'Tek Gözlü' Lakaplı Mali Saldırganının filmleri Aratmayan Hikayesi! - Son Dakika
Güncel

'Tek Gözlü' Lakaplı Mali Saldırganının filmleri Aratmayan Hikayesi!

Daha önce öldüğü yönünde iddiaların ortaya atıldığı Mali'deki kanlı saldırının mimarı Mokhtar Belmokhtar, 29 kişiyi öldürerek tüm dünyaya "Ben burdayım" mesajı verdi.

21.11.2015 12:33  Güncelleme: 15:29

Mali'de 170 kişinin rehin alındığı ve 29 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonlanan otel baskınını, 'tek gözlü' Mokhtar Belmokhtar tarafından yönetilen El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlendi. Daha önce öldüğü yönünde haberler yapılan Belmokhtar, gerçekleştiği bu eylemle tüm dünyaya "Ben burdayım" mesajı verdi.

ÖRGÜTÜN KÖKLERİ 90'LARA KADAR UZANIYOR

New York'taki Columbia Üniversitesi'nden Batı Afrika tarihi konusunda uzman Gregory Mann, "El Murabitun terör örgütü, kökleri 1990'larda meydana gelen Cezayir İsyanı'na kadar uzanan El-Kaide terör örgütünün yan kuruluşu... Stratejileri, oldukça dramatik saldırılar gerçekleştirmek" dedi

Grubun liderleri genelde Cezayir ve Moritanya'dan olsa da Mali'de geliştiğini ve teröristlerini Togo, Burkina Faso ve Gana'nın da aralarında bulunduğu Batı Afrika ülkelerinden topladığını belirtti.

MOKHTAR BELMOKHTAR KİMDİR?

"Maskeli Tugay" anlamına gelen El Murabitun Terörist örgütün liderliğini 43 yaşındaki Mokhtar Belmokhtar yapıyor. "Bay Marlboro" takma adıyla da bilinen Belmokhtar , patlayıcıları yanlış bir şekilde düzenlemesi sonucunda bir gözünü kaybetmişti. Mali'nin önemli ailelerinden dört tane eşi olan ve oğullarından birine Usame Bin Ladin'den hareketle Usame adını veren Belmokhtar, "yakalanamayan" biri olarak tasvir ediliyor.

HANGİ OLAYLA ULUSLARARASI ÇAPTA BİR ÜN EDİNDİ?

Cezayir'de işletilen bir gaz santraline düzenlenmesi emrini verdiği kanlı saldırı eylemiyle uluslararası çapta bir ün edindi.

Dört ay sonra Nijer'de iki tane intihar saldırısının arkasındaki isim olduğu iddia edildi. 29 kişinin yaşamını yitirdiği saldırılarda Agadez'deki bir askeri üs ve Arlit'te Fransızların işlettiği bir uranyum madenini hedef aldı.

Birçok kez öldüğü ilan edilse de hayatta kalmasını bildi. Çad Ordusu Mart 2013'te onu öldürdüğünü iddia ettikten sadece aylar sonra kendini gösterdi.

Yıllardır Amerikan hükümeti, yerine bildirenlere 5 milyon dolara kadar çıkan bir para ödülü taahhüt ediyor. Afrika Çalışmaları Merkezi'nden Stephen Ellis, Belmokhtar'ın "Sahara'daki en bilinen savaşağalarından biri olduğunu" söylüyor.

BELMOKHTAR'IN TUAREGLERLE BAĞLARI

Jamestown Vakfı bir raporunda, bölgedeki güçlü bağlarından ötürü siyasi sınırları tanımadan faaliyet gösterebildiğini belirtti. " Sahra'daki etkinliğini açıklayan temel unsur, yerel Tuareg (Berberilerin Batı Afrika sahillerine yayılmış olanları) toplumlarıyla kurduğu güçlü bağlar..." dedi.

Tüm bu yaşananlardan sonra her nekadar öldüğü iddia edilsede İslamcı terörist örgüt El Murabitun lideri Belmokhtar Mali'deki saldırı ile son kanlı eylemini gerçekleştirmiş oldu.

Kaynak: BBC ve dailystar.com

\'Tek Gözlü\' Lakaplı Mali Saldırganının filmleri Aratmayan Hikayesi!

Son Dakika Güncel 'Tek Gözlü' Lakaplı Mali Saldırganının filmleri Aratmayan Hikayesi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • HADİ BAKALIM: Vallahi akplilere benziyor atnı boş kafa sözde allah için savaşan yaratıklar 11 5 Yanıtla
  • HADİ BAKALIM: İşte recebe reis diyenler aynı bu yaratıgın aynısı şu adama sor islamın şartı kaç bilmez allah sonumuzu hayır eylesin 6 9 Yanıtla
  • Allahuekber: Hatayda sizi karşilayacagiz 3 5 Yanıtla
  • dunya: Siz hakinda ismi duymadiginiz kisi hakinda nasil yorum yaparsiniz ona hakaret eden ler birde. Karsisina ciksin lar ozaman. Neyi ne oldugunu orenirler hele bakim sesleri cikiyormu 1 2 Yanıtla

Advertisement