Nazarbayev ile Obama Telefonda Görüştü - Son Dakika
Güncel

Nazarbayev ile Obama Telefonda Görüştü

Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile ABD Başkanı Obama arasındaki görüşmede, güney ve doğu Ukrayna'daki durum ele alındı.

21.01.2015 21:12

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile ABD Başkanı Barack Obama telefonda görüştü.

Kazakistan Devlet Başkanlığı Basın Servisi'nden (Akorda) yapılan açıklamaya göre; ABD tarafından başlatılan görüşmede, iki lider güney ve doğu Ukrayna'daki durumu ele aldı.

Nazarbayev görüşmede Obama'ya, Kazakistan'ın görüşünü ileterek, krizin Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa arasında yapılacak müzakereyle çözülebileceğini bildirdi. Kazakistan'ın arzuladığı uzlaşma arayışına daha aktif bağlantı yapması noktasında Amerikalı meslektaşlarına daha önce yaptığını çağrıyı yineleyen Nazarbayev, Obama'ya Ukrayna krizinin ardından Rusya'nın uğradığı yaptırımların Orta Asya bölgesine yaptığı etkileri de vurguladı.

Obama ise tarafların her şeyden önce Minsk Protokolü üzerinde anlaşmaları gerektiğini vurgulayarak, Ukrayna'daki durum için diplomatik bir çözümde kararlı oldukları konusunda güvence verdi.

Uluslararası gündemin yanı sıra ikili ilişkilerin de ele alındığı telefon görüşmesinde Obama Kazakistan'ın uluslararası güvenliği güçlendirmede üstlendiği çabalarını överken, Kazakistan'ın Ukrayna'daki çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmak için katkıda bulunmaya devam edeceğini umduğunu dile getirdi.

Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin, Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin 15 Ocak'ta Astana'da bir araya gelmesi konusunda mutabakat sağlanmış, ancak bu ülkelerin dışişleri bakanlarının 12 Ocak'ta Berlin'de düzenlenen toplantısında herhangi bir sonuç alınamaması üzerine, Astana zirvesi yapılamamıştı.

Kazakistan yönetimi ise yaptığı açıklamalarda Ukrayna krizinin çözümünü amaçlayan uluslararası toplum girişimlerine destek verdiklerinin altını çizerek, söz konusu zirvenin herhangi bir tarihte başkent Astana'da yapılmasına her zaman hazır olunduğunu bildirmişti. - Astana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nazarbayev ile Obama Telefonda Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement