Sağlıkçılar "Güvenli Gebelik" İçin Kamera Karşısında (3) - Son Dakika
Güncel

Sağlıkçılar "Güvenli Gebelik" İçin Kamera Karşısında (3)

Hatay'da sağlık çalışanları, anne ile bebek ölümlerine dikkati çekmek ve evde doğumu önlemek için kamera karşısına geçti.

16.08.2016 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SALİM TAŞ - Hatay'da sağlık çalışanları, anne ile bebek ölümlerine dikkati çekmek ve evde doğumu önlemek için kamera karşısına geçti.

Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğünün girişimleriyle sağlık çalışanları, anne-bebek ölümlerinin azaltılması ve evde doğum olayının zararlarını anlatmak için sözlerini kendileri yazdığı şarkıya klip çekti, bir de konuyla ilgili kısa film hazırladı.

Şehrin farklı mekanlarında yaklaşık 20 gün süren klip ve kısa film çekimlerinde aralarında ebe, hemşire ve doktorların da bulunduğu 30 sağlık çalışanı rol aldı.

Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde anne ve bebek ölüm oranının düşüklüğünün gelişmişlik düzeyi ile orantılı olarak kabul edildiğini belirtti.

Türkiye'de özellikle son 15 yılda anne-bebek ölümlerinin azaltılması için ciddi çalışmalar yapılmaya başlandığını ifade eden Tiryaki, Hatay'da da bu konuda pek çok çalışma yürüttüklerini ve yürütmeye devam edeceklerini kaydetti.

Hatay'da son 10 yılda özellikle anne ölümlerinin yüksek seyrettiğinin altını çizen Tiryaki, şöyle devam etti:

"Son 10 yılda özellikle anne ölümlerinde maalesef 3 yıl dışında oranlarımız hep yüksek seyretmiş . Türkiye ortalamasının üzerinde olmuşuz. Sadece 2008, 2012 ve 2015 yıllarında Türkiye ortalamasının altında kaldığını gördük. Son 10 yılın anne-bebek ölümlerini gözden geçirdik. Anne-bebek ölümlerini engellemek için yerel eylem planı hazırlığı içerisindeyiz. Anne-bebek ölüm nedenlerine baktığımızda dünyada ve Türkiye'de kanamalar birinci sıradayken Hatay'da da kardiyovasküler sorunlar birinci sırada çıktı."

Tiryaki, güvenli anneliğin gerçekleşmesi konusuna önem verdiklerini ve bunun oluşması için ellerinden gelen çabayı harcadıklarını kaydetti.

Anne-bebek ölümlerine dikkati çekmek ve hastanede doğuma teşvik etmek amacıyla sağlık çalışanlarıyla birlikte kamera karşına geçtiklerini aktaran Tiryaki, şöyle konuştu:

"Klipte ebe, hemşire ve doktor arkadaşlarımız rol aldılar. İnsanların ilgisini çekmek ve onlara ulaşmak için yapılmış bir çalışmadır. Kısa film çekimlerinde Antakya Medeniyetler Korosu üyeleri de rol aldı ve bize destek oldular. Hatay'ın gelişmişlik düzeyi iyi olmasına rağmen evde doğumlarda geçen sene ölümlü olmamak üzere 59 doğum gerçekleşti. Bu da riskli gebelik açısından bakıldığında iyi bir durum değil. Güvenli bir annelik gerçekleşsin istiyoruz. Gebeliğin başlangıcından itibaren ve gebelikten sonraki 43 güne kadar annenin ve bebeğin tamamen sağlıklı olmasına güvenli annelik diyoruz. Gebelik oluştuğundan itibaren mutlaka tüm gebelerin bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını istiyoruz. Öncelikle aile hekimleri sonrasında da kadın doğum uzmanlarımız üzerinden yürütülmesi gereken bir süreçtir."

Tiryaki, umutlarının bundan sonraki yıllarda anne-bebek ölümlerinin olmaması olduğunu da sözlerine ekledi.

Klip ve kısa film

Hastane, Antakya Medeniyetler Korosu Evi, eski Antakya evleri ve bazı parkların mekan olarak kullanıldığı klipte şarkıyı seslendiren sağlık çalışanları, anne adaylarına sağlıklı bir gebelik süreci geçirmeleri için aile hekimlerine, kadın doğum uzmanlarına kontrole gitmeleri, kan tahlilleri yaptırmaları, tansiyon ve nabızlarını ölçtürmeleri gibi konularda tavsiyeler veriyor..

Evde doğum zararlarını anlatan kısa filimde ise ev ortamında doğum yapan bir kadının bu esnada hayatını kaybetmesi ve sağlıklı olarak dünyaya gelen bebeğin yıllar sonra annesine olan özlemi anlatılıyor. Film bir sahnesinde büyüyen çocuğun elinde çiçek ve aldığı karneyle annesinin mezarına gittiği görülüyor.

Sağlıkçılar "Güvenli Gebelik" İçin Kamera Karşısında (3)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sağlıkçılar 'Güvenli Gebelik' İçin Kamera Karşısında (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement