Pişmaniyenin Kökeni İran Mı? - Son Dakika
Güncel

Pişmaniyenin Kökeni İran Mı?

Pişmaniyenin Kökeni İran Mı?

Gazi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Dilek Türkyılmaz, pişmaniyenin İran'dan geldiğine yönelik rivayetler olduğunu dile getirdi.

04.04.2015 14:18  Güncelleme: 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda Kocaeli tarihiyle ilgili merak edilen konular gün yüzüne çıkıyor. Sempozyum'un ikinci gününde Oruç Reis Salonu'nda yapılan 2. Oturumda kentin sembollerinden olan pişmaniye öne çıktı. Gazi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Dilek Türkyılmaz, pişmaniyenin İran'dan geldiğine yönelik rivayetler olduğunu dile getirdi.

OSMANLI'DA HELVA SOHBETLERİ KÜLTÜRÜ

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu'nun yaptığı oturumda 'İzmit'in Tadı: Yiyen Bir, Yemeyen Bin Pişman/iye' adlı sunumunda Yrd. Doç. Dr. Dilek Türkyılmaz, Osmanlı'da tatlı ve şerbetlerin çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Helvahanelerde tatlı ve şerbetlerin yapıldığını vurgulayan Türkyılmaz, bunun bir kültür olduğunu ve helva sohbetlerinin yapıldığını dile getirdi.

İRAN'IN PEŞMEK TATLISI

Pişmaniyenin çok farklı isimlerle adlandırıldığını ve Anadolu'da evlerde yapıldığını ifade eden Türkyılmaz, "Ancak bu iş çok zahmetli olduğu için bugün firmalar tarafından üretilmektedir. Pişmaniye çekimi çok önemlidir ve büyük bir ustalık gerektirmektedir. Öte yandan pişmaniyenin geldiği yer noktasında pek çok rivayet vardır. Ancak en akla yatkın olanı İran'daki Peşmek tatlısından gelenidir" şeklinde konuştu.

HAYDARPAŞA-İZMİT DEMİRYOLU

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Öztürk ise 'Anadolu Demiryolu Projesi ve Haydarpaşa-İzmit Hattının İnşaası, 1871-1873: Bir İktisadi Millileşme Teşebbüsü' adlı sunumunda Osmanlı Devleti'nin Milli İktisat anlayışını ortaya koydu. Bu proje için yüzde 75 oranında iç borçlanma yapıldığını dile getiren Öztürk, demiryolunun İzmit'e geliş serüvenini anlattı.

KARAMÜRSEL İSKELESİNİN ÖNEMİ

Dumlupınar Üniversitesi'nden Ekrem Gürdal da (XVIII. Yüzyıl ve Sonrasında Karamürsel İskelesinin Osmanlı Deniz Faaliyetlerindeki Yeri' adlı sunumunda "Karamürsel'in stratejik konumu nedeniyle iskelesi de çok önemli hale gelmiştir. Roma döneminde İznik'in kutsal bir yer olması nedeniyle İstanbul-Karamürsel trafiği bu dönemde dikkat çekmektedir. Daha sonraki süreçte de Karamürsel önemini korumuştur. Osmanlı döneminde de Karamürsel İskelesi hem askeri hem de ticari olarak yoğun bir şekilde kullanılmıştır" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Pişmaniyenin Kökeni İran Mı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement