Para Politikası Kurulu: Irak'taki Gelişmeler İktisadi Faaliyet ve Cari Dengede Olumsuz Risk... - Son Dakika
Ekonomi

Para Politikası Kurulu: Irak'taki Gelişmeler İktisadi Faaliyet ve Cari Dengede Olumsuz Risk...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, küresel ölçekteki ılımlı toparlanmanın ve dünya ticaretindeki canlanmanın etkileriyle önümüzdeki dönemde ihracatın büyümeye olumlu katkısının devam edeceği öngörüsünde bulunurken, Irak'taki jeopolitik gelişmelerin iktisadi faaliyet ve cari denge üzerinde olumsuz risk oluşturabileceğini vurguladı.

24.07.2014 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, küresel ölçekteki ılımlı toparlanmanın ve dünya ticaretindeki canlanmanın etkileriyle önümüzdeki dönemde ihracatın büyümeye olumlu katkısının devam edeceği öngörüsünde bulunurken, Irak'taki jeopolitik gelişmelerin iktisadi faaliyet ve cari denge üzerinde olumsuz risk oluşturabileceğini vurguladı.

Merkez Bankası Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayınladı.

2014 yılının ikinci çeyreğine ilişkin verilerin iktisadi faaliyette ılımlı bir artışa işaret ettiğine dikkat çekilen toplantı özetinde, Kurul, Nisan- Mayıs döneminde üretimin yatay seyrettiği, önümüzdeki dönemde, ihracatın desteği ve özel kesim yurt içi talebindeki toparlanma ile üretimdeki ılımlı artışın devam edeceği öngörüsünde bulundu. Kurul, belirsizlik algısındaki azalma, güven endekslerinde gözlenen iyileşme ve Türk lirasındaki oynaklığın düşmesi ile birlikte tüketim talebinin desteğiyle yurt içi talebin yılın ikinci yarısında toparlanacağı öngörüsünde bulunarak, sıkı para politikası duruşu ve makro-ihtiyati tedbirlerin etkisiyle bu toparlanmanın kademeli ve ılımlı olması beklentisine dikkat çekti.

-"IRAK'TAKİ GELİŞMELER OLUMSUZ RİSK OLUŞTURABİLECEK"-

Kurula göre ihracat dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyüme eğilimini 2014 yılı ikinci çeyreğinde korudu ve büyümeye olumlu katkı yaptı. Altın hariç ihracat miktar endeksi Mayıs ayında aylık bazda sınırlı bir artış göstererek, Nisan-Mayıs döneminde bir önceki çeyrek ortalamasının üzerinde seyretti. Son dönemde anket göstergelerinin işaret ettiği küresel ölçekteki ılımlı toparlanmanın ve dünya ticaretindeki canlanmanın etkileriyle önümüzdeki dönemde ihracatın büyümeye olumlu katkısının devam etmesi beklentisini dile getiren kurul, bununla birlikte Irak'taki jeopolitik gelişmelerin iktisadi faaliyet ve cari denge üzerinde olumsuz risk oluşturabileceğini vurguladı. 2013 yılı Kasım döneminden itibaren süregelen güçlü istihdam artışının Mart-Nisan dönemlerinde hız kestiğini, mevsimsellikten arındırılmış verilerle işsizlik oranları yatay bir seyir izlediğine dikkat çeken Kurul, "Bu dönemde, inşaat istihdamı gerilerken, sanayi istihdamı yatay seyretti, tarım dışı istihdam hizmet sektörünün katkısıyla artış gösterdi. Yılın ikinci çeyreğine ilişkin öncü göstergeleri stihdam artışında ılımlı bir seyre işaret etti" tespitlerinde bulundu.

-"KÜRESEL RİSK İŞTAHINI ARTIRICI ETKİ"-

Son dönemde, Amerika Merkez Bankası'nın destekleyici politikalarını uzun süre devam ettireceğini açıklaması ve uzun vadeli faiz beklentilerini düşürmesinin finansal piyasalara olumlu yansıdığına işaret eden Kurul, " Avrupa Merkez Bankası'nın politika faiz oranlarını düşürmesi ve yeni bir nicel genişleme programını duyurmasının küresel risk iştahını artırıcı yönde etki yaptığı değerlendirmesinde bulundu. Bu gelişmelerin küresel likidite koşullarını genişletici bir etki yaptığını ve gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında artış yaşandığını vurgulayan Kurul, "Gıda hariç enflasyon eğilimindeki düşüş ve küresel likidite koşullarındaki iyileşme doğrultusunda bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" ifadelerini kullandı.

-"RİSK İŞTAHI GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE YÖNELİK SERMAYE AKIMLARINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK"-

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarında, 2013 yılı ortasından itibaren yaşanan çıkışların aksine, son aylarda girişler gözlendiğini belirten Kurul, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ilımlı seyretmeye devam eden küresel büyüme görünümünün ve risk iştahındaki olumlu seyrin önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını desteklemeye devam edeceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, sermaye girişlerinin hızlanması durumunda döviz rezervlerini güçlendirici yönde adımlar atılabilecektir. Kurula, ayrıca Rezerv Opsiyon Mekanizması'nın döviz kompozisyonunda teknik değişiklik ihtiyacı konusunda bilgi sunulmuştur."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Para Politikası Kurulu: Irak'taki Gelişmeler İktisadi Faaliyet ve Cari Dengede Olumsuz Risk... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement