PKK, Geri Çekilmeyi Eylül Ayında Yeniden Başlatacak - Son Dakika
Güncel

PKK, Geri Çekilmeyi Eylül Ayında Yeniden Başlatacak

PKK, Geri Çekilmeyi Eylül Ayında Yeniden Başlatacak

PKK, Çözüm Paketi'nin yasalaşmasının ardından 2013 Eylül ayında durdurduğu geri çekilmeyi 'Denetimli ve Gözetimli Geri Çekilme' olarak yeniden başlatacak.

05.07.2014 08:07  Güncelleme: 10:33

Terör örgütü PKK, yeni ‘Çözüm Paketi’nin yasalaşmasının ardından, 2013 Eylül ayında durdurduğu geri çekilmeyi ‘Denetimli ve Gözetimli Geri Çekilme’ olarak eylül ayında yeniden başlatacak. PKK’nın 8 Mayıs 2013’te başlattığı ilk geri çekilme döneminden farklı olarak bu seferki geri çekilmesi denetime açık ve ‘alan boşaltma’ şeklinde gerçekleşecek.

18 AY İÇİNDE SİLAH MASADAN KALKACAK

Terör örgütü PKK, elebaşı Abdullah Öcalan’ın “Meclis’e gelmesi tarihi bir gelişmedir” sözleriyle desteklediği yeni ‘Çözüm Paketi’nin yasalaşmasının ardından, 2013 Eylül ayında durdurduğu geri çekilmeyi ‘Denetimli ve Gözetimli Geri Çekilme’ olarak yeniden başlatacak. “En geç 18 ay içinde silahın geri gelmemek üzere masadan kaldırılması” hedefleniyor.

EFKAN ALA İŞARETİ VERMİŞTİ

Devlet heyeti ile Öcalan arasında varılan ‘Çözüm Süreci’nin karşılıklı adımlarla sürdürülmesi’ mutabakatının sonuçlarından biri olarak TBMM’ye sevk edilen ve resmi adı ‘Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi’ olan tasarının yasalaşmasının ardından sıra PKK’ya gelecek. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın da “Terör örgütü çözüm üretildiğinde silah kullanmayacağını, çeşitli demokratik argümanları tercih edeceğini ortaya koyuyor. Türkiye’nin geldiği aşamada biz bu yasal çerçeveyi değerli yöntem olarak görüyoruz” sözleriyle işaretini verdiği yeni sürecin şöyle işlemesi planlanıyor:

EYLÜLDE BAŞLIYOR

PKK, tasarının yasalaşmasının ardından aralarında İzleme Kurulu’nun da olduğu bazı düzenlemelerin yaşama geçmesini izleyecek. İzleme Kurulu’nun çalışmaları, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı yoluyla kamuoyu ve parlamentoyla paylaşılacak. PKK, bu dönemde yapacağı bir açıklamayla devlet heyeti ile Öcalan arasındaki ‘yol haritası’ mutabakatına hangi şartlarda uyacağını açıklayacak. İzleme Kurulu ile bu kurula bağlı olarak çalışması öngörülen komisyonların kurulmasının ardından ise ‘2’nci geri çekilme dönemi’ eylül ayında başlayacak.

ALAN BOŞALTARAK

PKK’nın 8 Mayıs 2013’te başlattığı ilk geri çekilme döneminden farklı olarak bu seferki geri çekilmesi denetime açık olacak. İzleme Kurulu ve kurula bağlı komisyonların koordinasyonunda izlenecek geri çekilme ‘alan boşaltma’ şeklinde gerçekleşecek. PKK’nın geri çekilişi sırasında silahlarını Türkiye’de bırakıp bırakmayacağı ise önümüzdeki haftalarda netleşecek. Uzmanlar ‘silahlı çıkış ile silahların ‘kısmen ya da tamamen’ Türkiye’de bırakılması’ alternatiflerinin masada olduğunu vurguluyor. ‘Kısmen ya da tamamen’ Türkiye’de bırakılan silahların imhasından da İzleme Kurulu sorumlu olacak. Silahlar bir daha kullanılmayacak şekilde imha edilecek.

HEDEF SİLAHSIZLANMA

PKK’nın tüm güçleriyle Türkiye sınırı dışına çıkması sürecin en önemli şartlarından biri olacak. PKK’nın bütünüyle sınır dışına çıkışının onayı İzleme Kurulu’ndan gelecek. Çıkış tamamlanınca sürecin ‘siyasi’ aşaması başlayacak. Geri dönüşlere olanak sağlayan düzenlemeler, bu dönemin en önemli gelişmesi olacak. Bazı grupların geri dönüşü ve sürecin sorunsuz işlediğine yönelik karşılıklı açıklamaların ardından nihai silahsızlanma için düğmeye basılacak. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel PKK, Geri Çekilmeyi Eylül Ayında Yeniden Başlatacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • Kenan: Vatan hainleri..Bu ülkede içtiğiniz su haram size 11 15 Yanıtla
  • ARARAT: ne olabilir bu kadar başarı sağlandıysa çok şükür 17 3 Yanıtla
  • ozzy: Zaten yillardir her eylulde cekilir pkk, kisin dagda durmaz, makyajli abiyi, gelin ediyorlar. 6 10 Yanıtla
  • EZ JİTE HEZDIKIM IŞID DİYARBAKIRLI BEROO: EZ JİTE HEZDIKIM IŞID DİYARBAKIRLI BEROO: rojovalılar da o kadar çok ataist var ki. neredeyse çoğu da alevi.ben diyarbakırlıyım ve kürt üm. ama rojovanındakilerde çok alevi veya ataist kürt var. bana ne .kürtse kürt valla onlar için kılımı kıpırdatmam.rojava güçleniğinde ilk önce sunni kürtleri keserler.benden söylemesi alevi türkmeni korur sunni kürt ü keserler. ben onların kanını bilirim kanınını. 3 11 Yanıtla
    bero cevap verir: benim kanım kürt kanıdır tertemizdir. pkk lılar ise kanı bozuktur gerçek kürt değildir. çakma kürttür. gerçek kürt müslümandır. anladıınnn 7 3 KONUŞTU HIYAR: BİZDE SİZİN GİBİ İTLERİN KANINI BİLİRİZ BEROOOOOOOOOOO KEROOOOOOOOO 2 0
  • kuzuotu: kandırmayın allah askına peki neye karsılık onu söyleyin topraksa daha acık konus padisahım 6 6 Yanıtla
  • çekilse ne yazar çekilmese ne yazar yaaa: PETROL PAYLAŞIMINDA PKK AVCUNU YALADI HAHAHAH:: Kürdistan ve kerkrk te petrol arama sahaları kdp,kyb şirketlerine,abd ve diğer yabancı şirketler ve türk şirketlerine paylaşıldı.hele türkiye 50 yıllık yüksek ticeret anlaşması yaptı ki bu dünyada çok az rastlana bir anlaşma.türkiye kürdistana baştan beri çok destek çıktı. ilk defa bağımsız bir devletl muamelesi yapıp barzani ile anlaşma yaptı. barzani de borcunu ödedi. hatta fazlasıyla ödedi. türkmenlerin can güvenliğini sağladı. türkiye ye imtiyazlı petrol arama alanları verdi. bu arada pkk avcunu yaladı.amaaaan nasıls aeroin satar yine. herkes bildiği işi yapıyor. pkk avcunu yaladın mııı. seni kimse iplemedi miii. hahahahahaha. 5 6 Yanıtla
  • musti: peşmerge pkk yı aşşalıyo aşşalık görüyo niye aşşalıksınız hadi peşmergeyle savaşın 2 5 Yanıtla
  • 123456789: HELAL OLSUN VALLA HÜKÜMETTEN SÖKE SÖKE ALIYORLAR İSTEDİKLERİNİ.DEVLETE DİZ ÇÖKTÜRÜYORLAR.BAŞBAKANA KÖK SÖKTÜRÜYORLAR. 5 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement