Şampiyon Atların "Taze Sperma"Larına Kurayla Sahip Oldular - Son Dakika
Güncel

Şampiyon Atların "Taze Sperma"Larına Kurayla Sahip Oldular

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Tarım İşletmesindeki "Tamerinoğlu", "Ayabakan" ve "Altaha" adlı şampiyon aygırlardan alınan "taze sperma"ların aşılanacağı kısraklar kurayla belirlendi.

25.01.2016 11:13

DENİZ AÇIK - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Tarım İşletmesindeki "Tamerinoğlu", "Ayabakan" ve "Altaha" adlı şampiyon aygırlardan alınan "taze sperma"ların aşılanacağı kısraklar kurayla belirlendi.

Anadolu Tarım İşletmesi Müdürü Zafer Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmelerinde şu anda 125 kısrağın ve 12 aygırın bulunduğunu belirterek, her yıl yaklaşık 95 tayın burada üretildiğini söyledi.

İşletmelerinde 2012'de doğan tayların geçen yıl koşmaya başladığını anlatan Öz, "Bu taylarımız yarışlarda büyük başarılar elde etti. 2015 yılında yarışta koşup en yüksek gelir elde eden 10 Arap atından 6'sını biz yetiştirdik" dedi.

Öz, işletmelerinde yetişen atlardan "Karaüzüm"ün Türkiye'de tüm yılların en yüksek kazanç getiren ikinci atı olduğunu dile getirerek, "2015 yılında büyük şampiyonlardan Ayabakan'ın tayları koşmaya başladı. Onun yavrularından Sakarbaşı isimli tayımız pist rekoru kırarak koşu kazandı. Ayabakan'ın 10 yavrusundan 8'i 2015 yılında yarış kazanma başarısı gösterdi. Ayabakan, işletmemizde yetişen ve büyük yarışlar kazanmış bir atımız. Yarış yaşamı boyunca katıldığı 15 yarışın 13'ünü birincilikle bitirdi. Bunun dışında Tamerinoğlu da yarış yaşamında önemli başarılara imza attı. Yavruları da başarılar elde ediyor. Yalnız Efe, Yılmabaşar ve Enver Efe gibi önemli koşular kazanmış yavruları var. Tamerinoğlu'nun tayları önemli ücretlere satışa çıktı. Yine aygırlarımızdan Altaha'nın Tirebolu isimli tayını 480 lira bedelle sattık" diye konuştu.

At yarışçılığına katkı sunmak amacıyla işletmelerinde belirledikleri oranlarda taze sperma satışı da yaptıklarını anlatan Öz, "Tamerinoğlu, Ayabakan ve Altaha isimli aygırların taze spermasına yoğun talep var. Aygırlarımıza 10'ar kısrak tahsis etmemize rağmen her birine yüksek talep oldu. Tamerinoğlu'na 30, Ayabakan'a 26, Altaha'ya ise 20 başvuru yapıldı. Bu yüzden kısrakları kurayla belirledik. Tamerinoğlu'nun 20 bin lira olan taze sperması, Türkiye'deki en yüksek ücrete sahip. Buna rağmen yoğun talep görüyor. Ayabakan'ın taze sperması 16 bin, Altaha'nın ise 15 bin lira. Söz konusu aygırlarımız, Anadolu Tarım İşletmesinin göz bebeği konumunda" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şampiyon Atların 'Taze Sperma'Larına Kurayla Sahip Oldular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement