Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimi

Özbekistan'da cumhurbaşkanı seçiminde yerel saatle 13.00 itibarıyla seçmenlerin yüzde 55,89'unun oy kullandığı bildirildi.

04.12.2016 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özbekistan'da cumhurbaşkanı seçiminde yerel saatle 13.00 itibarıyla seçmenlerin yüzde 55,89'unun oy kullandığı bildirildi.

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mirzo-Uluğbek Abdusalomov, düzenlediği basın toplantısında, 13.00 itibarıyla kayıtlı 11 milyon 418 bin kişinin oy kullandığını belirtti.

Bunun seçmenlerin yüzde 55,89'una karşılık geldiğini bildiren Abdusalomov, "Yasa gereği yeterli katılım sağlanmasıyla seçimler geçerli sayıldı." dedi.

Seçim yasasına göre, seçimlere katılımın en az yüzde 33 olması durumunda seçimin geçerli olduğunu anımsatan Abdusalomov, oy kullanma sürecinin devam ettiğini kaydetti.

Abdusalomov, ayrıca şimdiye kadar seçimde usulsüzlük yapıldığına dair herhangi bir şikayet almadıklarını dile getirdi.

Adaylar oylarını kullandı

Cumhurbaşkanı adayları da kayıtlı oldukları seçim sandıklarında oylarını kullandı. Adaylardan Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şavkat Mirziyoyev ailesi ile Taşkent'in Alişir Nevai Mahallesi'ndeki 132 No'lu sandıkta oy verdi.

Diğer adaylar Nariman Umarov Taşkent'teki 550 No'lu, Sarvar Atamuradov 584 No'lu, Hotamjon Ketmonov da 282 No'lu sandıkta oylarını kullandı.

Sandıklar 20.00'de kapanacak

Yerel saatle 06.00'da açılan sandıklar saat 20.00'de kapanacak. Herhangi bir adayın seçimleri kazanması için oyların yarısından fazlasını alması gerekli. Aksi halde en çok oyu alan iki aday seçimlerin ikinci turunda yarışacak.

Yaklaşık 32 milyon nüfusa sahip Özbekistan'da 21,5 milyona yakın kayıtlı seçmen bulunuyor. Cumhurbaşkanı seçimi için ülke genelinde 9 bin 378, yurt dışında ise 44 sandık kuruldu.

İslam Kerimov'un 2 Eylül'de yaşamını yitirmesi üzerine liderini kaybeden Özbekistan'da bugün düzenlenen seçimde, Milli Şahlanış Demokrat Partisi lideri Sarvar Atamuradov, "Adalat" Sosyal Demokrat Partisi lideri Nariman Umarov, Halk Demokrat Partisi lideri Hotamjon Ketmonov ile Liberal Demokrat Partisinden Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şavkat Mirziyoyev yarışıyor.

Seçimi 50'ye yakın ülke ile aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Dünya Seçim Organları Birliği (DSOB), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğunun (BDT) da bulunduğu kuruluşlardan 600'den fazla uluslararası gözlemci takip ediyor. Seçimlerde ayrıca bin 300'e yakın yerli ve yabancı gazeteci görev yapıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement