Ormancılar Yangınlara Karşı Hazır Kıta - Son Dakika
Yerel

Ormancılar Yangınlara Karşı Hazır Kıta

İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı yaklaşık bin 500 personel, orman yangınlarına karşı 24 saat esasıyla görev yapıyor.

21.07.2015 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖMER SÜT - İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı yaklaşık bin 500 personel, orman yangınlarına karşı 24 saat esasıyla görev yapıyor.

İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temmuz ve ağustos aylarının orman yangınları için kritik aylar olduğunu belirterek, İzmir ve Manisa illerini kapsayan 1 milyon hektarlık orman alanını korumak için gece gündüz demeden hazır kıta beklediklerini söyledi.

Aybal, müdürlüğe bağlı bin 500 personelin gerek havadan gerekse karadan ormanları sürekli denetim ve kontrol altında tuttuğunu anlattı.

Kameralı sistem

Yangın ihbarının ilk olarak "Yangın Harekat Merkezi"ne geldiğini kaydeden Aybal, burada yapılan ilk değerlendirmenin ardından yangın söndürme ekiplerinin harekete geçtiğini ifade etti.

İzmir ve Manisa'daki ormanların 66 kule ve 25 kameralı gözetleme sistemiyle 365 gün gözlemlendiğini, ihbarda bulunan kule görevlilerinin hiçbir yerden talimat beklemeden harekete geçtiğini belirten Aybal, "Yangının büyüme riski varsa, daha fazla ekibin sevk ve idaresi buradan yapılır. Yangın gündüz çıkmışsa, hava gücü ve yer ekibimizi de harekete geçiririz. Müdürlüğümüzde halihazırda 5 helikopter, 1 uçak, 82 yangın söndürme arazözü, 43 ilk müdahale ekibi, 32 su tankı aracı ve dozerler var" diye konuştu.

"Hedef 15 dakika"

"Orman yangınıyla mücadelede esas olan erken müdahaledir" diyen Aybal, şunları söyledi:

"Erken müdahale ederseniz, yangını kısa sürede kontrol altına alabilirsiniz. Hedefimiz ilk 15 dakikadır. Geçen yıl bu hedefi yakaladık ve 14 dakikaya düşürdük. Bunu önemsediğimizden 7 gün 24 saat yangınla mücadele bizim için esastır. Burada disiplinli bir çalışmaya ihtiyaç var. 2015'de bize gelen ve müdahale ettiğimiz yangın ihbarı 295'tir. Bunun 86'sı orman yangınıdır. Arazi yangını, ot ve anız yangınlarına da müdahale ederiz. Bu da işi ne kadar ciddiye aldığımızın göstergesidir."

"Temmuz ve ağustos kritik aylar"

Bu yıl haziran ayının yağmurlu geçmesinin yangınla mücadelede olumlu katkı sağladığını anlatan Aybal, şöyle devam etti:

"Temmuz ve ağustos ayındaki iklim göstergeleri, ciddi manada orman yangınları riski olduğunu göstermektedir. Bununla ilgili olarak da Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve İzmir Bölge Müdürlüğü ile sürekli irtibat halindeyiz. Erken uyarı sistemimiz var. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü de orman yangınlarıyla ilgili risk oluştuğunda anlık olarak bize bildirir, biz de ekiplerimizi gerektiğinde mobil hale getirerek, farklı konumlara kaydırmak suretiyle, yangına müdahaleyi en kısa süreye indirmek için çalışmalar yapıyoruz. Şiddetli bir rüzgar ile doğal afet haline dönüşebilecek yangını da hiçbir şekilde hafife almıyoruz."

Şahin Aybal, orman yangınları için kritik olan temmuz ve ağustos aylarında ormanda ateş yakılmaması, yakmak zorunda kalan kişinin ateşi söndürdüğünden emin olduktan sonra oradan ayrılmasını, yangını gören vatandaşın acil olarak "Alo 177 Yangın İhbar Hattı"na bildirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ormancılar Yangınlara Karşı Hazır Kıta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement