Ramazan Bayramı'na Doğru - Son Dakika
Güncel

Ramazan Bayramı'na Doğru

Ramazanda oruca Türkiye'ye ile aynı gün başlayan Özbekistan'da, Ramazan Bayramı 6 Temmuz Çarşamba günü kutlanacak.

04.07.2016 22:26

Ramazanda oruca Türkiye'ye ile aynı gün başlayan Özbekistan'da, Ramazan Bayramı 6 Temmuz Çarşamba günü kutlanacak.

Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi'nin Ramazan ayının ilk gününün 6 Temmuz'a denk geleceğine ilişkin aldığı kararı dikkate alarak, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından yayımlanan bir kararnameyle, Ramazan Bayramı nedeniyle 6 Temmuz Çarşamba günü ülkede resmi tatil ilan edildi. Ayrıca halkın bayramı rahat kutlayabilmesi için gereken önlemlerin alınması istendi.

Kararnamede, ülkede faaliyet gösteren "Nuraniy" (Yaşlılar) ve "Mahalle" Vakıfları ile "Kemalat" Gençlik Hareketi ve diğer ilgili devlet kurumu ve idarelerinin Ramazan Bayramı'nın düzenli ve en üst düzeyde, Özbek halkının milli değerlerine uygun olarak kutlanmasına ilişkin, gereken organizasyonu yapması ve ülkedeki basın organlarına da Ramazan Bayramı'na ilişkin etkinliklere geniş yer vermesi önerisinde bulunuldu.

Ülkede bayram hazırlıkları sürerken, özellikle evlenmesinin ardından bayram geçmemiş olan genç aileler de bayram günü kendilerini kutlamak üzere gelecek misafirleri ağırlamak için bayram alışverişinin arttığı görüldü.

Bayramlarda "Gelin selamı" ve "Fatiha" -

Özbekistan'da Ramazan ve Kurban Bayramı'nda "Gelin selamı" ve "Fatiha" adeti öne çıkıyor.

Özbek kızı, gelin olduktan sonra ilk bayramda kendisini ziyarete gelenleri, başının üzerine attığı beyaz bir yazmanın her iki ucundan tutarak, yüzünü gösterecek şekilde yukarı kaldırıyor ve eğilerek selamlıyor. Konuklar da geline "çok yaşa", "mutluluğun daim olsun", "Allah bir yastıkta kocatsın" gibi iyi dileklerde bulunuyor.

Ramazan Bayramı'nı Türkiye'den bir gün sonra kutlayacak olan Özbekistan'da, bayram günlerinde kabir ziyaretlerinin yanı sıra yapılan "Fatiha" adetine göre de bayram öncesi cenazesi olan aileler, sofra kuruyor. Cenaze evini bayramda bir kez daha ziyaret edenler ise kurulu bir sofraya oturup, hayatını kaybeden kişinin ruhuna fatiha okuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ramazan Bayramı'na Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement