Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimi

Özbekistan'da düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminde yerel saatle 13.00 itibarıyla seçmenlerin yüzde 55,89'ünün oy kullandığı bildirildi.

04.12.2016 13:10

Özbekistan'da düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminde yerel saatle 13.00 itibarıyla seçmenlerin yüzde 55,89'ünün oy kullandığı bildirildi.

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mirzo-Uluğbek Abdusalomov, düzenlediği brifingde, yerel saat 13.00 itibarıyla kayıtlı seçmenlerin yüzde 55,89'una tekabül eden 11 milyon 418 bin kişinin oy kullandığını kaydederken, yasa gereği yeterli katılımın sağlanması üzerine seçimlerin geçerli sayıldığını ifade etti.

Abdusalomov, seçim yasasına göre, seçimlerin geçerli sayılması için katılımın en az yüzde 33 olması gerektiğini hatırlatarken, ülkedeki oy kullanma sürecinin devam ettiğini vurguladı. Abdusalomov, ayrıca şimdiye kadar seçim ihlaline ilişkin her hangi bir şikayetlerin olmadığını dile getirdi.

-Adaylar oylarını kullandı

Öte yandan, cumhurbaşkanı adayları da kayıtlı oldukları seçim sandıklarını oylarını kullandı. Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Mirziyoyev, ailesi ile birlikte gelerek Taşkent'in Alişir Nevai mahallesindeki 132 No'lu sandıkta oyunu kullandı. Mirziyoyev, oy kullanmasının ardından, gazetecilere her hangi bir açıklama yapmadı. Cumhurbaşkanı adayları Nariman Umarov Taşkent'teki 550 No'lu, Sarvar Atamuradov 584 No'lu, Hotamjon Ketmonov ise 282 No'lu sandıkta oylarını kullandı.

Yerel saatle 06.00'da açılan sandıklar saat 20.00'de kapanacak. Ülkedeki mevcut yasalara göre, seçimlerdeki katılım oranı yüzde 33'ü aşması durumunda, seçimler yapılmış sayılacak. Her hangi bir adayın seçimleri kazanması için seçime katılanların yarısından fazlasının oyunu alması gerekecek. Aksi halde, en çok oy alan iki aday seçimlerin ikinci turunda yarışacak.

İslam Kerimov'un 2 Eylül'de yaşamını yitirmesi üzerine liderini kaybeden Özbekistan'da bugün düzenlenen seçimde, Milli Şahlanış Demokrat Partisi lideri Sarvar Atamuradov, "Adalat" Sosyal Demokrat Partisi lideri Nariman Umarov, Halk Demokrat Partisi lideri Hotamjon Ketmonov ile Liberal Demokrat Partisinden Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şavkat Mirziyoyev yarışıyor.

Yaklaşık 32 milyon nüfusa sahip Özbekistan'da 21,5 milyona yakın kayıtlı seçmen bulunuyor. Cumhurbaşkanı seçimi için ülke genelinde 9 bin 378 sandık kuruldu.

Seçimi 50'ye yakın ülke ile aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Dünya Seçim Organları Birliği (DSOB), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğunun (BDT) da bulunduğu kuruluşlardan 600'den fazla uluslararası gözlemci takip ediyor. Seçimlerde ayrıca bin 300 cıvarında yerli ve yabancı gazeteci görev yapıyor.

Özbekistan\'da Cumhurbaşkanı Seçimi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement