Nükleer Santrallere Tepki İçin Karadeniz'de Kürek Çekiyor - Son Dakika
Yerel

Nükleer Santrallere Tepki İçin Karadeniz'de Kürek Çekiyor

Türkiye'de kurulmak istenen nükleer santrallere tepki için "Nükleersiz Türkiye İçin Kürekle Karadeniz" sloganı ile yola çıkan Hüseyin Ürkmez, Sinop'un Gerze ilçesine ulaştı.

10.09.2014 18:10  Güncelleme: 10:08

Türkiye'de kurulmak istenen nükleer santrallere tepki için "Nükleersiz Türkiye İçin Kürekle Karadeniz" sloganı ile yaklaşık bir ay önce küçük teknesiyle Hopa'dan yola çıkan Hüseyin Ürkmez, kürek çekerek Sinop'un Gerze ilçesine ulaştı.

Ürkmez'i Gerze sahilinde, Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ile çevreciler karşıladı. Kürekle Karadeniz'i geçecek Ürkmez'e başarı dileyen Belovacıklı, çeşitli hediyeler takdim etti.

Türkiye'de 1996 yılından beri nükleer santral kurma girişimlerinde bulunulduğunu ifade eden Hüseyin Ürkmez ise "En son 13 Ocak 2010 tarihinde Ruslar'la Mersin'de, 3 Mayıs 2013 tarihinde de Japonlar'la Sinop'ta 'Hükümetler Arası İşbirliği Anlaşması'nı imzalayan hükümetimiz 2023 yılına kadar 12 nükleer santralin kurulmasını planlamaktadır. Hatırlanmalıdır ki 28 yıl önce meydana gelen Çernobil nükleer santral faciasından sonra Karadeniz'in bu güzel ilçesi Gerze'de de gözle görülemeyen düşman radyasyonun zulmüne uğramıştır. Radyasyon bir hayalet gibi aramızda dolaşmıştır. Halkın elinde radyasyon ölçüm cihazının bulunmaması ve radyasyonun etkilerinin hemen değil 5 -10 yıl sonra ortaya çıkması halkın kandırılmasını kolaylaştırmıştır" dedi.

Japonya'da, 2011 yılında yaşanan nükleer kazaya da işaret eden Ürkmez, şöyle devam etti:

"Japonya'da 28 yıl önceki Çernobil kazasına eşdeğerde bir kaza sebebi ne olursa olsun tekrar tecrübe edilebilmiştir. Bilim insanları artık nükleer kazanın etkilediği bazı bölgelerde yaşamanın mümkün olmayacağını söylerken Japon hükümeti yetkilileri o bölgede yetişen sebze ve meyveleri pazarlarda promosyonlu olarak yarı fiyatına satmıştır, radyasyonlu gıdaların yarı fiyatına satıldığı dükkanların açılışlarını yapmıştır, yapmaktadır. Karadeniz'de balık, ekmektir Geçimini balık, çay, fındık gibi doğal kaynaklardan sağlayan Karadeniz insanı toprağının ve denizinin gözle görünmeyen radyasyon tarafından kirletilmesiyle ekmeğinden olacağı kadar sağlığından da olacaktır. Japonya'daki nükleer kaza sonrası yayılan radyasyonun, sezyum maddesinin okyanus ötesine, Amerika'ya Kanada'ya ulaştığını düşünürsek dünyanın hiçbir yerinde artık nükleer santral kurulmamalıdır."

Türkiye'de nükleer santral kurulmasına insan gücüyle karşı çıkabileceği düşüncesiyle bin 500 kilometrelik kürek yolculuğuna Hopa'dan başladığını hatırlatan Ürkmez, planladığı şekilde İstanbul'a ulaşmak için yeniden küreklere asılacağını kaydetti. - Sinop

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Nükleer Santrallere Tepki İçin Karadeniz'de Kürek Çekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement