Raban Kale-i Zerrin Kalesi'ndeki Kazı Çalışmaları Tamamlandı - Son Dakika
Kültür Sanat

Raban Kale-i Zerrin Kalesi'ndeki Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Gaziantep'in Araban ilçesinde bulunan ve ilçenin sembolü olduğu belirtilen tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi'ndeki 2. etap kazı çalışmaları tamamlandı.

26.08.2016 18:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'in Araban ilçesinde bulunan ve ilçenin sembolü olduğu belirtilen tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi'ndeki 2. etap kazı çalışmaları tamamlandı.

Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin sembolü tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi üzerindeki tarihi İç Kale Camisi'nde başlatılan restorasyon çalışması için Gaziantep Valiliği İl Özel İdaresi Kültür Varlıkları fonundan 760 bin lira kaynak ayrıldığını hatırlattı.

Araban Belediyesinin katkılarıyla 2010 yılında kale içindeki İç Kale Camisi'nde restorasyon yapıldığını anımsatan Özdemir, burasının onarımın ardından ibadete açıldığını aktardı.

Özdemir, kalede 2014 yılında ihaleyi alan özel bir şirketçe başlatılan ve bu sene tamamlanan 2. etap kazı çalışmasıyla İslami dönemlere ait eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Tarihi İç Kale Camisi'nin batı duvarına bitişik alanda yapılan kazı çalışmalarında toprak örtüsünün alınmasıyla birlikte kaynağı tespit edilemeyen suyla beslenen çeşme ve bu çeşmenin bağlı olduğu bir livas açığa çıkarılmıştır. Yapının bir kısmının hala toprak altında olması nedeniyle yapı tam anlamıyla analiz edilememektedir. Yine, tarihi İç Kale Camisi'nin kuzeyinde yapılan kazı çalışmalarında da toprak örtüsünün alınmasıyla kompleks bir yapıya rastlanmıştır. Bu yapıda tandır öğütme taşları, kinkler ve birçok odacık tespit edilmiştir. Bu yapının da hala bir kısmı toprak altındadır. Bölgenin önemli tarihi eserlerinden ve ilçenin eski ismi olan Kale ismini de aldığı tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi üzerindeki tarihi İç Kale Camisi çevresindeki toprak altındaki tüm eserler gün yüzüne çıkarılıncaya kadar kazılar etap etap aralıklarla sürdürülecektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Raban Kale-i Zerrin Kalesi'ndeki Kazı Çalışmaları Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement