Ot Süpürgesi Üreticileri Teknolojiye Direniyor - Son Dakika
Yerel

Ot Süpürgesi Üreticileri Teknolojiye Direniyor

Ot Süpürgesi Üreticileri Teknolojiye Direniyor

Ödemiş’in Emmioğlu Mahallesi’nde yaz dönemiyle birlikte birçok evin avlusu yine ot süpürgesi atölyesine dönüştü.

25.09.2015 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ödemiş'in Emmioğlu Mahallesi'nde yaz dönemiyle birlikte birçok evin avlusu yine ot süpürgesi atölyesine dönüştü. Ot süpürgesi yapımının bir aile işi olduğunu dile getiren ot süpürge üreticisi Şafak Gündüz, plastik süpürgelerin asla ot süpürgesinin yerini tutamayacağını, balkonlar ve bahçeler var oldukça ot süpürgesinin kullanılmaya devam edeceğini söyledi.

Emmioğlu Mahallesi'ndeki evinde ailece ot süpürgesi hazırlayan Şafak Gündüz, süpürgede kullanılan süpürge otunun Edirne'den getirildiğini, İzmir'de en çok üretim yapılan yerin Ödemiş olduğunu söyledi.

"EKİP İŞİ"

Geleneksel ot süpürgesinin kendileri açısından bir geçim kaynağı olduğunu belirten Gündüz, "Bu iş tam bir aile işi. Birimi başlık telliyor, ötekimiz başlık sıkıyor ben de sap kısmını oluşturuyorum. Bir kişi tek başına günde en fazla 30 süpürge yapabilir, ama biz böyle 100 süpürgeye kadar hazırlıyoruz. Belli bir mesaimiz yok. Parça başı iş yaptığımız için ekmek paramızı çıkartana kadar çalışıyoruz. Ot süpürgesinde iş yaz mevsiminde oluyor. Talep de yaz mevsiminde artıyor zaten. Balkonlarda, bağda, bahçede ot süpürgesi kullanılıyor. Plastik süpürgeler ne olursa olsun ot süpürgesinin yaptığı işi yapamaz. Zaten kısa süre dayanabilir. Bugün bir ot süpürgesi 2 yıla kadar kullanılabiliyor. Balkonlar, bahçeler olduğu sürece ot süpürgesine de talep olur" dedi.

"BÖLGEDE EN ÇOK ÜRETİM ÖDEMİŞ'TE"

Ot süpürgesinin en çok Edirne'de yapıldığını anlatan Gündüz şöyle devam etti: "Zaten süpürge otu da Edirne'de yetişiyor. Bunun dışında Balıkesir, Adapazarı gibi yerlerde de üretim yaygın. Ege Bölgesi'nde ise Ödemiş bu konuda önde. İzmir'de Ödemiş'ten başka bir yerde böyle bir yapım yok. Ödemiş'te de mahallemiz bu işin merkezi. 30'dan fazla aile süpürgecilikle ekmeğini kazanıyor. Bizim evde ürettiğimiz süpürgeler başka illere, pazarlara gidiyor. Elbette teknolojinin gelişimi talebi zamanla azalttı. Eskiden iş yetiştiremezdik. Ama yine de ev hanımları plastik süpürgeden çok ot süpürgesini tercih ediyor. Biz ailece bu işi sürdürebildiğimiz kadar sürdüreceğiz." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ot Süpürgesi Üreticileri Teknolojiye Direniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement