Nabi Avcı: "Kaynağı paralel yapı, doğrudan söylüyorum" - - Son Dakika
Güncel

Nabi Avcı: "Kaynağı paralel yapı, doğrudan söylüyorum" -

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "İstemediğim halde, hiç tercih etmediğim beni imam hatibe gönderdiniz' diyenlerin sayısı 209. Bu da imam hatip değil aslında.

12.09.2014 17:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "İstemediğim halde, hiç tercih etmediğim beni imam hatibe gönderdiniz' diyenlerin sayısı 209. Bu da imam hatip değil aslında. Bizim çok programlı liselerimizin içinde....İstemediği halde imam hatipe giden 45 kişi" dedi.

AA Editör Masası'na konuk olan Bakan Avcı, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile editörlerin sorularını yanıtladı.

Nabi Avcı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçis (TEOG) sınavı ve yerleştirmelere ilişkin soru üzerine lise çağında 1 milyon 291 bin 851 öğrenci bulunduğunu söyledi.

Bu öğrencilerin büyük bir kısmının, sosyal bilimler ve fen liselerini tercih ettiğini belirten Avcı, geçmiş yıllarda öğrencileri seçmek için yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS), okulun ikinci plana itilmesine neden olduğunu bu nedenle kaldırıldığını söyledi.

Okulu birinci plana alan bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerine işaret eden Avcı, liseye geçiş başvurularını bu yıl bu sistem üzerinden aldıklarını anlattı.

Lise yerleştirmelerinde 1 milyon 291 bin 851 öğrenciden 134 bin 788'inin hiç tercih yapmadığını bildiren Avcı, bu öğrencilerin özel okula ya da açık liseye gitmek istediği veya yanlış kodlama yaptıkları için tercihlerinin sisteme girmediğini aktardı.

Avcı, bu öğrencilerin evlerine en yakın yerlerdeki boş kontenjanlara yerleştirildiklerini dile getirdi.

-"Teşvik alma haklarını sınırlamamak için yerleştirmek zorundaydık"

Eğitimin 12 yıl zorunlu olduğunu hatırlatan Avcı, herkesin bir eğitim kurumuna yerleşmesi gerektiğini söyledi.

Bu yıl özel okulu tercih edecen öğrencilere teşvik verildiğine dikkati çeken Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Teşviği alabilmesi için devlet okuluna kaydolması lazım. Dolayısıyla teşvik almak isteyenler olabilir. Teşvik olmasaydı bu sene '15 tercihinden birine yerleşemezsen 4 okul türünü seç'in tercihinin yanına 'özel okula veya özel yetenek sınavıyla alan bir liseye gideceğim, tercih yapmak istemiyorum' butonunu koymuştuk. Eğer onu kaldırmamış olsaydık, bu 134 bin 788 öğrenci bir defa sistemin dışında olacaktı ve hiçbir problem yaşanmayacaktı. Sisteme giriş yapmayanların, teşvik alma haklarını sınırlamamak için bir de hangi nedenle sistemde görünmediklerini bilmediğimiz için bunları yerleştirmek zorundaydık."

-"Yarısından fazlası ilk 3 tercihine girdi"

Avcı, lise yerleştirmelerde 1 milyon 136 bin 546 öğrencinin tercih yaptığını, bunların bir milyon 57 bin 799'unun yani yüzde 93'ünün listedeki 15 tercihinden birine yerleştiğini bildirdi.

Bir milyon 57 bin öğrencinin, 550 bininin ilk 3 tercihinden birine yerleştiğine işaret eden Avcı, "Yarısından fazlası yani. Bu müthiş bir başarı" dedi.

Avcı, 78 bin 477 öğrencinin de B grubu tercihlerine yerleştirildiğini belirterek, bunların 16 bin 511'nin Anadolu imam hatip lisesine, 13 bin 306'sının Anadolu lisesine, 48 bin 921'inin ise Anadolu meslek lisesine yerleştiğini kaydetti.

-"İstemediği halde imam hatipe giden 45 kişi"

Yerleştirildikleri okullardan memnun olanların kalacağını, memnun olmayanların bir kısmının özel okula gideceğini aktaran Avcı, şu ana kadar 30 bin öğrencinin özel okula geçtiğini, bu geçişlerin devam edeceğini söyledi.

Avcı, şunları kaydetti:

"İstemediğim halde, hiç tercih etmediğim beni imam hatibe gönderdiniz' diyenlerin sayısı 209. Bu da imam hatip değil aslında. Bizim çok programlı liselerimizin içinde....İstemediği halde imam hatipe giden 45 kişi. Bu 45'in niye bu kadar gürültüsü çıkıyor? Bu 45'in içindekilerden bir tanesi Hahambaşı'nın torunu, bir tanesi çok ünlü bir gazetecinin kızı, bir tanesi Ermeni asıllı bir vatandaşımız. Bunların 3'ü de aslında, bunun ne olduğunu biliyorlar. Gazetecimizin kızının eğer sisteme girmiş olsa, 15 tercihi yapmış olsa, Eyüp'te kendisine yakın bölgede 13 tane okula yerleşme şansı var. Ama sisteme girmemiş. Hamambaşı'nın torunu da gazetecimizin kızı da çok programlı liseye yerleştirilmiş. Bunların içinde imam hatip de var meslek programları da var. Bunlar 45 kişi. Hasan Pulur yazdı, arayacaktım ama evinde rahatsız dediler. 'Hem istemedikleri halde insanları imam hatibe yerleştiriyorlar hem de buradan ayrılamazsın diyorlar' Böyle bir şey yok."

-"Niye köpürtüldüğünü biliyorum"

Avcı, 45 öğrenciyle ilgili bir şey üzerinden bütün sistemin bir kargaşa, bir karışıklık, bir kaos olduğu duygusu uyandırılmak istendiğini belirterek, "Bunun niye bu kadar köpürtüldüğünü, bunun üzerinden Milli Eğitim Bakanlığının niye itibarsızlaştırılmak istendiğini biliyorum. Şu düzenleme büyük bir başarı" diye konuştu.

-"Niye istemediği halde öğrencileri imam hatibe yönlendireyim"

Liselerde imam hatip kontenjanının 216 bin 190, 15 okul tercihinden biri imam hatip olan öğrenci sayısının ise 359 bin 114 olduğunu anlatan Avcı, bunların 159 bininin yerleştirildiğini ifade etti.

Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyelim ki çocuklar boşta kalmayayım diye bir tane de imam hatip yazdı. Birinci tercihi imam hatip olanlara bakalım. 93 bin öğrenci, A grubunda yani 15 okul tercihinde, birinci sırada imam hatip yazmış. Bunlardan kaçını biz yerleştirmişiz? 53 bin. Birinci tercihi imam hatip olduğu halde yerleşememiş 40 bin öğrenci var. Ben niye istemediği halde öğrencileri imam hatibe yönlendireyim? Zaten orayı birinci derecede isteyen o kadar öğrenci varken yerleşememiş. Ama bunun üzerinden çok spekülasyon yapılıyor bu doğru değil."

-"30 bin civarında boş kontenjan var"

TEOG'daki nakil kontenjanlarının bugün açıklanacağını anımsatan Avcı, "Bu akşam boş kontenjanları açıklayacağız ama son bilgiler şu an 30 bin civarında. Okullara, 'okulların açıldığı ilk hafta nakil talebinde bulunan öğrencilerden devamsızlık tutmayacaksın' dedik. Öğrenciler ve veliler rahat olsunlar. Bu öğrencilerin devamsızlığı sayılmayacak " dedi.

-"Bunların çakıştığını göreceksiniz"

Milli Eğitim Bakanlığına yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Avcı, "Dershanelerin dönüştürülme süreci ve süreçte hangi grupların ne tür çıkarlarının zedelendiğine bakın. Yani son bir yıldır bizim yaptığımız düzenlemeler, özellikle dershanelere ilişkin düzenlemelerde kim en çok şikayet etti? Bir de Hahambaşı'nın torunu zorla imam hatibe gönderiliyor propagandasını yapanlar kim? Bakın bunların çakıştığını göreceksiniz" diye konuştu.

Avcı, belli yayın organlarının, düzenli olarak Milli Eğitim Bakanlığı, icraatları, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, genel müdürleri, okul müdürleri ve il milli eğitim müdürleriyle ilgili çok dezenformatik yayınlar yaptığını belirtti.

Adana'da bir çocuğun okula yalın ayak başlangıç yaptığına ilişkin haberleri hatırlatan Avcı, söz konusu çocuğun kaymakamlıktan destek aldığını ve milli eğitim müdürlüğünce birebir takip edilerek ayakkabısının ve giysilerinin alındığını ancak annesinin o gün giydirmediğini söyledi. Avcı, basında yer alan fotoğraflarda da çocuğun elinde yeni alınan ayakkabının görüldüğünü aktardı.

Avcı, 4 yılını tamamlayan 16 bin okul müdürünün önceden belirlenen kriterlere göre değerlendirmeye alınmasının, "yüzbinlerce yönetici işinden oluyor" şeklinde haberlerleştirildiğini söyledi.

-"Kaynağı paralel yapı, doğrudan söylüyorum"

CHP'li bir milletvekilinin basın toplantısında, "Milli Eğitim Bakanı'nın 40 bin müdürü sürdüğünü" söylediğini anlatan Avcı, şu ifadeleri kullandı:

"Aynı gün aynı yerde bir saat sonra falan ikinci bir muhalefet partisi MHP'li milletvekili çıkıyor aynı ifadelerle Milli Eğitim Bakanlığı '40 bin müdürü sürdü, açığa aldı'. O akşam haberlerde, aynı gruba mensup iki ayrı kanalda bu iki basın toplantısı aynen veriliyor, 'evet öyle oldu' arka fon sesleriyle aynı bant kullanılarak. Bu ne demektir? Birileri hem CHP'li, hem MHP'li milletvekiline aynı bilgi notunu veriyor, aynı yanlış bilgileri veriyor, sonra onları kendi kanalında aynı şekilde aynı banttan yayımlıyor.

40 bin nereden çıktı? 40 bin öğretmen ataması var. Ben bunun neresini düzelteyim. 40 bin müdür değil öğretmen, görevden alma değil atama. Bu milletvekilleri bilmiyor muhtemelen ne olduğunu ellerine öyle bir bilgi verildiği zaman onlar bilir bilmez kullanmış olabilirler. Bunun kaynağı paralel yapı, doğrudan söylüyorum."

AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, Avcı'ya "Yarım Kalan Devrim, Mısır" ile "Abluka, Savaş, Direniş: Gazze" kitaplarını hediye etti.

(Bitti)

Nabi Avcı: "Kaynağı paralel yapı, doğrudan söylüyorum" -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nabi Avcı: 'Kaynağı paralel yapı, doğrudan söylüyorum' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement