Nehir Taşkınlarından Etkilenen Esnafa Yardım - Son Dakika
Yerel

Nehir Taşkınlarından Etkilenen Esnafa Yardım

Edirne'deki Meriç ve Tunca nehirlerinin taşkınından zarar gören esnafa nakdi yardım yapılmaya başlandı.

25.02.2015 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'deki Meriç ve Tunca nehirlerinin taşkınından zarar gören esnafa nakdi yardım yapılmaya başlandı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasını beklemeden, taşkında iş yeri hasar gören esnafa yardım yapılması talimatını verdi.

Şahin, yaptığı açıklamada, Edirne'nin ay başında taşkın anlamında "yüzyılın felaketini" yaşadığını söyledi.

Taşkından zarar gören esnafa, bir an önce işletmesini açması için yardım yapmaya başladıklarını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Taşkından zarar gören olan esnafın mağduriyetinin hiç olmazsa devlet tarafından karşılanması manasında, Başbakanlığımızdan, valiliğimize intikal eden bir miktar meblağın mağdur esnafa dağıtımına başlandı. 200 - 250 bin lira zararı varsa 4'te birini, 3'te birini karşılayarak bu esnafımızı mağdur etmemek gerektiğine inanıyorum."

Şahin, her esnafın yanında 15 kişi çalıştığı farz edilirse, mağduriyetin giderilmemesi halinde 400 - 500 kişinin işini kaybetmesinin söz konusu olacağını vurguladı.

İş yerlerinin bir an önce açılması için gerekli talimatı verdiğini aktaran Şahin, "Daha tespitler yapılmadan bu meblağların ödenmesi için bankaya talimatı verdik" diye konuştu.

Nehir taşkınları

Meriç Nehri, Bulgaristan'daki yağışlar ve barajlardan taşan suların etkisiyle son 31 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış, 2149 metreküp/saniye debiye kadar yükselen nehir, havzasını  genişleterek taşkına neden olmuştu.

Taşkın dolayısıyla nehir yatağına yakın işletmeler, restoranlar, sayfiyeler, tarım arazileri sular altında kalmış, yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne karayoluyla ulaşım 3 gün sağlanamamıştı. Mahalleye, acil ihtiyaçlar için askeri helikopterler gönderilmişti.

Tunca'daki taşkın nedeniyle ise Adalet Kasrı, Fatih Sultan Mehmet'in de yaşadığı Edirne Saray kalıntıları Balkan Şehitliği, Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleriyle Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı sular altında kalmıştı. Debinin düşmesiyle buradaki sular da nehir yatağına çekildi.

DSİ'nin son ölçümlerine göre, her iki nehir de taşkın riski seviyesinin altında akıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Nehir Taşkınlarından Etkilenen Esnafa Yardım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement