Muş'ta "Toy ve Telli Turna" Görüntülendi - Son Dakika
Yerel

Muş'ta "Toy ve Telli Turna" Görüntülendi

Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği üyeleri, Bulanık ilçesi Murat Nehri Havzası'nda nesli tükenmekte olan "toy" ve "turna" kuşlarını görüntüledi.

28.10.2014 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği üyeleri, Bulanık ilçesi Murat Nehri Havzası'nda nesli tükenmekte olan "toy" ve "turna" kuşlarını görüntüledi.

Derneğin proje koordinatörü Kasım Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, Bulanık'ta Murat Nehri Havzası'nda "toy" ve "telli turna" görüntülendiğini belirtti.

Avcı, WWF- Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye'nin Canı Hibe Programı kapsamında desteklenen Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği ile Ankara-Muş Derneği'nin ortaklaşa yürüttüğü "Toy ve Telli Turna Koruma Projesi" kapsamında Bulanık Murat Nehri havzalarında çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

Kuşların öldürülmemesi ve korunması için bölge halkının bilinçlendirildiği vurgulanan açıklamada Avcı, şunları kaydetti:

"Muş, Bulanık ve Malazgirt ovaları ve bu ovalardan geçen Murat Nehri'nin ve Murat Nehri ile birleşen birçok dere ve çayın oluşturduğu havzalar, sazlık ve sulak alanlar, Haçlı, Kaz, Hamurpet göllerimiz henüz doğal yapısını koruyan çok özel ve çok önemli doğal varlıklarımız, doğal güç ve çeşitliliğin başında gelen zenginliklerimizdir. Bu doğal zenginliklerimizin ne kadar önemli ve sade olduğunun birer göstergeleri olarak da nesilleri birinci dereceden yok olma sınırında bulunan toy ve telli turna kuşlarının yalnızca bu bölgelerde üremelerini tamamladıklarını göstererek ispat edebiliriz ancak çeşitli nedenlerden dolayı doğal varlık alanlarımızın her türlü kirliliklere açık ve savunmasız olduğu, tür ve çeşitliliklerde kayıp ve azalmaların yaşandığı, kaçak-bilinçsiz avcılık faaliyetleri ile kimyasal içerikli tarım faaliyetlerinde dolayı eko dengede bozulmaların hızlandığı görülmektedir." - Muş

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Muş'ta 'Toy ve Telli Turna' Görüntülendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement