalık; şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve böbreklerin iltihabi durumlarıdır. Bunun için özellikle şeker hastalarının şekerlerini düzenli şekilde kontrol ettirmeleri ve tansiyon yüksekliği bulunan hastaların diyetlerine dikkat etmeleri tuz kısıtlamalarına gitmeleri ya da ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekir" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Müjdeyi Sınava Giderken Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement