Nusaybin'deki Olayın Asker Sanıklarının Yargılanması - Son Dakika
Yerel

Nusaybin'deki Olayın Asker Sanıklarının Yargılanması

Heybeli köyünde 2011 yılında su tesisatçısı Yusuf Akın'ın ölümü, Mehmet Eren'in de ağır yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla 5 jandarma görevlisi hakkında "taksirle adam öldürmek" suçundan açılan davanın duruşmasına devam edildi.

05.06.2013 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nusaybin ilçesi Akarsu beldesine bağlı Heybeli köyünde 20 Kasım 2011'de su tesisatçısı Yusuf Akın'ın (38) yaşamını yitirmesi, Mehmet Eren'in ise ağır yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla jandarma özel harekat timinde görevli 5 kişi hakkında açılan davanın duruşmasına devam edildi.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Mehmet Eren ile tutuksuz yargılanan sanıklardan B.Y, K.E.O ve Ş.T hazır bulundu. Duruşmaya Y.T.K ve D.G. ise katılmadı.

Maktul Yusuf Akın'ın yakınlarının da izlediği duruşmada, müdahil avukatlar, mahkeme heyetinden sanıkların tutuklanmasını ve olayın yaşandığı köyde keşif yapılmasını talep etti.

Dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, avukatların talebini reddederek, diğer tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 19 Temmuz 2013 tarihine erteledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı ve müdahil avukat Erdal Kuzu, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, kamu görevlilerinin aklanmak istendiğini savunarak, tüm ısrarlarına rağmen mahkeme heyetinin keşif yapılması taleplerini reddettiğini belirtti.

Kuzu, şöyle dedi:

"Olayın failleri hakkında tutuklama kararı verilmesi gerekirken, bu kişilerin şu anda çok rahat bir şekilde dolaşıyor olmaları aileleri mağdur ediyor, hukuka olan inançlarını zedeliyor. İHD olarak adalet arayışımız bitmeyecek. Burada bir sonuç alamazsak konuyu uluslararası mahkemelere taşıyacağız."

İddianameden

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, olay günü Mardin İl Jandarma Komutanlığı'na, bir grup PKK'lının Heybeli köyündeki bir eve gittiği yönünde ihbar geldiği, bunun üzerine 14 jandarma özel harekat timinin köye gönderilerek, bu evi görecek şekilde pusu kurulduğu belirtildi.

Saat 20.45'de evin yanında iki kişinin belirdiği ve bu şahısların askere ait termal kameraya yansıdığı ifade edilen iddianamede, bunun üzerine askerlerin 'teslim ol' çağrısında bulunduğu ancak çağrıya rağmen, askerlerin üzerlerine ateş açıldığı kaydedildi.

Jandarma görevlilerinin açılan ateşe karşılık verdikten sonra elinde silah gördükleri kişi ve yanındakinin yere düştüğünün termal kameraya yansıdığı aktarılan iddianamede, olay yerine kimlik tespiti için giden görevlilerin, şahsın maktul Yusuf Akın olduğu, yanındaki cismin de silah değil 'hilti matkabı' olduğunun tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, Yusuf Akın'ın ölümüne ve Mehmet Eren'in ise yaralanmasına neden olan mermilere ilişkin Diyarbakır Emniyeti Polis Kriminal Laboratuvarı'nda yapılan balistik inceleme sonucunda, söz konusu mermilerin, jandarma özel harekat timinde görevli Y.T.K, D.G, Ş.T, B.Y ile K.E.O'nun silahından çıktığının belirlendiği bildirildi. Kendilerine ateş açıldığını iddia eden jandarma görevlilerinin, olayın meydana geldiği alanın çaprazında 8 boş kovan bulduklarına de yer verilen iddianamede, bu kovanların Savur ilçesi Soylu Jandarma Karakol Komutanlığı'na yönelik düzenlenen saldırıda kullanılan silahlardan atıldığının belirlendiği kaydedildi.

İddianamede, sanıklar Y.T.K, D.G, Ş.T, B.Y ve K.E.O'nun, TCK'nın "Taksirle adam öldürmek" suçundan 6 yıla kadar hapsi istendi. - Mardin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Nusaybin'deki Olayın Asker Sanıklarının Yargılanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement