Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin: 'M.şükrü Saracoğlu'nun Başbakanlığı Döneminde 'Harem' Kod Adıyla ABD Ajanı Olduğu Eğer Bir Karalama Değilse, Belgesiz, Bilgisiz Bir İddiadır' - Son Dakika
Yerel

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin: 'M.şükrü Saracoğlu'nun Başbakanlığı Döneminde 'Harem' Kod Adıyla ABD Ajanı Olduğu Eğer Bir Karalama Değilse, Belgesiz, Bilgisiz Bir İddiadır'

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, 'M

28.09.2010 19:08

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, 'M.Şükrü Saracoğlu'nun başbakanlığı döneminde 'Harem' kod adı ile ABD ajanı olduğu eğer bir karalama değilse, belgesiz, bilgisiz bir iddiadır' dedi.

Keskin, bir gazetede yer alan ve dönemin Başbakanı M.Şükrü Saracoğlu'na yönelik 'casusluk' iddialarına tepki gösterdi. Keskin, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bunun kesin bir yanılgı olduğunu savundu. Belirli kişilerin mesajlaşmak için o dönemde belli kodlar kullandığını kaydeden Keskin, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

'A Spy at the Heart of the Third Reich - Extraordinary Story of Fritz Kolbe, America's Most Important Spy in World Wor II. (II. Dünya Savaşı sırasında 3. Reich'ın kalbinde bir Amerikan Casusu; Fritz Kolbe) kitabında konu gayet açıktır.

Amerikan Casusu Fritz Kolbe, 1944 yılbaşı civarı, daha sonra CIA Başkanı olacak Allen Dulles ve teknik ekiple raporlama konusunda bir kodlama üzerinde anlaşırlar. 'Kappa' mesajları da denilen bu sistemde OSS (CIA kurulmadan önceki Amerikan Haber Alma Servisi) uzmanları telefon ve telgraf haberleşmelerinde özel isimlerin belli kodlarla belirtilmesini kararlaştırırlar.

Von Papen ( Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi) - Milit, M. Şükrü Saracoğlu (Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı) - Harem, Numan Menemencioğlu (Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı) - Peni, Otto Köcher (Bern'deki Alman Elçisi) - Lomax, Almanların İsviçre Elçisi - Rasho olarak kodlanır. O günlerdeki önemli konu, Türkiye'nin ısrarla sürdürdüğü 'tarafsızlık' politikalarını İngilizlerin veya Almanların lehine bozup bozmayacağıdır.

Ayrıca, Allen Dulles'in 1942-1945 yılları arasındaki faaliyetleri ve gizli raporları günlük olarak 'From Hitler's Doorstep: The Wartime Intellegence Reports of Allen Dulles'(Hitler'in kapısında: Allen Dulles'ın Savaş Sırasında 1942-1945 Raporları) kitabında tek-tek verilmektedir. Bu kitapta hiçbir yerde Saracoğlu'ndan bahsedilmemektedir.

İddia sahibi sayın Aytunç Altındal, belge veya dokümana dayanmadan bu savı ileri sürüyorsa, Ödemiş'in cumhuriyet sonrası ilk Belediye Başkanı Şükrü Saracoğlu'na büyük haksızlık yapıyor demektir. Aytunç Altındal'ın alıntı yaptığı kitabı veya elindeki belgeyi açıklamasını bekliyoruz.'

(DÖ-BEL-MV-ÜNS) - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin: 'M.şükrü Saracoğlu'nun Başbakanlığı Döneminde 'Harem' Kod Adıyla ABD Ajanı Olduğu Eğer Bir Karalama Değilse, Belgesiz, Bilgisiz Bir İddiadır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement