Otopark Ücretine Karşı Dava Açın! - Son Dakika
Güncel

Otopark Ücretine Karşı Dava Açın!

Otopark Ücretine Karşı Dava Açın!

Danıştay 8. Dairesi Türkiye'nin farklı şehirlerinde uygulanan otopark ücretini hukuka aykırı buldu.

13.03.2015 10:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yerel yönetimlerin yol, cadde ve sokak aralarındaki otopark uygulamasını Danıştay 8. Dairesi hukuka aykırı buldu.

Daha önceleri, İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde idare mahkemelerinin vatandaşın lehine yönündeki kararlarını temyize taşıyan belediyelere Danıştay emsal niteliğinde bir karar verdi.

Söz konusu kararda vatandaştan alınan otopark ücretinin hukuka aykırı olduğu ifade edildi. Urfa'da de belli yerlerde uygulamaya konulan ve birçok kişinin tepki gösterdiği otopark uygulamasının önüne geçmek için vatandaşların idare mahkemesine dava açması ve Danıştay'ın bu kararını emsal olarak göstermesi gerekiyor. Belediyelerin otopark ücretini almasının hukuka aykırı olduğunu kaydeden ve Danıştay'ın emsal niteliğinde bir karar yayımladığını belirten Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, kararın hem hukuki hem de ekonomik yönden vatandaşın lehine olduğunu ifade etti.

'KARAR VATANDAŞIN HAKKININ YENİLDİĞİ YÖNÜNDE'

Gazete İpekyol'a konuşan Delebe, "Daha önce çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi Otoparklar Yönetmeliği'nin 9. Maddesinde de keza sokaklarda, caddelerde belediyelerin parkomat uygulamasıyla vatandaştan para alması hukuka aykırı. Çünkü netice itibariyle insanlar hayat döngüsü içerisinde arabalarını uygun yerlere park etmek zorundadırlar. Örneğin otopark olmayan apartmanlarda sırf sokağa, caddeye arabalarını park ettikleri için otopark ücreti alması hem hukuka aykırı hem de ekonomik yönden ciddi bir mağduriyet yaratır. Dolayısıyla Danıştay'ın bu emsal kararı oldukça yerinde. Özellikle yurdun çeşitli yerlerinde otopark uygulamalarına karşı açılan davalarda da vatandaşa hak verilmiş. Yargının kararı daha çok vatandaşın hakkının yenildiği yönünde. Biz de daha önceki açıklamalarımızda ifade ettiğimiz gibi, örneğin Bahçelievler'e getirilen otopark uygulaması hukuka aykırıydı. Nitekim büyükşehir belediyesi yapacağı hatanın farkına vardı ve otopark uygulamasını çok kısa bir süre sonra geri çekti. Doğru bir duruş sergiledi. Biz de hukuk kurumu olarak yerel yönetimlerin kesinlikle yargı kararlarına uymalarını ve hukuk içerisinde faaliyetlerini sürdürmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Urfa Barosu olarak eğer hukuka aykırı bir durum söz konusu olursa uygulamayı idare mahkemesine taşımak için bir girişimimiz olabilir" diye konuştu.

'ANA ARTERLERDE DE ÜCRET ALINAMAZ'

Urfa'da Balıklıgöl civarında uygulanan parkomat uygulamasının daha önce yargıya taşındığını hatırlatan Delebe, "Bununla ilgili olarak daha önce Balıklıgöl Havzası'nda arabaların park edilmesi suretiyle el edilen otopark gelirleri yargıya taşındı. O dönem Urfa'da idare mahkemesi yoktu. Gaziantep İdare Mahkemesi'ne dava açıldı ve o dönem idare mahkemesi uygulamayı iptal etti. O da aslında bir emsal. Fakat bu yeni uygulama sokak ve cadde arasından ziyade ana arter yollardaki uygulamayla ilgili. Danıştay'ın verdiği bu son karar ana arter yollardaki uygulamalarla ilgili. Dolayısıyla bu yeni bir emsal. Vatandaşın bunu yargıya taşıması olursa Danıştay'ın kararı çok rahat bir şekilde emsal alınabilecek. Danıştay'ın bu son kararı yollarla ilgili. Daha önce 'caddelerde, ara sokaklarda otopark olmaz' diye yargı kararları vardı, idare mahkeme kararları vardı. Ama Danıştay'ın bu kararı ana arter yollarda da yerel yönetimlerin otopark ücreti alamayacakları yönünde. Bu çok yerinde ve çok çarpıcı bir karar. Bununla ilgili davalar açılırsa idare mahkemeleri mutlaka Danıştay'ın bu kararını dikkate alacaklardır" ifadelerini kullandı.

'EMSAL KARAR GÖSTERİLİP DAVA AÇILABİLİR'

Söz konusu Danıştay kararının emsal oluşturduğunu; ama Urfa'daki uygulamanın önüne geçmek için konunun yargıya taşınması gerektiğini kaydeden Delebe, "Hukukta şöyle bir durum var. Danıştay bu kararı verdi; ama normal koşullarda idareyi bağlamıyor. Ancak dava açılması durumunda idareyi bağlayıcılık söz konusu olabilir. Danıştay'daki karar sadece elindeki dosyayla alakalıdır. Tüm Türkiye çapında olacak bir uygulama değildir. Ama bu emsal karara dayanarak dava açılabilir. Böylece otopark uygulaması şehirlerin gündeminden yavaş yavaş çıkabilir" diye belirtti.

'URFA HALKI BU PARAYI VERMEKTEN KURTULSUN'

Urfa'daki parkomat uygulamasına tepki gösteren Akçakale'den Umuda Engel Yok Derneği Başkanı Ahmet Efeakdoğan ise, yol kenarında otopark ücreti ile ilgili para almanın hukuka aykırı olduğunu belirten Danıştay kararına dikkat çekti. Uygulamaya tepki gösteren Efeakdoğan, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde uygulamanın durdurulması yönünde kararlar verildiğini ve Urfa halkının da bu parayı ödemekten kurtulması gerektiğini kaydetti. Efeakdoğan, "Yapılan yargılamalar neticesinde Ankara 17. İdare Mahkemesine açılan belediyelerin cadde üstünde park eden araçlardan alınan otopark ücretine ilişkin dava 03.07.2012 tarihinde kabul edilmiş ve 2012/50 Esas 2012/1276 Karar numaralı kararı ile dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. Bu karar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından temyiz edilse de Danıştay 8. Dairesi'nin 15.04.2013 gün ve 2012/9639Esas 2013/3145 Karar sayılı ilamı ile karar onanmıştır" dedi.

PARKOMATI SAVUNAN DA VAR

Ahmet Ufak adlı bir esnaf ise, parkomat uygulamasının kaldırılması halinde esnafın iş yapamaz duruma geleceğini öne sürdü. Sürücülerin gelip akşama kadar iş yerlerinin önüne park yapabileceğini kaydeden Ufak, "Urfa'nın ciddi bir otopark sorunu var. Parkomat öncesi insanlar araçlarını getirip işyerimizin önüne park edip gidiyordu. Akşama kadar gelmiyorlardı. Bizden alış veriş yapmak isteyen vatandaşlar da dönüp dönüp park yeri bulamayınca çekip gidiyordu. Ancak parkomat uygulaması sonrası az da olsa park yeri bulunabiliyor." diye konuştu.

Öte yandan Danıştay'ın bu kararı sonrası parkomat uygulaması olan illerde belediyelerin nasıl bir tutum sergileyeceği henüz bilinmiyor. Ülke genelindeki belediyelerden parkomat uygulamasını sonlandıran henüz olmadı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Otopark Ücretine Karşı Dava Açın! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement