Prof. Ahıskal'nın Yolu Diyarbakır'a Düştü - Son Dakika
Güncel

Prof. Ahıskal'nın Yolu Diyarbakır'a Düştü

Prof. Ahıskal\'nın Yolu Diyarbakır\'a Düştü

Diyarbakır'a gelerek Surp Giragos Kilisesi'nde konser veren Prof. Dr. Orhan Ahıskal, Aram Tigran Kent Konservatuarı öğrencileriyle bir araya geldi.

17.04.2015 16:59

Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölümü Başkanı Prof Dr. Orhan Ahıskal, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı'nın daveti üzerine Diyarbakır'daydı.

Geçtiğimiz yıl başlattığı eğitsel ve müzikal bir proje olarak adlandırdığı "Düştüm Yola" projesiyle ender çalınan ya da hiç çalınmamış eserlerin ilk seslendirilişlerini yapan Ahıskal, yeni eserlerin yazılmasını teşvik ediyor ve solo keman müziğini ülkenin her köşesinde farklı insanlarla buluşturmayı amaçlıyor. Şu ana kadar 6 yeni eserin ilk seslendirilişlerini de yapan Ahıskal, proje kapsamında gittiği yerlerde, her yaştan öğrencilere atölye ve ustalık sınıfları ile müzik ve tarih konularında sunumlar ve eğitim çalışmaları yapıyor.

Kilisedeki Atmosfer Etkileyiciydi

Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi'nde izleyiciyle buluşan Ahıskal, izleyici ilgisinden ve ortamın atmosferinden oldukça etkilendiğini söylüyor. "Keman ses desteği olmayan akustik bir çalgı olduğu için bulunduğunuz ortam çok önemli. Ses derinliği olmayan, sesin yankılanmadığı bir yerde keman çok kuru gelir. Elektronik destek olmadan çaldığınızda insanları tatmin etmiyor artık. Çok amaçlı salonlar olumlu bir akustik ortam değil. Bizde ses bir yere gidecek, uzayacak, biraz geri gelecek. O anlamda kilisedeki ortam çok güzeldi, taş en doğal malzeme. Gerçek ahşap da güzel malzeme. Doğal derinliği olan bir yerde her zaman daha iyi ses alırsınız. Çalması ağır ama dinlemesi de ağır bir programdı. Kenarlarda, balkonda insanlar ayakta izlediler. Ortam çok güzel diye Bach'ın solo eserlerinden de çaldım. Atmosfer çok etkileyiciydi çok keyif aldım. Ben bunu değişik programlarla devam ettireceğim" diyor.

Diyarbakırlı sanatçı Rohat Cebe'nin Hasankeyf Sular Altında Kalmasın projesine destek olmak için bestesini çaldığını söyleyen Ahıskal, "Hasankeyf'te de çalacağım o besteyi. Genç bestecilere 'siz besteleyin, ben çalarım' diyorum. Tek başıma o sözü ben verebiliyorum, sağlığım elverdiği sürece o garantiyi de ben veriyorum. Çalacağım diyorum. Onun için geçtiğimiz ay içinde 6 yeni eserin ilk çalışını yaptım" diye konuşuyor.

Aram Tigran Öğrencileriyle Buluştu

Gençlerle çalışmayı çok sevdiğini belirten Ahıskal, ek eğitim alanı batı müziği olduğu için o alanda birçok konuda sunum hazırlayabildiğini, tarihe ve mimariye merakı olduğundan farklı alanlarda da sunum yaptığını belirtiyor. "Bunlar beni gençlerle bir araya getiriyor. Onlara belki hiç düşünmedikleri, duymadıkları bazı konuları açma fırsatı veriyor. Biraz kafalarını kurcalama fırsatı veriyor. Biraz da gençken fark etmedikleri konularda, hayat hakkında uyarabiliyor, yönlendirebiliyorum. Destek olmaya çalışıyorum. Ülkemizde ne yazık ki sanata ve eğitime verilen destek çok düşük. Mesela gidiyorsunuz 'keman hocamız yok' diyorlar. Kolay bir şey değil keman hocası bulmak. Bulduğunuzda da gerçekten bu alanda eğitim verecek seviyede olup olmadığı önemlidir" diyen Ahıskal, Büyükşehir Belediyesi Aram Tigran Kent Konservatuarı öğrencileriyle de atölye çalışması yaptı. "Keman çalmak spor gibi bir şeydir" diyen Ahıskal sözlerini şöyle açıklıyor: "Gerekli ısınmayı yapmazsanız, gerekli fiziksel hareketleri yapmazsanız sakatlanma ihtimali var. Öğrencilerin bu anlamdaki ihtiyaçları için kısa bir süre de olsa çok temel bazı teknik bilgi eksikliklerini gidermeye çalıştım. Nasıl başlamaları, hangi adımlarla çalışmaları yapmaları konusunda bilgi verdim. O anlamda bir araya getirip toplu atölye yaptık. Keman pozisyonu, yay pozisyonuyla ilgili egzersizler yaptım. Katkım olduysa ne mutlu bana."

Trenle Yolculuk Yapıyor

Solo keman yorumcusu olarak tek başına yaptığı organizasyonun büyük orkestra organizasyonlarından çok daha kolay olduğunu anlatan Ahıskal, yolculuklarını trenle yapıyor. "Hayat zaten çok hızlı akıyor. Sürekli bir yere koşturuyoruz. Ben o süreyi keman çalışmak, kafamı boşaltmak, şu an hazırlamakta olduğum kitap üzerine çalışmak için kullanıyorum. Trenin yavaş olması hoşuma gidiyor. Bana katkısı oluyor." diyor. Kökeni ne olursa olsun müziğin insanları biraraya getirebilen tek sanat alanı olduğunu söyleyen Ahıskal, "Müziğin kendi dili var çünkü. Başka dil işin içine girmiyor. Müzik ortak olduğu zaman dünyanın her yerinde insanlarla bir araya gelebiliyorsunuz.

Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi davetiyle bölgeye gelen Ahıskal, Hasankeyf'te konser verecek. Ardından Mersin'de konferansa katılacak olan Ahıskal'ın yol macerası Adana, İzmir ve Edirne'ye kadar devam edecek.

Ahıskal Kimdir?

Barok dönem eserlerinin otantik icra çalışmalarından çağdaş müziğin "avant-garde" eserlerine kadar çok geniş bir dağarcığa sahip olan Ahıskal, kuşağının en önemli kemancılarından biri olarak kabul ediliyor. Prof Dr. Orhan Ahıska, Ankara Devlet Konservatuvarı ve Manchester Kuzey Kraliyet Müzik Koleji'ndeki eğitimini takiben A.B.D.'de keman ve oda müziği çalışmalarını dünyaca ünlü Emerson Yaylı Çalgılar Dörtlüsü'nün üyeleriyle sürdürdü. Müzik Sanatları Doktoru derecesini alan Ahıska halen Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Başkanı ve A.Ü.D.K. Orkestrası şefi olarak görev yapıyor.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Prof. Ahıskal'nın Yolu Diyarbakır'a Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement