Ordudan Ayrılan "Astronom" Yüzbaşı, Memleketinde Sütçü Oldu - Son Dakika
Yerel

Ordudan Ayrılan "Astronom" Yüzbaşı, Memleketinde Sütçü Oldu

Ordudan Ayrılan "Astronom" Yüzbaşı, Memleketinde Sütçü Oldu

Üniversitede astronomi eğitimi alan ve 12 yıl sözleşmeli subay olarak görev yapan Yağcı, şimdi memleketinde babasıyla inek ve mandalarına bakıyor, doğal koşullarda süt üretiyor Yağcı: "Ordudan ayrıldıktan sonra çok düşündüm ve ailemin bulunduğu çiftlikte doğal süt üretmeye karar verdim" "Şu anda irili.

03.12.2014 08:34

İstanbul Üniversitesinden (İÜ) astronom unvanıyla mezun olduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 12 yıl sözleşmeli hizmet veren Berkay Yağcı, yüzbaşı iken kendi isteğiyle ordudan ayrılarak memleketi İznik ilçesine yerleşti. Yaşadığı bölgede, vatandaşların kaliteli süt ve süt ürünü tüketebilmesini sağlamak amacıyla babasıyla yirmi beşer inek ve mandaya bakan Yağcı, çevresindekilere doğal koşullarda yoğurt yapmayı öğretiyor.

Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılında, İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden "astronom" unvanıyla mezun olduğunu söyledi.

Daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığına sözleşmeli kontrol subayı olarak 12 yıl hizmet ettiğini belirten Yağcı, son birkaç senede yaşadığı iç huzursuzluğu nedeniyle yüzbaşı iken ordudan ayrıldığını anlattı.

Görevini bıraktıktan sonra ailesinin yaşadığı İznik ilçesi Çakırca Mahallesi'ne yerleştiğini dile getiren Yağcı, şöyle konuştu:

"Bundan 30 yıl öncesinde mahallemizde 200-300 manda vardı. En son manda, 1988 yılında satılmıştı. Son olarak 2001'de babam Feridun Yağcı, mahallemize manda getirdi. Ordudan ayrıldıktan sonra çok düşündüm ve ailemin bulunduğu çiftlikte doğal süt üretmeye karar verdim. Burada boş duran doğal hayat zengini bir çiftliğimiz vardı ancak İznik halkına sağlıklı süt ulaştırabilen bir üretici yoktu. 'Sütte sağlık' fikriyle bir broşür hazırladım ve babama göstererek, 'Sağlıklı süt üreteceğiz. İnek sütüne sağlık kazandırmak için de manda sütünü tekrar üreteceğiz. Halkımızın yoğurdunu evinde yapması için uğraşacağız. 3 kilogram inek sütü, 1 kilogram manda sütü vereceğiz ve sağlıklı yoğurdu üşenmeden evlerinde yapacaklar' dedim.

Şu anda irili ufaklı 25 mandamız, 25 de ineğimiz var. Günlük yaklaşık 40 litre manda sütü, 200 litre inek sütü üretir duruma geldik ama bu durum, hayvanların psikolojik ve gebelik durumlarına göre değişebiliyor. Büyük işletmeler bu durumlarla olumsuz şekilde karşılaşıp sütlerini azaltmamak için kimyasal ilaç yöntemlerini uyguluyor. Bizde her şey tamamen doğal. Hiçbir şekilde hiçbir şeye müdahale etmiyoruz."

Yağcı, sağlıklı süt üretimini en iyi şekilde yapabilmek için bazen mandaların başında çobanlık yaptığını, kimi zaman da süt sağımına yardım ettiğini belirtti. Hayvanları besleyip sokaklarda süt dağıttığını da aktaran Yağcı, bu durumun kendisine huzur verdiğini sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ordudan Ayrılan 'Astronom' Yüzbaşı, Memleketinde Sütçü Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement