Siirt'te, Şair Yazar Hilmi Yavuz İçin Saygı Günü Düzenlendi - Son Dakika
Kültür Sanat

Siirt'te, Şair Yazar Hilmi Yavuz İçin Saygı Günü Düzenlendi

Siirt\'te, Şair Yazar Hilmi Yavuz İçin Saygı Günü Düzenlendi

Tillo Bilim ve Kültür Etkinlikleri kapsamında ilk kez düzenlenen kitap fuarının onur konuğu ünlü şair ve yazar Hilmi Yavuz için saygı günü düzenlendi.

24.09.2013 16:09  Güncelleme: 16:17

İl Kültür merkezinde düzenlenen etkinliğe; Siirt Valisi Ahmet Aydın, Siirt Ak Parti Milletvekilli Afif Demirkıran, Vali yardımcısı Bahadır Yörük, il emniyet müdürü Mutlu ekizoğlu, il Jandarma komutanı kurmay Albay Şenol Yeloğlu, Siirt tso başkanı Güven Kuzu, kurum müdürleri, davetliler ve kitapseverler katıldı.

Program, Şair Hilmi Yavuz' un yaşamından kesitler anlatan sinevizyon sunumu ile başladı.

2013 yılının Siirt için tarihsel dönüşüm yılı olduğunu belirten Vali Ahmet Aydın burada yaptığı konuşmada; Tillo Bilim ve Kültür Etkinlikleri kapsamında ilk kez bir kitap fuarının açıldığını,40 yayınevi ve 20 yazarın katıldığını belirterek, Siirtlilerle edebiyat dolu günler yaşatıldığını belitti.

Siirt'in kültürel kimliğe sahip bir kent olduğunu ifade eden Vali Aydın, "Kitap fuarımızın onur konuğu Siirt' li hemşehrimiz sayın Hilmi Yavuz' u burada kendilerini ağırlamaktan onur duyduk. Kendisine teşekkür ediyoruz. Türk edebiyatına çok önemli eserler kazandırmıştır." dedi.

Ünlü Şair ve yazar Hilmi yavuz ise konuklara hitaben yaptığı söyleyişide;"Aslen Siirtliyim.Babamın bürokrat olması nedeniyle Siirt' te fazla kalamadık. Çocukluğum ve ilk gençliğim kasabalarda geçti. İlkokulu Samsun Terme'de bitirdim. 1949-1950 ders yılında Siirt ortaokulundan mezun oldum. Şiirle ilk defa İstanbul Kabataş Erkek Lisesinde okurken hocam Behçet Necetigil'in etkisiyle tanıştım."dedi.

Siirt'in Cas mimari evleri, kendine özgü avluları ve damları ve Siirt terminolojisi çok renkli ve farklı bir güzelliği olduğunu belirten Yavuz,"Cas evlerinin damlarında yatmak ayrı bir keyifti. Gece yıldızlar ve gökyüzünde baktığımda hayaller kurardım. Siirt'in yerel mimarisini içeren bir mahallesinin, Mardin örneğinde olduğunu korunması gerekir. Çünkü 1950 yıllarında Siirt bir "Beyaz Kent" görünümünü taşıyordu. Ancak şuan bunu görmemiz mümkün değil. Geçmişimizi yağmalamada ustayız. Siirt gibi kültür geleneği olan kentlerin kimlikleri yok. Bunu yeniden yaşatmamız gerekiyor." diye konuştu.

Siirtlilerin kendine özgü Türkçe söyleyiş tarzları olduğunu da belirten Yavuz,"Siirtliler geçmişte üç dilli konuştuklarını, Ancak kentin farklı dil ve kültürleri hep bir arada barış içinde yaşamıştır. Siirt, kendine has özellikleri olan bir ildir. İnsanları zarif, espiri ve latife yönleri de kuvvetlidir. "dedi.

Daha sonra gün anısına Vali Aydın, Şair Hilmi Yavuz' a Siirt battaniyesi ve yöresel ürünler hediye etti.

Buradaki Programın ardından, ünlü Şair Hilmi Yavuz, Kitap Fuarında kitapseverlerle buluşarak, kaleme aldığı kitaplarını imzaladı.

Muhabir: M. Yücel DURAK

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Kültür Sanat Siirt'te, Şair Yazar Hilmi Yavuz İçin Saygı Günü Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement