Rum Lider Anastasiadis'ten Yeni Yıl Mesajı - Son Dakika
Güncel

Rum Lider Anastasiadis'ten Yeni Yıl Mesajı

Rum yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını fiilen tanımaması halinde müzakere masasına dönmeyeceğini açıkladı.

01.01.2015 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rum yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını fiilen tanımaması halinde müzakere masasına dönmeyeceğini açıkladı.

Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarına dayatma tehdidi olan faaliyetlere son verilmesi halinde diyaloğa dönmeye hazır olduğunu ifade ederek, "Doğal zenginlik, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik hakları aleyhine yeni oldu bittiler yaratılmasına bahane değil, en kısa zamanda devletin, halkın ve ekonominin birliğini sağlayacak barışçıl bir çözüme teşvik olmalıdır" dedi. Rum basınında yer alan habere göre Rum Lider Anastasiadis yeni yıl dolayısıyla yayınladığı mesajda "Kimsenin, dönüşmesi yerine yıkılmasını istediği bir devletin zenginliğine tercihli ortak olmasına müsaade edilmeyeceğini" söyledi. Anastasiadis'in müzakere masasına hangi çerçevede döneceğini ortaya koyduğu mesajda 12 Ocak'ta yapılacak Siyasi Parti Başkanları Konseyi'nin görüşme zeminini de belirledi.

Kendisi ve hükümetinin, Kıbrıs sorunundaki durağanlığa ve fiili duruma karşı olduğunu iddia eden Anastasiadis, Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını fiilen tanımaması halinde diyaloga gelmeyeceğini söyledi. Anastasiadis açıklamasında şöyle dedi:

"Kıbrıslı Türk vatandaşlarıma, Türkiye'ye ve uluslararası topluma sesleniyorum: Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarına itiraz edecek veya doğrudan veya dolaylı yoldan güçlünün ifadesini dayatma tehdidi olan faaliyetlere son verilmesi halinde Kıbrıslı Rumlar diyaloğa dönmeye hazırdır. Doğal zenginlik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik hakları aleyhine yeni oldubittiler yaratılmasına bahane değil, en kısa zamanda devletin, halkın ve ekonominin birliğini sağlayacak barışçıl bir çözüme teşvik olmalıdır. Ben kendi payıma, yeni bir başlangıç yaparak ülkenin siyasi güçleriyle ortak bir yürüyüşe, geniş tabanlı hükümet kurmaya istekliyim. Kıbrıs kısa zamanda Avrupai, çağdaş, müreffeh ve güvenli bir ülke ve Doğu Akdeniz bölgesindeki barış ve istikrar unsuru olabilir."

KKTC'de yayınlanan Kıbrıs Gazetesinin haberine göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), sismografik araştırma gemisi Barbaras Hayreddin Paşa'nın 5 Ocak 2015'ten itibaren adanın güneyinde yeniden hidrokarbon araştırmasına başlayacağı kaydedildi.

İkmal için Mağusa Limanı'nın bir deniz mili kadar açığına demirleyen Barbaros, 5 Ocak'ta demir alıp bu kez adanın güney batısında hidrokarbonlar için araştırma yapacak. Araştırmanın Şubat 2015 ortasına kadar sürmesi beklenirken, bu sürenin daha da uzatılabileceği kaydedildi. Türkiye'nin önümüzdeki günlerde yeni bir NAVTEX ilan edeceği de ifade edildi. - Lefkoşa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rum Lider Anastasiadis'ten Yeni Yıl Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement