Obama'dan Netanyahu'ya Ateşkes Fırçası - Son Dakika
Dünya

Obama'dan Netanyahu'ya Ateşkes Fırçası

Obama\'dan Netanyahu\'ya Ateşkes Fırçası

Obama'nın pazar akşamı Netanyahu'yu operasyonu bitirmesi için azarladığı ortaya çıktı.

31.07.2014 08:16  Güncelleme: 08:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pazar akşamı yapılan, ABD Başbakan'ı Obama ile Benjamin Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinin tapeleri basına sızdı. Tapelerde Obama'nın her zamankinin aksine 'dostane olmayan' bir tavırla konuştuğu ve Netanyahu'nun itirazlarına kulak asmadığı görülüyor

"OPERASYONU BİTİR BASKISI"

İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonuna başından bu yana destek veren Amerikan yönetimi, artan sivil kayıplar nedeniyle uluslararası kamuoyunda oluşan İsrail tepkisinin önüne geçilmesi için Tel Aviv'e 'Operasyonu bitir' baskısı yapmaya başladı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yla pazar akşam yaptığı telefon görüşmesinde, operasyonun sona erdirilmesi için İsrail'e baskı yaptığı ortaya çıktı. İsrail'in Kanal 1 Televizyonu muhabirlerinden Oren Nahari, Obama'yla Netanyahu arasında 35 dakika süren telefon görüşmesinin tapelerini yayınladı.

WASHİNGTON YALANLADI

Tapelerde Obama'nın her zamankinin aksine 'dostane olmayan' bir tavırla konuştuğu ve Netanyahu'nun itirazlarına kulak asmadığı vurgulanıyor. Washington ve Tel Aviv yönetimleri tapelerin gerçekdışı olduğunu savunsa da Nahari, belgeleri kendisine ABD'li bir yetkilinin sızdırdığını öne sürerek haberinin arkasında durdu. İşte Obama'nın Netanyahu'ya defalarca çıkıştığı telefon görüşmesinin tapeleri:

''TÜRKİYE'YE GÜVENİYORUM!''

* Obama: İsrail'in derhal tek taraflı ateşkes ilan etmesini ve saldırılarına -özellikle de hava saldırılarına- son vermesini talep ediyorum.

* Netanyahu: Peki bunun karşılığında İsrail ne alacak?

* O: Hamas'ın roket saldırılarına son vereceğine inanıyorum.

* N: Hamas daha önce 5 kez ateşkesi bozdu. Onlar İsrail'in yok olmasını isteyen terörist bir örgüt.

* O: Tekrar ediyorum, İsrail'in derhal askeri operasyonlara son vermesini bekliyorum. Gazze'deki yıkımın görüntüleri dünyayı İsrail'den uzaklaştırıyor.

* N: (Kerry'nin) Ateşkes planı gerçek dışı ve Hamas'a avantaj sağlıyor.

* O: Askeri operasyonlar bir hafta içinde biterse, Türkiye ve Katar Hamas'la 2012'deki ateşkes temelinde görüşmelere başlayacak.

* N: (Şaşırarak) Türkiye ve Katar Hamas'ın en büyük destekçileri, onların adil muhataplar olarak hareket edeceklerine itimat edilemez.

* O: Ben Türkiye ve Katar'a güveniyorum. İsrail müzakerecilerini seçecek pozisyonda değil.

* N: Hamas roket saldırılarını sürdürecek, tünellerden saldırmaya devam edecek.

* O: Top şimdi İsrail'in sahasında. Askeri operasyonlar bitmeli.

''BAŞBAKAN'A BAĞIRDI''

İsrail'in eski Savunma Bakan Yardımcısı, Likud Partisi milletvekili Danny Danon, Obama'nın Netanyahu'yla yaptığı görüşmede 'bağırdığını' öne sürdü. Danon, "Obama Netanyahu'ya bağırarak ne yapıp ne yapmaması gerektiğini söyledi. ABD'yle yakın bir ilişkimiz var, onların en güçlü müttefikiyiz. Müttefik bir ülkenin liderine böyle davranılmaz" diye konuştu.

KERRY: BAŞKA BİR OYUN OYNANIYOR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze'de ateşkes sağlanması için yürüttüğü çalışmalara yönelik İsrail'den gelen eleştirilerden rahatsızlık duymadığını belirterek, kendisinden insanı bir ateşkes için çalışmasını İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun istediğini söyledi.

Kerry, "Eğer Netanyahu'nun taahhüdü olmasaydı, elbette ABD Başkanı ve ben bu çabaya girişmezdik. Şimdi ya onun taahhüdünü sorgulamadan doğru kabul edeceğim ya da birisi burada farklı bir oyun oynuyor ve umarım gerçek bu değildir" dedi. (Kaynak: Vatan)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Obama'dan Netanyahu'ya Ateşkes Fırçası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • reis: İt iti ısırmaz biliyorum dalaşır birbine havlar sonra aynı kapta yemeğe devam eder İsrail ve abd 18 1 Yanıtla
  • ABDULLAH ASLAN: PEYGAMBERLERİ KATL EDEN ŞEREFSİZ YAHUDİ KAVMİ SİZLERİDE YOK EDECEK BİRİ(allah cc) VAR ELBETTE, KAHIRLA YOK OLASINIZ İNŞALLAH ! AMİN 14 0 Yanıtla
  • Hasan el kurdi: Haadii ordan.. Haadi ordan.. Bizde yedik. 13 0 Yanıtla
  • FIRAT MAKTAY: BU TÜR HABERLER TEPKİ GÖSTEREN ÜLKELERİN BİR BAKIMA HAVA GAZINI ALIYOR. . . HP BU TÜR HABERLERİ DE DAHA ÖNCE OKUDUK, İZLEDİK. . . ABD'Yİ ZATEN İSRAİL YÖNETİYOR. . . İSRAİL NE DERSE ABD ONU YAPIYOR. . . BU TÜR HABERLERİN DANIŞIKLI DÖĞÜŞ OLDUĞUNA İNANIYORUM. . . İSRAİL BİR TERÖRİST DEVLETİDİR. . . İSRAİLLİLER ĞÜN GELECEK SAKLANACAK TAŞ BULAMAYACAKARDIR. . . 11 0 Yanıtla
  • İ.ne Basın bunu da yazın: Siz kimle dalga geçiyorsunuz ? Obama'yı oraya getiren elitlerin kurmuş olduğu İsrail'in Devlet liderini mi Obama fırçalayacak ! Basınımız bile bunların elinde, biz ne yapalım 10 1 Yanıtla
  • ADİLANE: NE OLDU?İSRAİL'İN ARKASINDA DEĞİLMİSSİNİZ ARTIK. ŞİMDİ YAPABİLECEĞİNİZ TEK ŞEY VAR. BİR ZAMANLAR IRAK'I BOMBALADIĞINIZ İÇİN, ŞİMDİ DE İSRAİL'İ BOMBALAYIN, BOMBALAYIN Kİ ADİLANE OLSUN. 10 0 Yanıtla
  • ahmet kaya: arkadaşlar o bölgede iki milyar arap var israil ise yedi milyon bu arapların hakkından nasıl geliyo hepiniz görüyorsunuz araplar hain olmasa filistin bu hala gelmezdi 10 0 Yanıtla
  • cennet vatan türkiyenin vatandaşı: müslümanlar birlik ve beraberliklerini oluşturamazsa daha çooook bu senaryoları yaşarız. her bir müslüman tükürse boğulacak olan katiller malesef ki at koşturuyorlar. ah ah osmanlı olacaktı ki . . . ama inanıyorum zalimin zülmü devam edemez. Türkiye ve Katar hariç müslüman ülkelerin yönetimlerine de yazıklar olsun, müslümanız diye konuşmayın biraz izzet ve şerefiniz varsa. . . 6 1 Yanıtla
  • bahar: Göz boyamaktan başka birşey değil tüm dünyanın gözleri önünde soykırım yaptı yapmaya da devam ediyor İsrail. Venezuela ve Şili dışında kimseden tepki gelmedi herkes kendi çıkarları peşinde olan yine halka oluyor kahrol İsrail soyun kurusun İtraill! 7 0 Yanıtla
  • cihan: kelime oyunları bunlar amerikayı iyi gösterme tiyatrosu amerika israilin bir eyaletidir. . . 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi
    07:37 Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi

    Bitlis'te iki gündür süren yoğun yağışlar, Bitlis-Baykan kara yolunda heyelanın yaşanmasına sebep oldu. Heyelan esnasında yoldan geçen bir otomobil, toprak ve kaya parçalarının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Karayolları ekipleri ve AFAD, temizlik çalışmalarına başladı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Gazze'de Ramazan Ayında Açlık Krizi: İsrail'in Bombardımanı Sonucu Gıda Yardımları Ulaştırılamıyor
    05:37 Gazze'de Ramazan Ayında Açlık Krizi: İsrail'in Bombardımanı Sonucu Gıda Yardımları Ulaştırılamıyor

    Gazze bu yıl Ramazan ayını İsrail saldırılarının neden olduğu açlık içinde karşıladı.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.


Advertisement