Şakran Cezaevi ile İlgili Avukat Grubu İzlenimlerini Raporlaştırdı - Son Dakika
Güncel

Şakran Cezaevi ile İlgili Avukat Grubu İzlenimlerini Raporlaştırdı

İzmir Aliağa Şakran 4 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde, siyasi tutuklulara, infaz koruma memurlarının sözlü ve fiziki saldırılarda bulundukları iddiaları üzerine oluşturulan avukat grubu, izlenimlerini raporlaştırıp kamuoyuna açıkladı.

10.06.2016 18:04

İzmir Aliağa Şakran 4 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde, siyasi tutuklulara, infaz koruma memurlarının sözlü ve fiziki saldırılarda bulundukları iddiaları üzerine oluşturulan avukat grubu, izlenimlerini raporlaştırıp kamuoyuna açıkladı. Avukatlar raporlarında yaşanan ihlaller ile önerilerini de aktardı.

Şakran Cezaevi'nde, 30 Mayıs günü sabah sayımına, fazla sayıda katılan infaz koruma memurlarının, sarf ettikleri sözlerden sonra kendilerine karşı çıkan hükümlülere sözlü ve fiziki şiddette bulundukları ileri sürüldü. Bu gelişme üzerine hükümlülerin başvurduğu İnsan Hakları Derneği'nin girişimleriyle oluşturulan avukat heyeti, cezaevinde görüşmelerde bulundu.

6 kişilik avukat heyeti daha sonra hazırladıkları raporu, kamuoyuna açıkladı. Şakran 4 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde, idarenin bazı uygulamalarını saklamaya çalışıldığının anlatıldığı raporda eksiklikler, "Hükümlülerin boyun, bel ve göğüs kafesinde darp izleri bulunmaktadır. 9 mahpus, tekmelerle yerde sürüklenerek zorla koğuştan dışarı çıkarılmış ve ters kelepçeli halde 4 ve 5 kişilik iki grup şeklinde iki ayrı süngerli odaya alınmışlardır. Süngerli odalara giriş ve çıkışlarda yapılması gereken sağlık kontrolü, süngerli odaya girişte yapılmamış, çıkışta alınan sağlık raporlarına da henüz ulaşılamamıştır. Yaşananlardan dolayı 13 hükümlü, açlık grevine başladı. Hükümlülerin çoğunun ailelerinin uzak şehirlerde yaşadıkları ve aldıkları disiplin cezaları yüzünden ziyaretlerinin yapılamadığı, ailelerine yakın cezaevlerine sevk edilme talepleri de reddedildi. Aralarında ciddi sağlık problemi yaşayan hükümlülerin, tedavileri yapılmadı, ring araçlarında eziyet çekti, kelepçeli olarak tedaviye zorlandıkları için çoğu kez tedavi olmadan döndü. Yine hükümlülerin Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e göndermek istedikler fakslara da el konuldu" diye belli başlıları maddeler halinde sıralandı.

Raporun sonuç bölümünde ise "Heyetimiz, Cezaevi fiziki koşullar ve uygulanan muameleler hakkında etkili bir idari ve yargısal denetim sağlanması gerektiğini tespit etmiştir. İşkence ve diğer insanlık dışı ya da onur kırıcı muamele, cezanın önlenmesi sözleşmesi seçmeli protokolüne uygun şekilde, 'bağımsız' ulusal denetim mekanizmalarının oluşturulması gerekmektedir. Şakran 4 No'lu T Tipi Cezaevi'nde yaşananlara sessiz kalan Adalet Bakanı'nı göreve davet ediyoruz" denildi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şakran Cezaevi ile İlgili Avukat Grubu İzlenimlerini Raporlaştırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement