Myanmar'da "Arakan Müslüman Toplumu" Tartışması - Son Dakika
Güncel

Myanmar'da "Arakan Müslüman Toplumu" Tartışması

Myanmar'da ordu destekli Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP), hükümetin Rohingyalar için önerdiği "Arakanlı Müslüman toplumu" ifadesini kullanmayacağını duyurdu.

23.06.2016 13:27

Myanmar'da ordu destekli Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP), hükümetin Rohingyalar için önerdiği "Arakanlı Müslüman toplumu" ifadesini kullanmayacağını duyurdu.

USDP'den yapılan açıklamada, hükümetin Arakan eyaletindeki sorunlarla ilgili bölgedeki etnik topluluklarla ve siyasi partilerle ortak çalışması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, "Arakan Ulusal Partisi (ANP), Arakanlı Müslüman toplumu terimini kabul etmediğini bildirdi. Hükümetin bölgedeki etnik toplulukların ve siyasi partilerin tutumunu yansıtması gerekir." ifadesine yer verildi.

USDP, daha önce de Arakanlı Müslümanlar için Rohingya kelimesini kullanmayı reddetmiş ve Bengali ifadesini kullanacağını açıklamıştı.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ve BM Myanmar İnsan Hakları Raportörü Lee, Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) konusunu görüşmek üzere salı günü bir araya gelmişti. BM'nin eylül ayındaki 71'inci genel kuruluna sunulacak bir rapor hazırlamak için Myanmar'da bulunan Lee'nin, Su Çi ile yaptığı toplantıda ağırlıklı olarak Arakanlı Müslümanlar konusu ele alınmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Aung Lin, toplantının ardından hükümetin Arakanlı Müslümanlar için "Rohingya ya da Bengali" ifadeleri yerine "Arakanlı Müslüman toplumu" ifadesini tercih ettiğini açıklamıştı.

ANP de görüşmenin ardından yaptığı açıklamada hükümetin "Arakan Müslüman toplumu" ifadesini kullanmasının kabul edilemez olduğunu ve gayriresmi Bangladeşli mültecilik gerçeğini yansıtmadığını belirtmişti. Açıklamada, bu nitelendirmenin, Arakanlı Müslümanların "Bangladeşli kökenlerini unutturduğu ve bu kişileri Arakan yerlisi olarak tanımladığı" iddiasına yer verilmişti.

Parti dün de Lee'nin ANP yetkilileriyle görüşme talebini reddetmişti.

Myanmar'da geçen kasım ayında düzenlenen genel seçimlerde Arakan eyalet meclisindeki sandalyelerin çoğunluğunu kazanan ANP, Rohingyaların eski hükümetlerde olduğu gibi "Bengali" veya "Çittagonlu" olarak anılmasını istiyor.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Olaylarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.

Arakanlı Müslümanlar, önceki Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengali" olarak adlandırılıyordu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Myanmar'da 'Arakan Müslüman Toplumu' Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement