Özbekistan'da 56 İşletmenin Kamu Hisseleri Satışa Çıkarıldı - Son Dakika
Güncel

Özbekistan'da 56 İşletmenin Kamu Hisseleri Satışa Çıkarıldı

TAŞKENT (AA) – Özbekistan'da, aralarında banka, sigorta şirketleri ve kimya fabrikalarının da bulunduğu 56 işletmenin hisseleri yabancı yatırımcıya satılacak.

04.04.2016 17:20

TAŞKENT (AA) – Özbekistan'da, aralarında banka, sigorta şirketleri ve kimya fabrikalarının da bulunduğu 56 işletmenin hisseleri yabancı yatırımcıya satılacak.

Hisselerinin yabancı yatırımcıya satılması öngörülen 56 işletmenin listesi Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından imzalanan kararname ile onaylandı. Söz konusu hisseler Taşkent Fon Borsası'nda satışa sunuldu.

Özbekistan Özelleştirme, Antitekel ve Rekabeti Geliştirme Devlet Komitesince satışa çıkarılan işletmelerin listesi yayımlanırken, bu işletmelerin hisselerinin başlangıç toplam tutarının 915 milyon doları oluşturduğu bildirildi.

Devlete ait hisseleri yabancı yatırımcıya satışa çıkarılan işletmeler arasında Özbek Hafif Sanayi Birliği, Özbekistan Postası, Uzexpocenter Fuarcılık merkezi gibi işletmeler, Asaka Bankası, Agrobank, Hipotekbank, Mikrokreditbank, Alakabank, Turonbank gibi bankalar, Uzagro, Kafolat, Madad gibi sigorta şirketleri ile bazı inşaat, kimya, mermer, hayvancılık, kozacılık ve şarap fabrikaları bulunuyor.

Söz konusu kararla ayrıca, ülkedeki en büyük kimya işletmelerinden Nevai Azot'un yüzde 49'u, Fergana Azot'un yüzde 48,05'i, Semerkant Kimya'nın yüzde 49'u, Kvartz cam fabrikasının yüzde 75'i, Kızılkum Çimento Fabrikası'nın yüzde 35,9'u, ülkedeki en büyük matbaa ve yayınevi şirketi olan Şark işletmesinin yüzde 44'ü, Cizzah Plastik'in yüzde 61 hisseleri de satışa çıkarılanlar arasında yer alıyor.

Özbekistan, daha önce de ülkedeki bazı işletme ve şirketlerin devlete ait hisselerini yabancı yatırımcılara satışa çıkarmıştı. Taşkent hükumeti ayrıca hisselerinin yüzde 15-33'üne kadarı yabancı yatırımcılara satılan işletmelere, 1 Ocak 2020'ye kadar aralarında gelir ve emlak vergisi de dahil birçok vergi muafiyeti ve imtiyazların tanınmasını kararlaştırmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özbekistan'da 56 İşletmenin Kamu Hisseleri Satışa Çıkarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement